ZIGZAG

PE HARTĂ

Circuitul lacurilor din Sovata

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in: / /

Lacul Ursu, Tineretului, Paraschiva, Verde, Roșu, Aluniș și Mierlei

Lacurile din Sovata

Temperaturile ridicate de la începutul lunii decembrie, 12-14 grade Celsius, ne-au scos din casă în natură pentru încă o drumeție.

Astfel, în ajun de Moș Nicolae, am făcut o plimbare prin pădurea de lângă Lacul Ursu din Sovata, care este foarte frumos amenajată, cu multe alei, scări, panouri informative, trasee eco-didactice, pontoane, multe podețe, foișoare, indicatoare, constucții din lemn pentru odihnă, puncte de belvedere și bănci.

În acest labirint, urmărind indicatorele și marcajele, aveți ocazia de a descoperi multe lacuri cu apă dulce și sărată.

La ora 11 am plecat din Tîrgu Mureș spre Sovata (54 kilometri), iar la ora 12 am parcat mașina în parcarea cu plată situată vis - a – vis de Lacul Ursu.

Parcarea

Taxa de parcare este de 15 lei pentru toată ziua, iar de la ora 13 se plătește mai puțin, 10 lei.

Circuitul lacurilor din Sovata - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201205 131315

Drumeția

Date tehnice

Dificultate – ușor

Durata – 2 ore cu multe pauze incluse

Marcaje – punct galben, punct roșu, cruce galbenă, cruce roșie

Lungime – 5 km

Diferență nivel – 115 metri

Am pornit pe aleea din partea dreaptă a lacului Ursu.

Lacul Ursu este cel mai mare lac heliotermic din lume (40.235 de metri pătraţi), unic în Europa care s-a forrmat prin prăbuşirea terenului, la data de 27 mai 1875, ora 11.00. Efectul helioterm se datorează efectului se seră produs de stratul subţire de apă dulce ce curge deasupra lacului, cu apă sărată concentrată. Adâncimea maximă a lacului este de 17,5 metri. Apa acestuia este indicată în tratarea unor afecţiuni ginecologice, reumatismale, endocrine, metabolice şi neurologice. În acest lac se poate face baie la ștrandul amenajat.

Am admirat din mers rațele sălbatice de pe lac, o parte din ele înotau iar cele care erau aproape de noi plonjau pe gheața de la suprafața lacului, erau haioase și drăguțe.

Traseul eco-didactic Ursu

De pe aleea care înconjoară Lacul Ursu ne-am hotărât să intrăm pe traseul care ne purta spre Lacul Tineretului la care nu am fost până acum.

Pe panoul de pe alee sunt multe informații despre traseu, dintre care lungimea acestuia 1200 metri, diferența de nivel 77 metri.

Traseul marcat cu punct galben, este însoțit de panouri eco – didactice.  Pe jos era așternut un covor gros de frunze ruginii din pădurea de gorun, carpen și fag. Plimbarea a fost deosebit de plăcută pentru că era cald, fruzele foșneau sub pașii noștri, parcă acel sunet de toamnă a fost ca un bun rămas de la acel anotimp colorat de care ne-am bucurat în ultimele luni.

Circuitul lacurilor din Sovata - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201205 140721 1

Ajungem la un indicator care ne îndrumă spre Lacul Tineretului. Aici marcajul se schimbă în punct roșu și începem să coborâm spre Tivoli, ajungem pe stradă după care intrăm iar în pădure, dincolo de stradă.

Lacul Tineretului sau Tivoli este un lac cu apă dulce dar în care scăldatul este interzis. Se poate merge cu barca pe lac în schimb inotul este interzis, probabil din cauza trunchiurilor de copaci care se vedeau în apă din loc în loc.

Aici veți observa o construcție lungă din lemn în fața parcării cu plată amenajate. Exista un ponton generos care cred că este folosit ca loc de plajă vara.  

Lângă acest lac este un parc de aventură de a cărui existență nici nu am știut. Acum era închis, din păcate. Cu o tiroliană se trece pe deasupra lacului Tineretului.

Am observat că aici funcționează o terasă și pizzerie, în sezon.

De aici ne-am întors pe unde am venit până în dreptul indicatorului de unde am schimbat direcția spre Lacul Tineretului si am urmat marcajul cu punct roșu prin pădure spre Lacul Paraschiva.

Am ajuns destul de repede la un loc de observare și de odihnă constând într-o construcție cu etaj din lemn foarte frumoasă.

De aici am admirat Lacul Paraschiva care este un lac cu apă dulce și s-a format în mijlocul unei doline și are construit un ponton.

Am plecat apoi spre un alt loc de belvedere unde era construit din lemn un alt loc de observare și odihnă. Aici ne-am intersectat cu marcajul Via Transilvanica.

Am ajuns apoi la Lacul Verde și Lacul Roșu care sunt unul lângă altul, denumite si lacurile gemene, și am continuat traseul până deasupra Muntelui de Sare.

Circuitul lacurilor din Sovata - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201205 134258

Am ajuns apoi iar pe aleea care înconjoară Lacul Ursu și fiindcă eram fascinați de lacurile pe care le descopeream în premieră, de frumusețea peisajului e toamnă, de atmosfera caldă și relaxantă am hotârât să intrăm pe un alt traseu care înconjoară Lacul Aluniș.

Traseul Lacul Aluniș și Pârâul Sărat

Traseul este marcat cu cruce galbenă și pornește de lăngă un parc pentru copii amenajat cu leagăn, tobogan, balansoar.

Format în anii 1970, Lacul Aluniş (Mogyórosi în limba maghiară) este al doilea lac ca importanţă din Sovata, are o suprafaţă de 3.670 de metri pătraţi şi o adâncime maximă de 6,4 metri.

 Oglinda apei se situează cu 4 metri sub nivelul Lacului Ursu, astfel încât surplusul de apă din acesta se scurge în Lacul Aluniş. Temperatura şi salinitatea Lacului Aluniş sunt mai reduse decât ale Lacului Ursu.

De pe aleea pietruită, la un moment dat am ajuns la un indicator care ne-a ademenit să ne abatem de la traseu și să o luăm în partea dreaptă pe Traseul eco didactic al sării.

Acest traseu trece prin pădure, peste poduri, pe lângă mlaștini sărate și ochiuri de apă și pe deasupra acestora pe traverse din lemn amenajate. La un moment dat am dat de un alt indicator care ne-a îndrumat spre Lacul Mierlei.

Marcajul se schimbă în cruce roșie.

Cum să nu meregem și pe la acest lac cu apă sărată și nămol pe mal,  în care m-am scăldat cu mulți ani în urmă. Acum Lacul Mierlei este amenajat cu loc de popas construit din lemn sub formă de amfiteatru.

Scăldatul în lac este interzis conform unui panou. Am văzut că este montată și o cameră video de supraveghere, lângă atenționare.

Aici am poposit câteva minute, am ascultat liniștea, am făcut aerosoli, se simțea mirosul de aer sărat și ne-am bucurat de privelișite.

Este foarte frumos amenajat si foarte curat. 

Am continuat apoi traseul, acesta scoțându-ne pe lângă Lacul Aluniș și apoi pe aleea care înconjoară Lacul Ursu.

Acesta a fost drumeția noastră prin pădure și pe lângă lacurile din Sovata, multe dintre ele descoperindu-le abia acum.

 Nu am nicio explicație de ce nu am făcut acestă incursiune până acum.

 A fost o zi minunată a cărei frumusețe ne-a umplut sufletul de bucurie.

Recomand tuturor parcurgerea traseelor amenajate din pădurea de lângă Lacul Ursu.

Mai există si Lacul Negru, care este cel mai vechi lac sărat al staţiunii, cu o suprafaţă de 3.400 de metri pătraţi şi salinitate de 277%, la care nu am fost pentru că este situat în altă parte a Sovatei.

articole asemănătoare

Cheile Vălișoarei – circuitul cheilor
7 martie 2023
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
De aici am coborât pe lângă Castelul Templul Cavalerilor, și am traversat Cheile Vălișoarei pe șosea.
Cazemate, tranșee, cuiburi de mitraliere și alte rămășițe din Al Doilea Razboi Mondial
24 ianuarie 2021
-
5 comentarii
Timp citire: 4 minute
ianuarie si noiembrie 2021 Cred că fiecare dintre noi, în copilărie, s-a jucat de-a razboiul – și-a construit “cazemate, tranșee” imaginare sau nu, și-a confecționat săbii și mitraliere din lemn […]
Vârful Piatra Ghilcoș (1376 metri) din Lacul Roșu - Traseul ”Belvedere Ghilcoș”
15 ianuarie 2021
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Date tehnice Lungime traseu – cca. 7 km Durata – 3 h (dus-întors, cu toate pauzele incluse) Dificultate – ușor/mediu Marcaj – triunghi roșu la urcare/ cerc dublu albastru la […]
Vârful Lespezi, 2517 metri
19 septembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
În timp ce contemplam măreția Făgărașilor, ajungea pe Vârful Lespezi câte un copilaș pe care îl felicitam și îl întrebam câți ani are.
1 2 3 35

Comentarii

5 comments on “Circuitul lacurilor din Sovata”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram