noiembrie 2021
Da, la Băile Olănești, ai ce face, pe lângă curele terapeutice cu apele minerale premiate cu aur la Expoziția Internațională de la Viena din anul 1873, vă puteți relaxa plimbându-vă pe aleea izvoarelor, pe la mănăstiri vechi, la Lacul cu nuferi sau făcând drumeții prin pădure spre Piatra Scrisă.
Noi am ales să petrecem câteva zile de concediu dintr-un noiembrie 2021 călduros, la Băile Olănești unde am vizitat atât stațiunea plimbându-ne pe aleea frumos amenajată cu Grupul Central de Izvoare, prin Parcul Central cu fântâna arteziană cu lumini și muzică, frumos renovat și modernizat, la Biserica lui Horea, Mănăstirea Comanca, am făcut o drumeție la Piatra Scrisă, dar și în locuri ceva mai îndepărtate, la Schiturile Pahomie, Pătrunsa, Iezer și Peștera lui Antonie.
Am mai fost la Băile Olănești acum 14 ani și mi-au rămas în amintire plimbările lungi pe Aleea Izvoarelor. Atunci am stat acolo10 zile într-un concediu de octombrie, timp în care am vizitat multe obiective turistice din proximitate.
Acum, împreună cu băiatul nostru, am mai adăugat noi obiective turistice și am revăzut câteva din cele pe care le știam.
Așa cum ne cunoaște băiatul nostru Andrei pe noi, foarte plimbăreți, i-am promis de acasă că voi căuta o cazare cu piscină, vom juca ping-pong, vom avea și plimbări relaxante prin stațiune și doar o zi mai solicitantă pe la schiturile din Buila.
Cazarea de care am fost foarte mulțumiți, a fost la Hotel Tisa, cu piscină, saună și masă de ping-pong, curățenie, amabilitate, mâncare multă, variată și gustoasă la micul dejun inclus în tariful de cazare.
Drumeție la Piatra Scrisă
Din stațiunea Băile Olănești am plecat într-o frumoasă drumeție spre Piatra Scrisă. Traseul trece pe lângă Biserica lui Horea, pe drumul care urcă abrupt spre pădure, în capătul căruia veți ajunge lânga cimitirul din stațiune, în fața căruia este construită o troiță. Pe troiță veți vedea un indicator pe care scrie strada Podișor, ca reper de orientare.
Continuați să urcați pe cărarea care trece prin partea stângă a cimitirului și în curând veți observa pe copaci marcajul cu punct galben.
Urcarea prin pădure este destul de abruptă, dar scurtă, de circa un kilometru, care se parcurge în aproximativ 20 de minute.
Piatra Scrisă este un punct de belvedere care vă permite să admirați un peisaj de vis cuprinzător asupra Băilor Olănești. Piatra Scrisă este o rocă moale pe care turiștii au făcut scrijelituri, dar această este mai valoroasă din punct de vedere peisagistic.
Biserica lui Horea 1746
Când am coborât de la Piatra Scrisă, ne-a prins o ploaie deasă, așa că ne-am oprit la Biserica lui Horea, care oricum era în lista de obiective de vizitat. Aceasta are hramul Sf. Pantelimon și Nașterea Maicii Domnului, a fost înălțată în anul 1746 în satul Albac și a fost adusă în Băile Olănești după ce a fost salvată de la distrugere de mari personaltăți ca Nicolae Iorga, Ion I.C. Brătianu și așezată în cele din urmă în locul în care se află azi, de câtre patriarhul Iustinian, în anul 1958.
În acestă biserică Horea a învățat primele slove și aceasta este prima biserică din România salvată ca monument istoric.
E atât de frumoasă acestă biserică veche din făcută din bârne de lemn prin tehnica îmbinării, cu un brâu împletit din lemn sculptat care o înconjoară, ușa mică de acces în biserică este meșteșugit încrustată, acoperișul este acoperit cu lemn în stilul coadă de rândunică, iar lumina pătrunde timid prin puținele ferestre mici.
Pictura este nouă, ea fiind refăcută odată cu mutarea bisericii la Băile Olănești.
Am intrat în biserica mică și un sentiment de liniște și de emoție a pus stâpânire pe mine - mă simțeam atât de bine acolo.
Am și rămas mult timp contemplând acest monument istoric deosebit de valoros, cu o istorie tumultoasă pe care o puteți lectura, acesta fiind expusă la intrarea în biserică.
Pentru că am rămas mai mult timp pe acolo, doamna care are grijă de biserică, ne-a povestit despre slujbele care au loc cu ocazia hramului bisericii, cum se umple toată curtea cu pelerini și vin aici să slujească mai marii prelați ai bisericii.
Lângă biserică s-au construit camere care pot fi închriate de la biserică, este și o sală de mese, o bucătărie, asta dacă vreți să stați în stațiune la un preț mai mic, în condiții modeste, dar decente.
În altă zi am pornit pe aleea de promenadă pe lângă izvoarele cu apă minerală, care m-a cucerit cu romantismul ei, cu bănci și felinare, cu podețe, cu tonete de unde putem să cumpărăm produse naturiste gen dulcețuri, siropuri preparate după rețete tradiționale.
Aleea are o lungime de circa 2 kilometri presărată cu izvoare, dar din păcate majoritatea izvoarelor sunt închise. Persoanele care fac tratament au un card și pot să pornească cu el apa de la izvoarele care sunt prescrise pentru tratament.
La un moment dat, pe alee, veți observa o construcție futuristă, sub forma unui OZN de unde vă puteți aproviziona cu apă minerală. Eu am consumat apă de la acel izvor, dar Andrei și Dan au refuzat-o datorită mirosului neplăcut.
De pe aleea de promenadă am urmat indicatorul spre mănăstirea Comanca.
Mănăstirea Tuturor Sfinților Comanca 1736
Mănăstirea este situată la o distanță de doi kilometri de Băile Olănești, distanță pe care am parcurs-o într-o plimbare lejeră, plăcută în timpul căreia am avut ocazia să vedem cea mai mare turmă de oi, peste o mie de capete ziceau ciobanii că ar fi, care cobora de pe munte pentru iernat.
Ajunși la Mănăstirea Comanca, am intrat în curte, am admirat micuța biserică albă și clădirea chiliei tot albă.
Biserica a fost construită din bolovani de râu și cărămidă, nu are turlă, are formă de corabie iar acoperișul este din șindrilă.
Mănăstirea se află într-un cadru pitoresc, fermecător, înconjurată de păduri, care toamna părea a se desprinde dintr-un tablou cu o cromatică caldă. Am citit tot ce era afișat pe panourile informative și am aflat că aceasta este un monument istoric cu pictura realizată între anii 1775 – 1786.
Cei doi ctitori ai bisericii s-au călugărit, sub numele de Pahomie iereomonahul și de Teodosie ieromonahul.
La întoarcere, am trecut prin Parcul Central din Băile Olănești.
Parcul Central
Parcul Central din Băile Olănești a fost recent modernizat cu fonduri europene și are un aspect foarte plăcut și relaxant.
Parcul are loc de joacă pentru copii, loc pentru jucătorii de șah, loc cu aparate de fitness, mese de ping-pong, leagăne, tobogane, bănci, Wi-Fi gratuit, un ceas decorativ din plante, dar ce ne-a atras cel mai mult a fost fântâna cântătoare cu lumini. Am ascultat melodii foarte frumoase și am privit fascinați jocul colorat al fântânii arteziene.
În mini-vacanța noastră la Băile Olănești, am vizitat Cascada Lotrișor, Schiturile Pahomie, Pătrunsa, Iezer și Peștera lui Antonie, iar la întoarcerea spre casă, am vizitat Biserica fortificată Cisnădioara.
Nouă ne-au plăcut zilele petrecute la Băile Olănești și în împrejurimile acesteia și vă invit să descoperiți o stațiune care are multe de oferit, pe lângă cadrul natural deosebit de frumos.
Călătorii plăcute!
[…] oprire în drumul nostru spre Băile Olănești a fost la Cascada Lotrișor din Munții Căpățânii, obiectiv pe care l-am mai vizitat în urmă […]
[…] am procedat și în mini-concediul nostru de la începutul lunii noiembrie 2021 de la Băile Olănești, când am încercat să vedem cât mai multe obiective, atât de pe drum cât și din […]
[…] frumoasă zi de toamnă am hotărât ca în drumul nostru spre casă de la Băile Olănești, să ne abatem un pic de la traseu, ca să vizităm Biserica fortificată Cisnădioara din […]