octombrie 2019
În satul Butceni, raionul Orhei, se află mănăstirile care fac parte din Complexul istorico – muzeal Orheiul Vechi.
Rezervația cultural – naturală Orheiul Vechi constituie cel mai important sit cultural din Republica Moldova și cuprinde zeci de hectare ale orașului medieval Orhei din sec. XIII- XVI, redenumit ulterior Orheiul Vechi.
Am început vizita cu o drumeție pe o potecă prăfuită care se înălța desupra râului Răut, înaintând odată cu acesta. Am admirat peisajul unic, deosebit de frumos, cu multe grote în peretele stâncos de calcar.
Mănăstirea rupestră Peștera, din Butuceni
Acesta este semnalizată la suprafață printr-o construcție albă sub forma a unui turn clopotniță care datează din anul 1890. Aproape de baza turnului este intrarea în mănăstire, printr-o poartă zidită din piatră albă de calcar.
Aici noi am avut posibilitatea să vizităm o mănăstire rupestră a cărei vechime nu se cunoaște cu exactitate, existând opinii că ar data din secolul al XII – lea, combătute de alți cercetători care o plasează în secolul al XV – lea. Existența acesteia este confirmată cert în anul 1821.
Mănăstirea care a fost recent resturată. Coborârea prin munte se face printr-un tunel îngust, întunecos și răcoros. De-a lungul zidurilor există o bară de fier pe post de balustradă care vă ajută să parcurgeți tunelul cu trepte până la intrarea în biserica amenajată acolo. La intrarea în biserică este o ușă mare din piatră.
Mănăstirea este locuită permanent de către călugărul Efim. Iarna când este foarte frig acesta pleacă să înnopteze la mănăstirea de pe stâncă.
Biserica are un altar din lemn foarte frumos lucrat, multe icoane, cruci, preșuri țesute pe pardoseala rece și umedă a peșterii și un candelabru, dar în interior nu este curent.
Lumina din biserică provine de la umeroasele lumânări aprinse și așezate pe niște sfeșnice înalte, dar și de la masa la care călugărul se ruga cu multe lumânări aprinse.
Am văzut locul de piatră în care doarme călugărul sihastru. Noi l-am salutat dar el nu vorbește ci se roagă continuu.
Am intrat apoi într-un loc în care am văzut mai multe compartimente săpate în stâncă, vechi chilii în care locuiau călugării, pe pereți fiind gravate mai multe cruci, acestia sunt afumați de la lumânări.
Din biserică se iese pe partea cealaltă a muntelui, desupra râului, pe niște bucăți de stâncă plate dar înguste. Peisajul este uimitor, ne aflam la înălțimea de 60 metri deasupra râului Răut.
În drum spre biserica Sf. Maria este o cruce masivă din piatră care datează din sec. al XVIII care este simplă, fără nicio inscripție.
De aici am mers până la biserica Sfânta Maria construită în anul 1904.
Am intrat pe o poartă cu turn clopotniță, zidită din piatră, cu icoana Sfintei Născătoare Maria desupra intrării.
Curtea bisericii este foarte frumos amenajată cu multe flori, cu alei pietruite, cu un clopot mare, arbuști, cruci, magazin bisericesc, chilii.
Biserica este foarte frumoasă, este din piatră albă, are trei turnuri aurite, un turn clopotniță.
Cînd am ajuns noi, era sujba de vecernie iar în biserică era doar un singur călugăr.
Peisajul din Orheiul Vechi este parcă ireal, are ceva special în forma ovală dată săpată de râul Răut pe lângă pereții abrupți din calcar care prezintă numeroase cavități. În zonă sunt cunoscute în jur de 350 de complexe rupestre dintre care 250 de grote carstice sunt rezultatul unor procese naturale, iar restul au fost săpate de oameni pentru a fi folosite ca lăcașuri călugărești. Unele lăcașuri săpate în stînci au vechime de 2000 de ani. Se crede că aici există un centru energetic care atrage un mare număr de oameni.
Cum noi am fost pe fugă, nu am reușit să explorăm înteaga zonă în care se află încă multe alte obiective turistice printre care: ruinele băilor orientale (în satul Trebujeni), ruinele unei cetăți dacice, fortificații medievale, Mănăstirea lui Bosie (sec XVI- XVII), cu inscripții din anii 1665 și 1689; Schitul lui Rafail alcătuit din mai multe peșteri etajate, etc.
Recomandarea
Complexul istorico - muzeal Orheiul Vechi constituie un obiectiv turistic special, care încorporează multă istorie, spiritualitate, enigme, toate acestea amplasate într-un peisaj pitoresc de o frumusețe unică. Merită să vă umpleți sufletul cu liniștea și energia acestui loc.