ZIGZAG

PE HARTĂ

Mighindoala, satul parăsit

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

octombrie 2020

În căutarea bisericilor fortificate din zona Biertan – Richiș - Agnita, unde urma să ne petrecem câteva zile împreună cu prietenii, am dat din întâmplare pe internet de câteva poze din satul Mighindoala, loc cunoscut și sub denumirea de Valea Îngerilor. Imaginile cu satul situat intr-o vale îngustă, mărginită de dealuri înalte și clădirile năpădite de vegetație ne-au convins ușor să îl punem pe lista “de vizitat”.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 164617
Biserica ortodoxă din Mighindoala

Mighindoala este un sat din comuna Șeica Mare din județul Sibiu, care a fost menționat în documente pentru prima dată în anul 1381 cu numele Engental (Valea Îngustă). Aici locuiau peste 200 de locuitori, români, sași și maghiari. În anul 1975 satul avea peste 50 de case, dar în urma plecării sașilor și a unor alunecări de teren, localitatea s-a depopulat.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 165810

Așa s-a ajuns ca astăzi, singura persoană care locuiește din când în când în Mighindoala să fie pictorul Tara von Neudorf (Sorin Tara), care a recondiționat două case și parțial Biserica evanghelică.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 172358
Biserica evanghelică din Mighindoala

Am ajuns într-o zi ploioasă de octombrie în satul Buia, unde am lăsat mașina și am pornit pe jos pe un drum abrupt și înnoroit.

Vremea era posomorâtă, iar ploaia deasă și rece a fost singura care ne-a însoțit în cei patru kilometri, până am ajuns deasupra satului.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 162954 01
Curcubeu de Mighindoala

Ca un făcut, odată ajunși aici, ploaia se oprește și în fața noastră apare un curcubeu. Încurajați de schimbarea vremii, începem să coborâm spre sat, dar pe cărare observăm că nu suntem singuri în zonă, fiind plin de urme recente de urși.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 164108 01
Nu suntem singuri...

Mergem înainte și în curând intrăm în satul părăsit, călcând pe urmele fostelor ulițe, de-a lungul cărora au mai rămas doar ruine.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 165610
Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 164548 01

Prima casă, în fața căreia vedem o bicicletă, a fost transformată în atelier de Tara von Neudorf, iar imediat lângă vedem ceea ce a mai rămas din Biserica ortodoxă, rămasă fără acoperiș și în care natura și-a recuperat teritoriul, copacii crescând liberi între ziduri.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 164642
Biserica ortodoxă din Mighindoala
Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 174017 01

În unele case mai vedem mobilier vechi, care ne amintește de casa bunicilor. De fapt, gândurile mele au zburat spre copilăria mea, pe care am trăit-o parțial într-un sat asemănător, dar care era plin de viață și de copii care se jucau pe stradă.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 165909 01

Nu poți să nu te gândești că acum câțiva ani și pe aici copiii băteau mingea, tinerii munceau la câmp, vacile se intorceau seara de pe deal, bătrânii povesteau de la poartă și duminica mergeau toți la biserică.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 165933 01

Tăcuți, ne îndreptăm spre Biserica evanghelică săsească din Mighindoala, construită în secolul al XV-lea, care este încă în stare destul de bună. Pe pereții acesteia, pictorul Tara von Neudorf vrea să picteze istoria sașilor din Transilvania.

Pentru că începea să se însereze, am hotărât să ne întorcem în Buia, unde voiam să vedem Castelul Bolyai – Mihai Viteazul.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 180958 01

Pe drumul de întoarcere, înainte să ajungem în Buia, ne-am întâlnit cu Sorin Tara care ne-a povestit puțin despre intențiile lui și căruia i-am spus că vom reveni în Mighindoala.

Castelul Bolyai – Mihai Viteazul, construit în secolul al XIV-lea, a fost inițial reședință a familiei Bolyai, acum este în ruină, pentru că se pare că sătenii au furat tot ce au putut pentru a-și repara propriile locuințe.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 183826 01

Zidurile acestuia l-au găzduit pentru o scurtă perioadă de timp pe Mihai Viteazul și familia lui, după bătălia de la Șelimbăr.

 Legenda spune că aici, Mihai Viteazul ar fi ascuns bijuterii de aur învelite într-o piele de bivol, care l-ar îmbogății pe cel care le va găsi.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 184146

Altă legendă este cea legată de turnul castelului, unde erau aduse persoanele condamnate la moarte. În acest turn exista o trapă pe care cei condamnați erau obligați să calce, moment în care aceasta se deschidea iar oamenii cădeau în gol pe pământ în care erau fixate coase. Tot lângă turn există și un tei despre care se spune că ar fi fost folosit pe post de spânzurătoare.

Legendele mai spun că în zidul castelului erau zidite călugăriţele care cădeau în păcat, dar şi că acest castel era legat printr-un tunel lung de 4 kilometri de satul Mighindoala.

 În anul 1920, în incinta castelului s-a amenajat un dispensar iar în anii ‘70 a fost abandonat.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 183925

Din păcate și din acest castel au rămas doar legendele, așa cum se vede și din imagini.

Mighindoala, satul parăsit - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201016 163130 01 1

Mult timp după ce ne-am întors din această drumeție, gândurile noastre au zburat înapoi spre Valea Îngerilor, Mighindoala, cu poveștile și legendele care o înconjoară, dar și cu prezentul trist care o marchează.

articole asemănătoare

Obiective turistice din Bistrița – Năsăud
4 martie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
Un weekend de distracție la săniuș prin Munții Suhard din județul Bistrița - Năsăud, a fost ceea ce ne-a pus în mișcare, cu mic cu mare, un grup
Circuitul Lacului Roșu
15 ianuarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
Cu toate că am fost de foarte multe ori pe la Lacul Roșu, numai anul acesta de două ori, în trecere, cu scurte pauze de fotografii la lac, nu am […]
Statuia Inima lui Isus
7 aprilie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Statuia Inima lui Isus, este situată în satul Bisericani, comuna Lupeni, jud. Harghita și este amplasată pe Dealul Gordon, la o altitudine de 946 metri.
Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare
4 iunie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
După ce am fost într-o drumeție prin Canionul 7 Scări, cu un an înainte doar eu împreună cu soțul meu si câțiva prieteni, ne-am spus
1 2 3 23

Comentarii

2 comments on “Mighindoala, satul parăsit”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram