ZIGZAG

PE HARTĂ

Livigno… un paradis al schiorilor

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in:

23 - 25 martie 2022

Am ajuns acasă de o săptămână și parcă totul a fost o feerie despre trei zile la schi în Italia, pe domeniul Livigno, țară atât de lăudată pentru pârtiile de schi, la care visam să ajung de mulți ani.

Livigno
Livigno … un paradis al schiorilor

Iată cum s-a materializat visul...

„-Angi merge la schi în Italia”, îi spun eu lui Dan, soțul meu, care era preocupat de urmărirea știrilor pe mobil. Răspunsul lui a fost: „bine”.

A doua zi dimineața, chiar de ziua lui Dan, după ce vorbisem iar la telefon cu prietena mea, Angi, mă duc în cameră și îi spun:

„-Angi merge la schi în Livigno”. Răspunsul lui a fost de acestă dată:” mergi și tu cu ea, dacă vrei”.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220324 130057
Livigno … un paradis al schiorilor

CE??? Să merg în Livigno la schi?... Mesaje, rezervări, telefoane și până seara aveam biletele la avion cumpărate, am început să tremur de emoții, nu-mi venea să cred că se întâmplă... urma să ajung la schi în Italia peste o săptămână! Wow!!!

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220323 104200

Am fost în această excursie la schi în total nouă prieteni. Din Târgu Mureș am plecat cinci persoane, cu o mașină până la aeroportul din Sibiu, unde ne-am întânit cu alte două persoane și am zburat toți până la aeroportul din Memmingen. De acolo s-au mai alăturat grupului încă două persoane care au venit cu mașina personală, pentru că ei locuiesc în Germania. Noi, cei din Mureș, am închiriat o mașină din Memmingen pentru toată perioada sejurului, cu care ne-am deplasat până la Livigno în Italia.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220324 130130

Drumul cu mașina s-a derulat de-a lungul Alpilor și a fost de o frumusețe copleșitoare, cu multe curbe “ac de păr”, străbătând mai multe țări: Germania, Austria, Elveția și Italia. Multe porțiuni de drum sunt situate la înălțime, la propriu, acestea fiind construite pe viaducte. Șoseaua trece prin multe tuneluri, cel mai lung fiind Tunel Munt La Schera de 3,5 kilometri, de la intrarea în Livigno.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220325 104513
Livigno … un paradis al schiorilor

Cazarea cu demipensiune de tip bufet sudez am avut-o la Hotel Intermonti din stațiunea Livigno, cazare de care am fost foarte mulțumită, atât din punct de vedere al serviciilor, amabilității cât și din punct de vedere al gastronomiei.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220323 160343

La hotel funcționează un serviciu de închiriat și depozitat echipament de schi și snowboard, pe care noi l-am folosit. Închirierea unei perechi de schiuri (nivel intermediar), clăpari și bețe pentru trei zile  a costat 50 euro, plus 8 euro pentru cască. Dacă doriți să închiriați un echipament mai performant trebuie să achitați mai mult.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220323 120010
Livigno … un paradis al schiorilor

 Livigno este o stațiune de schi din nordul Lombardiei, chiar la granița cu Elveția, se află la altitudinea de 1816 metri, în mare parte dezvoltată în vale, pe lângă șoseaua principală, cu construcții exclusive din lemn și piatră, frumos decorate, cu alimentare, restaurante, magazine, multe dintre acestea în regim de duty free și cu  multe stații de autobuze.

Livigno

Într-o seară ne-am plimbat pe aleea de promenadă din Livigno pentru cumpărături. E atât de plăcut să te plimbi prin Livigno! Observi de-a lungul promenadei de o parte și de cealaltă a acesteia doar pârtii, care la orele serii sunt pline de ratracuri, care seamănă cu niște licurici, care le străbat până târziu în noapte și dimineața devreme pornesc iar, pentru ca schiorii să le găsescă perfect pregătite.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220324 100142

Pârtiile sunt dispuse de o parte și de cealaltă a stațiunii Livigno, instalațiile de urcare pe cablu sunt: 13 telescaune, 6 telegondole, 12 ascensoare și funcționează în timpul săptămânii în intervalul orar 9-17.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220323 104142

Snowpark-urile de la Mottolino și Carosello cu half-pipe, kickern, rails și boardercross fac din Livigno un paradis pentru freestyle dar și pentru freeride pe pante cu zăpadă adâncă pe Carosello.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220324 130040

Pârtiile au o lungime totală de 115 kilometri, cu o dificultate de: 28% ușoare - adică 27 de pârtii albastre, 55% medii sau 37 pârtii roșii și 17% grele – adică 12 pârtii negre.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220325 104617
Livigno … un paradis al schiorilor

Altitudinea maximă până la care urcă instalațiile de cablu este de 2708 metri pe Mottolino și la 2797 metri pe Carosello.

Pârtiile sunt scăldate mereu în soare pe ambele părți ale văii. Pe parcursul celor trei zile am prins vreme foarte bună, fără vânt, ne-am bronzat, temperatura fiind în timpul zilei peste 8 grade Celsius. În stația de autobuze am văzut într-o zi pe un panou electronic care afișa temperatura, că la soare erau 21 de grade Celsius.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220325 104550
Livigno … un paradis al schiorilor

Noi ne-am cumpărat abonamente pentru instalațiile de schi pentru trei zile cu 139 euro, plus 4 euro garanția cartelei returnabilă la orice casă de bilete din Livigno.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220325 104513 1

Pentru transportul la pârtii am circulat cu autobuzele, fiind un mijloc de transport foarte comod, mai ales că acestea se opreau chiar lângă hotelul nostru. Orarele afișate în fiecare stație sunt respectate cu strictețe, iar transportul în Livigno este gratuit.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220325 104910

Pârtiile din domeniul schiabil Livigno sunt foarte late, perfect pregătite, nu se așteaptă la instalațiile de cablu, deși erau mulți oameni, era suficient loc pentru a nu avea senzația de agomerație. Ce mi-a plăcut a fost trecerea ușoară de pe o pârtie pe alta, de la o instalație la alta, faptul că poți schia fără pauză, legând pistele se schi între ele.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220324 130057 1

În prima zi am fost pe pârtiile din zona vârfului Carosello - 2797 metri. Aici pârtiile sunt potrivite pentru începători. La apres skiul Costaccia 2360 metri am mâncat un gulaș gustos și am băut un vin fiert.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220324 132558

Pe această parte a domeniului am urcat până la altitudinea de 2797 metri, pe pârtia Blesaccia II, unde ne-am bucurat sufletele cu o panoramă excepțională.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220324 130331
Livigno … un paradis al schiorilor

În a doua și a treia zi am fost pe pârtiile de pe cealaltă parte a drumului principal din Livigno, la Mottolino Fai, cu pârtii mai înalte și mai dificile. Aici am schiat mult pe o pârtie albastră care coboară de la apres skiul Camanel 2360 până jos în stațiune, lungă de 5 kilometri.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220323 160455

Ne-a plăcut mult aici, de aceea am revenit și în a treia zi, pentru că la Camanel peisajul este impresionant, cu multe piscuri și văi încărcate de zăpadă.

Livigno

Aceasta a fost a doua ieșire a mea la schi în străinătate, după cea din Austria de la Hintertux, când mi-a fost îndeplinit un alt vis vechi de a schia și de a vedea minunații Alpi.

Livigno… un paradis al schiorilor - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220325 103958

În concluzie, ce mi-a plăcut foarte mult la schi în Livigno sunt pârtiile late și bine întreținute, instalațiile numeroase care deservesc domeniul, amabilitatea personalului de pe pârtii și respectul pentru clienți, fapt pentru care recomand acest domeniu schiabil atât pentru începători cât și pentru schiorii medii sau avansați. 

articole asemănătoare

Domeniul schiabil Șureanu
19 ianuarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Să schiez pe Domeniul schiabil Șureanu a fost o dorință de-a mea destul de veche, mă așteptam să descopăr acolo cele mai frumoase pârtii din România, că doar nu degeaba […]
Complexul de schi Speranța , din Borsec
19 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
La o distanță de 119 km. de Tg. Mureș, se află localitatea Borsec, în județul Hargita. Drumul este bun, l-am parcurs în aproximativ 2 ore și un sfert, pe DN15 […]
Pârtia Veverița, pârtia Parc din Vatra Dornei
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
În week-endul 13-15 ianuarie 2017, am participat alături de copiii de la Palatul Copiilor din Tirgu Mureș, la Concursul național de schi pentru copii "Bucuriile Zăpezii" din Vatra Dornei. Municipiul […]
Domeniul schiabil Poiana Brașov, schi în trei zile
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 8 minute
Ne-am cazat în Râșnov ca să fim pe pârtie la ora deschiderii, adică la ora 9. Noi am făcut 20 min.cu mașina până la casa de bilete din Poiana Brașov, […]

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram