ZIGZAG

PE HARTĂ

Mănăstirea Bârsana

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

Iunie 2018

Am ajuns la Mânăstirea Bârsana, pe valea Izei, după cinci ore petrecute într-un ținut de poveste, pe Valea Vaserului. Eram obosiți, afară era foarte cald, am parcat mașina în parcarea mănăstirii, care este foarte mare și ne-am grăbit cu toții la plăcinte (cu brânză, varză, cartofi, ciuperci, gem) și la înghețată.

În parcare, pe lângă mâncare, sunt amenajate locuri de unde puteți cumpăra suveniruri, dar și un magazin cu produse de artizanat, foarte frumoase, multe lucrate manual, ii maramureșene splendide.

După ce am ne-am mai întremat, am început să urcăm scările ca să ajungem la biserică. Acestea pornesc din parcare și au o balustradă din lemn masiv sculptat. Apoi am continuat să urcăm drumul în pantă până la intrarea pe poarta mănăstirii.

Când am ajuns la poartă am văzut că se poate urca și cu mașina până acolo, unde mai este o parcare mică, dar lumea își lasă mașinile jos, în parcarea mare.

Poarta de intrare în mănăstire sau turnul-clopotniță, este o construcție foarte frumoasă, în partea de jos zidită, cu o arcadă largă, prin care se trece spre ansamblul monahal.

În partea superioară turnul - clopotniță se înalță cu două acoperișuri suprapuse realizate din șindrile din lemn și continuă cu un turn înalt care se termină cu foișor, conform tradiției maramureșene.

Întreg ansamblul monahal este construit din lemn, numai de meșteri din Bârsana, respectând tradiția locală.

În partea dreaptă, imediat după ce ați intrat în curtea mănăstirii, aveți prezentată schița ansamblului monahal, care este compus din 14 construcții. Aceasta este expusă și în exteriorul ansamblului monahal, lângă construcția turnului-clopotniță.

Totul este amenajat și decorat foarte frumos și armonios. Arbuștii, rondurile cu flori multicolore, troițele minunat realizate, toaca suspendată de un suport din lemn masiv sculptat cu măiestrie, fântâna din lemn, băncuțele frumos aliniate de-a lungul aleilor în dreptul Altarului de vară, podul sculptat în lemn care trece peste un mic lac ornamental, verdele gazonului perfect tuns, te fac să te simți că ai trecut pragul într-o lume care tinde spre o ordine lumească și spirituală.

Atât de multă frumusețe, atât de multă armonie, îți poartă gândul spre introspecția personală a echilibrului și ordinii tale interioare.

Aleile pietruite vă conduc pașii în partea dreaptă, spre cea mai impresionantă construcție, Biserica Soborul Sfinților 12 Apostoli, înaltă de 57 de metri, cu fundație din piatră, foișor și acoperiș de șindrilă.

În ansamblul monahal observăm o altă construcție deosebită din lemn sculptat Altarul de vară și Aghiazmatarul, care se poziționează central, alături de casa cu chilii și paraclis realizată pe mai multe niveluri, casa meșterilor și a artiștilor, muzeul mănăstirii, spre locul frumos zidit în care puteți aprinde lumânări și să spuneți rugăciune.

Biserica Bârsana este compusă din două biserici: una la parter și alta la etaj. Ce am observat, este că la parter numele sfinților, apostolilor pictați sunt scrise cu caractere românești, iar în biserica de la etaj este folosit alfabetul chirilic.

În momentul în care am intrat în biserica de la etaj, am avut un șoc optic și nu mi-am putut opri mirarea: wow! Nu am mai văzut așa ceva niciodată! În primul rând, cromatica in nuanțe deschise a bisericii este atât de simplă, iar compoziția atât de plăcută privirii.

Totul este pictat pe un fond crem deschis, în culori pastel, nimic strident, de o frumusețe și o armonie care nu mă mai lăsa să plec de acolo. Am rămas în contemplare minute bune, nu-mi venea a crede ochilor, e ceva unic.

Cu toate că scrierea în biserică este exclusiv cu litere chirilice și nu le înțeleg, întreaga lucrare: pictura murală, candelabrul din lemn, icoanele pictate pe lemn și bârnele interioare din cupola bisericii o individualizează și o fac să fie una dintre cele mai frumoase biserici vizitate de mine.

Hramul Mănăstirii Bârsana este "Soborul Sfinților 12 Apostoli" și se serbează în data de 30 iunie.

Noul Complex monahal  Mănăstirea Bârsana nu trebuie confundat cu vechea Biserica de lemn Bârsana care datează din 1711 care se află la o distanță de 5 kilometri de complex, în sat pe dealul Jbâr și este inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Vă recomand să vizitați Ansamblul monahal Bârsana.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Complexul monastic Curchi din Orhei, Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Octombrie 2019 Complexul datează din secolele XVIII - XIX, Mănăstirea Curchi fiind întemeiată de către frații Iordache și Mihail Curchi în anul 1773. O vizită la una dintre cele mai […]
Biserica evanghelică fortificată din Biertan (1490-1524)
14 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Complexul arhitectural medieval din Biertan este alcătuit din biserică și centura de fortificații. Biserica este...
Biserica fortificată Cisnădioara
11 ianuarie 2022
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
Biserica fortificată Cisnădioara cunoscută și sub numele de Sfântul Mihail este un edificiu religios valoros pentru că s-a păstrat în mare parte în forma inițială și este unul dintre cele mai vechi monumente romanice din Transilvania.
Mănăstirea Râmeț
9 iulie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
Mănăstirea Râmeț puternic centru monahal cu rădăcini străvechi este amplasată la poalele Munților Trascăului într-un cadru natural de o frumusețe de poveste.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram