ZIGZAG

PE HARTĂ

Mănăstirea Râmeț

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

2 iulie 2022

Mănăstirea Râmeț puternic centru monahal cu rădăcini străvechi este amplasată la poalele Munților Trascăului într-un cadru natural de o frumusețe de poveste.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

Ansamblul monahal Râmeț este o mănăstire de călugărițe format din două biserici, una nouă numită și Catedrala Munților Apuseni, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel ridicată între anii 1982-1992, iar cealaltă Biserica Izvorul Tămăduirii, ne-a spus Maicuța Teodora, care ne-a fost ghid într-una dintre vizite, că este cea mai veche biserică din Transilvania, că a fost construită pe la anul 1100.

Mănăstirea Râmeț

Mărturie certă a vechimii bisericii Izvorul Tămăduirii o reprezintă o inscripție aflată în biserică pe al treilea strat de pictură, unde este precizat anul “în zilele regelui Ludovic în anul 6885 (1377), luna iulie, 2”.

Măicuța Teodora ne-a povestit că în biserică sunt opt straturi de pictură, dacă pe al treilea strat datând din secolul al XIV-lea este inscripționat anul, vechimea celorlalte picturi și a construcției bisericii este mult mai veche. Acestă mărturie scrisă este protejată cu un perete din sticlă, fiind foarte importantă.

Mănăstirea Râmeț - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191117 141222

Acestă biserică inundându-se frecvent și necesitând în permanență refacerea, a fost ocrotită și sprijinită material de mai mulți domnitori, printre care Matias Corvin, Radu Vodă cel Mare și Mihai Viteazul.

În anul 1762 Mănăstirea Râmeț a fost ținta tunurilor generalului Bucow, pedeapsă dispusă de curte de la Viena pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan. Mănăstirea este desființată iar călugării alungați, biserica funcționând ca parohie iar chiliile sunt transformate în școală.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

După 140 de ani de întrerupere, viața monahală se reface în anul 1940.

Așezământul monahal de la Râmeț se transformă în mănăstire de maici începând cu anul 1955.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

La Mănăstirea Râmeț se află într-o raclă de argint capul Sfântului Ghelasie de la Râmeț, el fiind părintele duhovnicesc al monahilor de la Râmeț în sec. XIV, fiind cunoscut încă din timpul vieții ca fiind făcător de minuni. Sfântul Gelasie este pictat în biserica veche iar icoana acestuia este așezată la mare cinste în biserica nouă.

Biserica veche a fost salvată de la inundațiile repetate datorate pârâului Geoagiu prin ridicarea fundației acesteia pe înălțime cu doi metri în anul 1988, de către inginerul Eugeniu Iordăchescu.

După ce ne-a povestit despre picturile și istoria vechii biserici, maica Teodora, ne-a vorbit despre mărturiile vechi adunate în muzeul mănăstirii. Există scrieri și tablouri vechi, de pe la 1600.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

Muzeul mănăstiresc a fost inaugurat în anul 1969, noi l-am vizitat și am văzut: documente vechi, icoane pe sticlă, o valoroasă colecție numismatică și obiecte cu caracter etnografic.

În biserica nouă cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iconostasul, stranele și întregul mobilier din biserică sunt sculptate în lemn de stejar. Icoanele pictate în tempera sunt din lemn de tei și poleite cu foiță de aur.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

La ieșire am trecut pe la Izvorul Tămăduirii care curge în apropiere de altarul vechii biserici.

Întregul așezământ monastic amplasat la poalele munților Trascăului într-un cadru pitoresc este într-o armonie perfectă, este foarte frumos decorat și liniștitor pentru suflet.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

Cu ceea ce am scris mai sus sper că v-am trezit interesul să vizitați Mănăstirea Râmeț și, de asemenea, dacă ajungeți în zonă, vă recomand să faceți o drumeție prin Cheile Râmețului.

          Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență
14 mai 2023
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
Stejarul Secular de la Mercheașa, cunoscut și sub denumirea de Gorunul Secular sau Bătrânul Carpaților este un obiectiv turistic ușor de ratat, așa cum am pățit și noi, pentru că traseul spre acesta deși este marcat cu cruce albastră, nu este semnalizat la șosea cu indicatoare.
Grota Studenților (Portalul Koluk), din Colțești, Alba
4 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
03 ianuarie 2021 O drumeție scurtă, ușoară, cu peisaje spectaculoase, iarna, într-o zi cu soare și fără zăpadă pe traseu, într-un loc drag nouă, în masivul Piatra Secuiului, a fost […]
Lacul Ochiul Bei, Cascada Văioaga, Cascada Beușnița, La Tunele și Lacul Dracului
28 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Cascada Văioaga este foarte frumoasă, apa cade de la 6 metri în două trepte, cu repeziciune, căpătând o culoare albă oglindită într-un ochi turcoaz de apă
Cascada Vârciorog
6 decembrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
De aici, în scurt timp ajungem la Cascada Vârciorog care cade cu putere de la înălțimea de 15 metri, la poalele Vârfului Piatra Grăitoare.
1 2 3 23

Comentarii

One comment on “Mănăstirea Râmeț”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram