ZIGZAG

PE HARTĂ

Mănăstirea Râmeț

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

2 iulie 2022

Mănăstirea Râmeț puternic centru monahal cu rădăcini străvechi este amplasată la poalele Munților Trascăului într-un cadru natural de o frumusețe de poveste.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

Ansamblul monahal Râmeț este o mănăstire de călugărițe format din două biserici, una nouă numită și Catedrala Munților Apuseni, cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel ridicată între anii 1982-1992, iar cealaltă Biserica Izvorul Tămăduirii, ne-a spus Maicuța Teodora, care ne-a fost ghid într-una dintre vizite, că este cea mai veche biserică din Transilvania, că a fost construită pe la anul 1100.

Mănăstirea Râmeț

Mărturie certă a vechimii bisericii Izvorul Tămăduirii o reprezintă o inscripție aflată în biserică pe al treilea strat de pictură, unde este precizat anul “în zilele regelui Ludovic în anul 6885 (1377), luna iulie, 2”.

Măicuța Teodora ne-a povestit că în biserică sunt opt straturi de pictură, dacă pe al treilea strat datând din secolul al XIV-lea este inscripționat anul, vechimea celorlalte picturi și a construcției bisericii este mult mai veche. Acestă mărturie scrisă este protejată cu un perete din sticlă, fiind foarte importantă.

Mănăstirea Râmeț - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20191117 141222

Acestă biserică inundându-se frecvent și necesitând în permanență refacerea, a fost ocrotită și sprijinită material de mai mulți domnitori, printre care Matias Corvin, Radu Vodă cel Mare și Mihai Viteazul.

În anul 1762 Mănăstirea Râmeț a fost ținta tunurilor generalului Bucow, pedeapsă dispusă de curte de la Viena pentru participarea localnicilor la răscoala lui Horia, Cloșca și Crișan. Mănăstirea este desființată iar călugării alungați, biserica funcționând ca parohie iar chiliile sunt transformate în școală.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

După 140 de ani de întrerupere, viața monahală se reface în anul 1940.

Așezământul monahal de la Râmeț se transformă în mănăstire de maici începând cu anul 1955.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

La Mănăstirea Râmeț se află într-o raclă de argint capul Sfântului Ghelasie de la Râmeț, el fiind părintele duhovnicesc al monahilor de la Râmeț în sec. XIV, fiind cunoscut încă din timpul vieții ca fiind făcător de minuni. Sfântul Gelasie este pictat în biserica veche iar icoana acestuia este așezată la mare cinste în biserica nouă.

Biserica veche a fost salvată de la inundațiile repetate datorate pârâului Geoagiu prin ridicarea fundației acesteia pe înălțime cu doi metri în anul 1988, de către inginerul Eugeniu Iordăchescu.

După ce ne-a povestit despre picturile și istoria vechii biserici, maica Teodora, ne-a vorbit despre mărturiile vechi adunate în muzeul mănăstirii. Există scrieri și tablouri vechi, de pe la 1600.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

Muzeul mănăstiresc a fost inaugurat în anul 1969, noi l-am vizitat și am văzut: documente vechi, icoane pe sticlă, o valoroasă colecție numismatică și obiecte cu caracter etnografic.

În biserica nouă cu hramul Sfinții Apostoli Petru și Pavel, iconostasul, stranele și întregul mobilier din biserică sunt sculptate în lemn de stejar. Icoanele pictate în tempera sunt din lemn de tei și poleite cu foiță de aur.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

La ieșire am trecut pe la Izvorul Tămăduirii care curge în apropiere de altarul vechii biserici.

Întregul așezământ monastic amplasat la poalele munților Trascăului într-un cadru pitoresc este într-o armonie perfectă, este foarte frumos decorat și liniștitor pentru suflet.

Mănăstirea Râmeț
Mănăstirea Râmeț

Cu ceea ce am scris mai sus sper că v-am trezit interesul să vizitați Mănăstirea Râmeț și, de asemenea, dacă ajungeți în zonă, vă recomand să faceți o drumeție prin Cheile Râmețului.

          Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș
4 iunie 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 4 minute
La Racoș, puteți petrece câteva ore într-un peisaj unic, spectaculos, parcurgând un traseu foarte ușor între Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt.
Orheiul Vechi, Mănăstirea rupestră Peștera, Mănăstirea Sfânta Maria din Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
octombrie 2019 În satul Butceni, raionul Orhei, se află mănăstirile care fac parte din Complexul istorico – muzeal Orheiul Vechi. Rezervația cultural – naturală Orheiul Vechi constituie cel mai important […]
Vinăria Castel Mimi, din 1893, Bulboaca, Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Octombrie 2019 Castelul Mimi a fost una dintre cele mai mari fabrici de vin din URSS, pentru care lucrau în perioada de glorie 1500 de persoane și se produceau între […]
Poiana cu narcise din Dumbrava Vadului
29 mai 2022
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Poiana cu narcise de la Dumbrava Vadului se întinde pe o suprafață de aproape 400 de hectare și este cea mai mare rezervație de narcise din Europa.
1 2 3 23

Comentarii

One comment on “Mănăstirea Râmeț”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram