ZIGZAG

PE HARTĂ

Mănăstirea “Sfânta Treime” Măgina, construită înainte de anul 1570

Timp citire articol: 2 minute
Articol publicat in: /

februarie 2021

În una din plimbările noastre din zona Rimetea, am observat un indicator pe care era înscris  Mănăstirea Măgina – Monument istoric - 1611”. Fără să știm exact ce vom găsi la fața locului, ne-am hotărât să ne abatem de la drumul nostru și să o vizităm.

Mănăstirea Măgina
Mănăstirea Măgina

Aceasta este o mănăstire ortodoxă de călugări, situată la marginea localității Măgina, la aproximativ 8 km distanță de Aiud, fiind inclusă în lista monumentelor istorice din județul Alba.

Mănăstirea “Sfânta Treime” Măgina, construită înainte de anul 1570 - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210206 162412

Conform istoricilor, biserica Mănăstirii Măgina a fost construită înainte de anul 1570 și a fost atestată documentar în anul 1611.

Mănăstirea Măgina

Aici a funcționat din anul 1784 o școală renumită, înscriindu-se între cele 11 școli românești importante din Transilvania la acea vreme.

Mănăstirea Măgina
Mănăstirea Măgina

De asemenea, Mănăstirea Măgina este cunoscută și pentru luptele purtate în acest loc în anii revoluției de la 1848, aceasta fiind o mică fortăreață apărată de un zid de piatră cu înălțimea de 4 metri, fiind distrusă parțial și refăcută în anul 1855. Din păcate astăzi mai poate fi văzută doar poarta cu arcadă care a fost restaurată, zidul de apărare fiind reconstruit doar parțial, la o înălțime mult mai mică.

Mănăstirea Măgina

Biserica este unul din cele mai mici lăcașuri de cult medievale din Transilvania, având o formă mai deosebită față de celelalte, imitând o cruce.

Mănăstirea Măgina
Mănăstirea Măgina

În cadrul mănăstirii se mai găsește un corp de chilii și un mic muzeu ce găzduiește o valoroasă colecție de carte și icoană veche, precum și multe alte obiecte de patrimoniu.

Mănăstirea Măgina

Pe noi ne-a impresionat frumusețea și liniștea pe care am descoperit-o aici , precum și simplitatea acestei mici biserici construite din piatră, motiv pentru care vă recomand să o vizitați dacă treceți prin zonă.

articole asemănătoare

Salina Praid
23 aprilie 2023
-
3 comentarii
Timp citire: 3 minute
Temperatura medie anuală din baza de agrement Salina Praid este de 16° Celsius.
Cascada Cheilor din Valea Cormaia
9 iulie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 2 minute
Din localitatea Sîngeorz – Băi, urmați calea indicatorului de la șosea pe care scrie Cormaia, Valea Cascadelor și în aproximativ 4 kilometri ajungeți la Cascada Cheilor.
Cascada Șipote din Munții Trascăului
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
iunie 2020 Pentru că am terminat destul de rapid drumeția la Vânătările Ponorului, ne-am îndreptat cu mașinile spre Cascada Șipote care se află pe drumul național DN 75 Lunca – […]
Cascada Pruncea (Cașoca)
4 decembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 2 minute
Conform legendelor, deschizătura din peretele stâng al Cascadei Pruncea era folosită acum 200 de ani drept ascunzătoare de către haiducul Negoiță Gheorghilaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Potrivit acestora, prada luată de la boieri era ascunsă în această peșteră de la Cascada Pruncea, fiind împărțită cu tovarășii de haiducie.
1 2 3 23

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram