22 martie 2024
Cu toate că diferența dintre pârtiile din România și cele din Austria, Italia, pe care am schiat, e de la cer la pământ, eu mă încăpățânez să caut aici, acasă, cea mai bună pârtie, Pârtia Oncești fiind o noutate plăcută pentru mine.
Pârtia Oncești se află în cea mai veche stațiune montană din Romania, Stațiunea Păltiniș, acesta fiind fondată de Societatea Carpatină Ardeleană a Turiștilor în anul 1894, fiind situată la cea mai mare altitudine din Romania 1442 metri, în județul Sibiu.
Din Sibiu puteți ajunge pe o șosea modernizată de 32 kilometri, la Pârtia Oncești, care este localizată în Stațiunea Păltiniș, în partea de nord-est a Munților Cindrel, parte a Carpaților Meridionali.
Pe blogul meu am scris despre 16 locuri în care am fost la schi de-a lungul timpului, dintre care 13 sunt din România și cu Pârtia Oncești vor fi 14. Voi încerca să ajung și pe celelalte domenii schiabile din Romania, mai ales că se pregătesc mereu alte domenii schiabile și pârtii noi.
Sezonul trecut am tot așteptat să ningă și să merg la schi, dar din păcate nu a prea fost zăpadă pe mare parte din pârtiile din Romania.
În martie, în weekendul cu data de 22 , am avut un eveniment la Păltiniș și am urmărit pe camere starea pârtiei din Oncești, care se prezenta pe net a avea condiții de schiat foarte bune. La telefonul afișat nu răspunde nimeni niciodată.
Am vrut foarte mult să schiez în sezonul acela și iată că în primăvară aveam ocazia să merg pe Pârtia Oncești, o pârtie roșie, de categorie medie, cu o înclinare medie de 25%, lungime de 1200 metri, lățime minimă 30 metri, cu instalație cu telescaun dublu, care urcă timp de 8 minute într-un peisaj superb, până la altitudinea de 1670 metri.
Noi am ajuns la instalația de cablu a Pârtiei Oncești la ora 14 și am plătit biletul doar pentru intervalul orar 14-17. În sezon am văzut că programul este până la ora 18.
Pârtia se deschide la ora 9 și are tarife diferențiate pe intervale orare.
Se poate practica și snowboardul. De asemenea puteți închiria echipament sportiv.
Pârtia dispune de nocturnă și de apres-ski.
La baza de unde se face îmbarcarea la instalația de cablu cu telescaun, aveți la dispoziție un bar-restaurant Tiffany cu preparate delicioase.
Pârtia Oncești cu o lungime de 1200 metri, de dificultate medie, deservită de instalația de telescaun, se continuă cu pârtia neagră Daneasa, de dificultate mare, cu o lungime de 409 metri și cu instalație de teleschi.
Am avut un noroc uriaș, norocul de bun venit pe această pârtie, cu vreme superbă, cu soare, fără vânt, zăpadă perfectă, iar la un moment dat eram doar eu cu băiatul meu pe Pârtia Oncești.
Mi-a plăcut atât de mult încât abia aștept să mă reîntorc pe Pârtia Oncești, deși mă aștept să o găsesc mult mai aglomerată.
În Păltiniș am fost a doua zi într-o drumeție frumoasă, la Căsuța MGS, de unde am admirat peisajul superb care îți taie respirația.
În zonă am mai fost la Vârful Cindrel și la Lacul Iezer, obiective turistice pe care vi le recomand din tot sufletul.
Instalația de cablu funcționează pe tot parcursul anului, programul acesteia îl puteți consulta pe net.
Din Sibiu se poate ajunge în Sațiunea Păltiniș până la Pârtia Oncești și cu autobuzul, care are trei curse/zi, din 4 în 4 ore.