ZIGZAG

PE HARTĂ

Pârtiile de schi din Toplița

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

Am început sezonul de schi!

Mai cu bucurie, mai cu griji că nu e bună pârtia că-i prea cald și că-i aglomerat pentru că lumea e liberă, am pornit spre Toplița în data de 25 decembrie.

Pârtiile de schi din Toplița - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0021
Pârtia Bradul

Traseul

Șoseaua Tg. Mureș -Toplița , până în vârful pârtiei este în stare foarte bună. Am pornit de acasă la o temperatură de  4°C, fără pic de zăpadă în oraș. După ce am trecut de Reghin au început să apară câmpurile pudrate cu nea. De la Deda zăpada era așternută consistent pe acoperișurile caselor și pe marginea drumului. Ceața destul de densă ne-a însoțit o mare parte de drum, DN15, care șerpuiește pe lângă râul Mureș și ne trece prin defileul Deda -Toplița.

Pârtiile de schi din Toplița - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0028

 În Defileul Mureșului Superior, în dreptul localităților Răstolița, Lunca Bradului și Stânceni    peisajul este  incredibil de frumos, ai impresia că vizitezi cu mașina o peșteră de gheață amenajată cu mare iscusință  de-a lungul șoselei. Nu am rezistat să nu imortalizez câteva cadre, oprind mașina în mijlocul drumului...noroc că nu prea erau mașini pe șosea. Peisajele sunt spectaculoase în orice anotimp, iarna avem în puls brazii cu cetina îmbrăcată în alb și stalactitele care coboară pe pereții stâncoși ai munților Călimani.

Pârtiile de schi din Toplița - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000212 02

Pârtia Bradul

Pârtia Bradul este o pârtie albastră, ușoară, cu o lungime de 1000 m., cu o traiectorie curbată, cu lățimea minimă de 6m., o diferență de nivel de 125m. și o înclinație medie de 11%.

Pârtia Bradul din Toplița este foarte bună pentru începători, dar și pentru schiorii de nivel mediu care doresc să își perfecționeze tehnica de coborâre. Pe pârtie sunt mulți monitori care vă pot ajuta. Recomand această pârtie care a fost întotdeauna în stare perfectă, cu multă zăpadă și foarte bine bătută.

Pârtiile de schi din Toplița - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0011
Pârtia Bradul

Pârtia Măgheruș este o pârtie de dificultate medie, cu o lungime de 470m., o traiectorie dreaptă, cu o diferență de nivel de 125m., are lățimea minimă de 50m. și înclinația medie de 23%.

Programul

Programul pârtiei este între orele 10-18 și este deschisă zilnic.

Tariful este același pentru ambele pârtii: Măgheruș (medie, cu o lungime de 470m. și înclinație  23%) și Bradul (ușoară,  cu o lungime de 1000m. și înclinație 11%).

Pe pârtiile din Toplița  se practică cele mai mici prețuri pentru urcarea cu teleschiul.

În weekend, vacanțe și sărbători cu zile libere, prețurile sunt mai mari la instalațiile de teleschi.

Atenție!

Dacă stați la rând, ca să încărcați cartele și mai aveți rămase puncte neconsumate, la casierie veți afla că dacă mai vreți să adăugați puncte, cele rămase neconsumate se vor anula. Eu nu am știut a doua zi câte puncte mai are băiatul meu pe cartelă, el mi-a spus că a coborât de 10 ori, dar mai avea 6 puncte, adică suficiente pentru încă două coborâri. Astfel am pierdut câte două jumătăți de oră la rând la casierie pentru incarcarea cartelelor.

Un alt pont: dacă vreți să stați mai puțin la rând la urcarea pe pârtia Bradul, se poate urca cu teleschiul de la pârtia Măgheruș, la care ajungeți foarte ușor și repede pe schiuri. În vârful pârtiei Măgheruș în loc să coborâți pe partea dreaptă, mergeți de partea cealaltă, în stânga teleschiului, adică în stânga direcției de urcare și ajungeți pe pârtia Bradul.

Multă lume practică această scurtare a timpului de așteptare la urcarea cu teleschiul, inclusiv eu am făcut o trecere de pe o pârtie pe alta.

 La baza pârtiei Măgheruș este o casierie și o toaletă publică. Toaleta de pe pârtia Bradul o găsiți în vârful pârtiei, la Pensiunea Baciu.

În vârful pârtiei Măgheruș se află o construcție din lemn pe care se poate urca pentru a admira peisajul. La baza acesteia este centrul de închirieri echipament sportiv și săniuțe.

Pârtia de săniuțe este în stânga pârtiei Bradul.

Pârtiile de la Toplița sunt foarte bine întreținute, cu multă zăpadă și fără gheță. Acestea sunt dotate cu instalații de urcare de tip teleschi, cu instalație pentru zăpadă artificială și nocturnă.

E foarte frumos dacă ajungi la deschiderea pârtiei, când e proaspăt aranjată, sunt doar câțiva schiori pe pârtie și nu e rând la îmbarcare.

Mâncarea

La prânz, am mâncat pe pârtie, la Pensiunea Baciu. Aici la parter este restaurantul aranjat anume pentru schiori, de unde în regimul "împinge tava" va puteți alina foamea cu preparate calde diversificate, de la: ciorbe, grătare, tocănițe, aperitive, murături, gustări la băuturi alcoolice și nealcoolice. Prețurile nu sunt mari.

La intrarea în parcare am observat o tonetă la care se preparau pe loc Kurtos Kolacs.

Peisajul care poate fi contemplat de pe pârtia care urcă până la altitudinea de 850m. este foarte frumos: Munții Călimani, munții Gurghiului, munții Giurgeului cu brazii înzăpeziți te cheamă să îi imortalizezi.

articole asemănătoare

La schi pe pârtiile de la Arena Platoș din Păltiniș
19 februarie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Pentru că am fost pentru prima dată la Arena Platoș și am citit că sunt scurte pârtiile, am întrebat totuși la casierie care este cea mai lungă variantă ca să știu ce teleschi să iau.
Ski Resort Transalpina (SRT)
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
Încă un vis devenit realitate, un vis pregătit încă din vară, când am fost pe Transalpina în concediu câteva zile și într-o zi am fost până la baza pârtiei să […]
Ski pe Ghețarul Hintertux, Zillertal, Tirol est, Austria
15 ianuarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 8 minute
Acum mi s-au îndeplinit simultan două dorințe foarte vechi: să văd Alpii și să schiez pe pârtiile din străinătate, care mi-au fost lăudate mereu... tânjeam ca un copil mic după […]
La ski în Ischgl de 1 decembrie
25 februarie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Sezonul de ski începe la Ischgl din luna noiembrie și ține până în luna mai pentru că pârtiile sunt situate la altitudini cuprinse între 2000 - 2900 metri.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram