aprilie 2018
O plimbare cu Mocănița pe Valea Vaserului a fost o dorință veche care în sfârșit prindea contur pentru a se realiza, noi îndreptându-ne cu emoții spre gara Vișeul de Sus, punctul de plecare al acesteia.
Am avut biletele rezervate din luna martie, pentru că ne așteptam să fie cerere mare, cu ocazia zilei de 1 Mai.
Trenul nostru avea plecarea la ora 10. Când am ajuns, ne-am așezat la rândul destul de consistent. Trebuie să luați în calcul și timpii de așteptare la rândul pentru bilete.
Am observat apoi un loc în care scria că este dedicat eliberării biletelor rezervate și achitate on line. Acolo nu era nimeni la rând, astfel am luat rapid biletele rezervate din timp.
Trenurile aveau unul sau mai multe vagoane descoperite și celelalte acoperite. Mocănița noastră avea doar un vagon descoperit, dar acela nu era al nostru, pentru că noi nu am solicitat acest lucru în momentul efectuării rezervării. Inițial m-am supărat pentru că voiam să fiu mai aproape de natură, să pot fotografia din toate unghiurile, dar la întoarcere m-am bucurat că nu ne-a ars soarele.
Programul casei de bilete este zilnic între orele 8:00 - 17:00
Biletele de tren sunt de culori diferite în funcție de călător: adulți; pensionari, studenți, persoane cu dizabilități; copii între 6-16 ani, ele au prețuri diferite în funcție de perioadă și de statutul călătorului.
Noi am cumpărat pachetul special oferit cu ocazia zilei de 1 Mai, all inclusive, în care au fost incluse: un platou grill (foarte gustos, cu cotlet de porc, două bucăți de cârnați picanți, orez, salată de varză, sosuri, chiflă), o băutură răcoritoare, o băutură caldă: cafea, ciocolată sau ceai, un desert de patiserie: o gogoașă cu zahăr.
Odată cu biletul de tren, am primit trei cupoane colorate pe care scria: băutură răcoritoare (roșu), produs patiserie (galben), cafea/ciocolată/ceai (albastru) și platou grill (verde).
Există mai multe tipuri de curse speciale, în afara programului turistic, trenuri dedicate unor evenimente speciale.
Trenurile Speciale în afara programului turistic, care funcționează cu ocazia sărbătorilor naționale - Unirea Principatelor din 24 ianuarie, trenul special cu ocazia mărțișorului, a sărbătorilor religioase: de Crăciun, de Paști și de Rusalii, evenimente ca Maramureș Brunch, trenul special cu Concert de muzică Clasică, trenul de Anul Nou, pot fi consultate pe pagina oficială.
Trenurile charter sunt curse speciale efectuate cu ocazia aniversarilor familiare, evenimente de tip team- building, excursii private cu prietenii sau partenerii de afaceri.
Aceste tipuri de excursii se fac pe tot parcursul anului, exceptând lunile din sezonul de vârf, iulie și august.
Trenul hotel Carpatia Express este un tren static tip hotel, care se află în stația CFF. Acesta este compus din 20 de compartimente twin, cu o capacitate totală de 40 de paturi, cu restaurant cu aer condiționat și cu terasă în aer liber, unde se servesc preparate delicioase, toate într-o atmosferă relaxantă.
Dacă vreți să beneficiați maxim din ceea ce vă oferă călătoria, alegeți-vă un loc pe partea stângă a vagonului, pentru că acolo sunt văile și dealurile, peisajele minunate numai bune de fotografiat și admirat.
Am crezut că, la întoarcere vom sta noi acolo, dar vagonul trenului are aceeași poziție, se schimbă doar locomotiva. Oricum eu am stat cu geamul deschis și în picioare tot timpul, ca să mă bucur de peisaje și să le pot fotografia.
La îmbarcare am fost primiți de două domnișoare care ne-au explicat despre opririle care urmau să aibă loc și cum să folosim fiecare tichet colorat.
Unele opriri sunt mai scurte, altele mai lungi, tichetele sunt valabile doar pe parcursul călătoriei, dacă nu le consumați, își pierd valabilitatea, mai puțin tichetul cu băutura caldă, pe care mai multe persoane l-am consumat după ce am coborât din tren, la barul din stație.
Pe lângă instrucțiuni, am fost serviți cu un păhărel de vișinată, foarte bună sau horincă, la alegere. Frumoasă primire!
Trenul a început să se miște și să ne conducă în altă lume, printre dealuri verzi și pomi înfloriți, pe lângă case așezate lângă linia ferată sau pe dealuri. Am trecut și pe lângă două cascade, de-a lungul minunatei Văi a Vaserului, traseu pe o lungime de 21,6 km până am ajuns la stația Paltin.
Călătoria până la destinație nu mi s-a părut lungă, mai ales că a fost cu opriri în care am coborât din tren, am consumat câte ceva din produsele oferite pe baza tichetelor primite, am făcut fotografii, am văzut cum se umpleau rezervoarele locomotivei cu apă în stația Glimboaca.
O surpriză foarte plăcută ne-a așteptat în stația Paltin. Pe o platformă se cânta și se dansa muzică populară, horă în care erau antrenați călătorii care poposeau vreme de o oră și jumătate, până la întoarcerea în gara CFF Vișeul de Sus.
Alături de dansatorii îmbrăcați în superbele costume tradiționale, o parte din grupul nostru s-a prins în horă și au jucat, au râs și s-au simțit foarte bine.
Tonete cu mese lungi la care te așezi la rând ca să servești prânzul, ne așteptau, cu un miros îmbietor de grătare.
Mai multe terase din lemn, cu bănci și mese, urmau să fie ocupate în curând de mulțimea înfometată.
De aici se puteau cumpăra diverse preparate sau, persoanele care aveau achitat pachetul all inclusive, să își ridice Platoul Grill pe baza tichetului verde.
Multe bănci și mese își așteaptă călătorii să ia loc și să admire cursul liniștit al Vaserului care trece prin pădurea înverzită din Rezervația Naturală Munții Maramureșului.
Toată călătoria dus-întors cu mocănița, cu pauza de masă de o oră și jumătate de la stația Paltin, a durat 5 ore și jumătate. În gara CFF Vișeu de Sus este un bar de unde puteți achiziționa suveniruri. Din bar se intra într-o încăpere în care este un muzeu despre evreii din Maramureș, care se vizitează gratuit.
Odată în viață merită să evadați în natura sălbatică străbătută doar de șinele unui tren cu locomotivă cu aburi, care pufăie. Parcă intri într-un alt film, fără stres, doar cu contemplare și cu o stare de relaxare.
Organizarea pe parcursul traseului mocăniței și preocuparea pentru confortul călătorilor merită toată aprecierea. Totul a fost minunat!
Călătorii plăcute!
[…] comunismului și al rezistenței, a fost primul obiectiv turistic planificat a fi vizitat în Maramureș, deoarece am citit că durează foarte mult parcurgerea […]