ZIGZAG

PE HARTĂ

Domeniul schiabil Poiana Brașov, schi în trei zile

Timp citire articol: 8 minute
Articol publicat in:

Poiana Brașov
Poiana Brașov

Ne-am cazat în Râșnov ca să fim pe pârtie la ora deschiderii, adică la ora 9. Noi am făcut 20 min.cu mașina până la casa de bilete din Poiana Brașov, nu 10 min. așa cum spun alți oameni. Când am ajuns în dreptul casei de bilete, soțul a oprit mașina în stradă ca să coborâm, eram gata echipați, doar ne-a dat schiurile jos de pe mașină...am avut noroc, pentru că mai târziu, după ce a parcat mașina și s-a întors, a observat alte două mașini oprite de poliție și amendate pentru oprire neregulamentara (chiar dacă durata era scurtă, doar să coboare din mașină), așadar aveți grijă unde opriți ca să nu vă pricopsiți cu o amendă.  

Cu vreo două săptămâni înainte, în Poiană erau minus 17°C, iar eu mi-am dorit mult să fie cald pe când mergem noi acolo...așa a fost, mult prea cald, 9°C la baza și 3°C în vârf la telescaun. Ca să fie meniul complet, am primit de la Doame Doame: ploaie, ceață densă pe vârf, pârtii închise, instalații închise, telegondola avea o defecțiune așa că de duminică la ora 14 și până luni nu a fost disponibilă turiștilor.

Să o luam acum cu începutul. Am făcut rezervare pentru trei nopți, intenționam să schiem 4 zile, pentru care ne-am luat concediu, am învoit copilul de la școală, am evitat weeekendul ca să nu pierdem timpul la rând și ca să nu prindem aglomerație pe pârtie...Ha! Ha! Ha!...totul era organizat în amănunt, trebuia să fie vacanța perfectă de schi..."Dacă vrei să-l faci pe Dumnezeu să râdă, spune-i despre planurile tale de viitor"...am pățit-o.

Prima zi

Am mers la casa de bilete și am fost informați că Telegondola Postavarul Express nu funcționează, doar Telecabina Kanzel. Am făcut greșeala de a cumpăra 20 de puncte, în ideea că dacă mai este necesar, putem adăuga puncte pe cartele, la o următoare coborâre. Până acum, toate bune și frumoase.

Ne așezăm la rând la Telecabina Kanzel, nu am mai fost niciodată acolo, am mai urcat doar cu Telegondola de la bază.

Telecabina Kanzel parcurge un traseu de 2449m, ajunje la cota 1733m, capacitatea unei cabine este de 43+1 persoane și are o viteză de 7,5m/s, informațiile sunt de pe panoul informativ pe care l-am fotografiat când stăteam la rând.

Rândul pentru îmbarcarea in Telecabina Kanzel nu părea mare, doar că am așteptat la rând o oră și jumătate până am ajuns sus...rândul din interior era încă o dată cât cel de afară,  nu știam ce este după ușă, am crezut că la ușă se termină așteptarea.

Domeniul schiabil Poiana Brașov, schi în trei zile - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL90151

 Am intrat foarte multe persoane în telecabina, dar m-am liniștit atunci când am citit în cabină că are o capacitate de 41 de persoane. După o așteptare atât de lungă, înțelegeți că nu am mai coborât până jos ca să mai cumpăr puncte, să mai aștept poate două ore la rând. Din 20 de puncte, 5 puncte au fost luate pentru urcarea cu Telecabina Kanzel, și ne-au rămas 15 puncte...nu puteau rămâne 16 puncte?...ca să urcăm cu Telescaunul Ruia de 4 ori (este 4 puncte urcarea cu Telescaunul).

În concluzie, am urcat o dată cu Telecabina Kanzel și de trei ori cu Telescaunul Ruia de 20 de puncte achiziționate pe cartelă, mai exact  5 puncte Telecabina Kanzel și 4 puncte ori trei urcări,  12 puncte Telescaunul Ruia, în total 17 puncte. Cu trei puncte nu mai puteam face nimic, au rămas pe cartelă.

Pârtia albastră Drumul Roșu

Pârtia Drumul Roșu are un grad de dificultate mediu- ușor, o lungime de 4752m, altitudinea maximă 1765m, nu are instalație de nocturnă. Drumul Roșu este ușor, chiar trebuie să împingi din bețe pe suprafețele cu înclinație mică, care sunt ca un drum de legătură intre mai multe pârtii, pentru a ajunge la pantele mai abrupte. Este o combinație dintre ușor și mediu, care alternează pe toată lungimea traseului.

Peisajul de la debarcarea cu Telecabina Kanzel, este de vis, superb, de poveste, unic. Brazii acoperiți în întregime cu zăpadă înghețată, au luat tot felul de forme de personaje de basm: pitici și moșnegi cu fes în cap. Vârfurile brazilor erau încovoiate de greutatea zăpezii înghețate pe acestea, ramurile erau lipite de trunchi, parcă brazii puratau manta albă de gală. Toul era feeric. Chiar dacă nu schiați, merită din plin cei 35 de lei ca să urcați și să coborâți cu Telecabina până acolo. Așa ceva nu ați mai văzut! A doua zi a urcat și soțul meu până acolo ca să admire peisajul și să-l imortalizeze (el nu schiază).

Pârtia Drumul Roșu era impecabilă, zăpadă multă și bine bătătorită. Nu era aglomerație pe pârtie, pentru că nu se putea urca cu Telegondola.

Telescaunul Ruia

Domeniul schiabil Poiana Brașov, schi în trei zile - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL90555

 Era cald, la îmbarcarea pe Telescaunul Ruia afișajul electronic ne arăta că erau între 2-3 °C.

Telescaunul Ruia parcurge o lungime de 1150m, ajungând la o altitudine superioară de 1710m.

 A fost frumos, dar s-a terminat repede (punctele!!!).

În timpul primei coborâri ne-am oprit la Cabana Postavaru unde am băut apă (6 lei/ 0,5 l), am mers la toaletă și am făcut câteva fotografii. Ne era sete după lunga așteptare la rând la Telecabina Kanzel.

Cabana Postavaru 2*, se află la altitudinea de 1604m. Înăuntru se poate mânca,  prețurile nu sunt mari, oferta este bogată, găsiți în meniu: mâncăruri gătite, ciorbe/supe, preparate la grătar, minuturi, garnituri, salate. Nu trebuie să coborâți de pe pârtie pentru a mânca.

Pe la ora 14 eram iar la casa de bilete. Ce mai puteam face două ore până se închid instalațiile de urcare pe cablu?

Programul

🚡 Telegondola: - 09:00 - 16:00

Telecabina Kanzel: - 09:00 - 16:00

Telecabina Capra: - 09:00 - 16:00

Telescaun Ruia: - 09:00 - 15:20

Teleschi Ruia: - 09:00 - 15:20

Teleschi Stadion: - 09:00 - 16:00

Teleschi Bradul: - 09:00- 16:00

Copilul mai avea puncte pentru că la Telescaunul Ruia, el a avut intrare separată pentru copii până la 12 ani și i-au fost retrase doar trei puncte la fiecare urcare. Deci 5 puncte la Tekecabina Kanzel si 3 puncte ori trei urcări la Telescaunul Ruia, în total 14 puncte consumate din 20 de puncte. Cu cele 6 puncte, el s-a mutat pe Pârtia Stadion.

Pârtia Stadion este o pârtie ușoară, albastră, pentru începători, cu o lungime de 612m, deservită de teleschi. Aici, atât copiilor cât și adulților li se scad de pe cartele câte un punct pentru o urcare.

Eu, nu mai avea rost să stau o oră și jumătate la rând la Telecabina Kanzel, era deja trecut de ora două și la ora 16 se închidea programul instalațiilor, așa ca am fost sfătuită de către doamna de la casierie să merg pe bucla Sulinar - Lupului - Drumul Albastru, pentru că acolo era instalația de transport pe cablu Telescaunul Lupului.

Am pierdut timp pentru că am luat schiurile în spate și am urcat pe Drumul Albastru, care începe din vârful partiei Stadion, și face legătura cu Pârtia Lupului. Eram singura persoana care urca, toată lumea cobora. Am întrebat și am ajuns într-un final la Telescaunul Lupului.

Din Drumul Albastru se coboară pe Pârtia Sulinar, pe care o intersectează. La baza este instalația de transport pe cablu Telescaunul Lupului.

Telescaunul Lupului anulează la urcare 3 puncte pentru adulți și 2 puncte pentru copii, parcurge o distanță de 800m, ajungând la o altitudine de1703m.

Bucla pentru telescaunul Lupului dacă nu vrei să cobori pe pârtia neagră Lupului: Pârtiile Lupului- Drumul Albastru- Sulinar

Telescaunul te lasă pe pârtia neagră Lupului, unde cobori doar partea din vârful pârtiei, cam 100m, după care te încadrezi la dreapta, pe Drumul Albastru, o pârtie ușoară, un drum, care face legatura între Lupului și pârtiile Sulinar și vârful pârtiei Stadion, sau casa de bilete, Telegondola și Telecabina Kanzel.

Deci de pe Lupului, după 100m se intră la dreapta prin pădure pe Drumul Albastru, după care  se ajunge la jumătatea pârtiei Sulinar pe care o întretaie. Acolo se coboară și ați ajuns iar la telescaunul Lupului. Este un traseu mediu, combinat cu ușor și un puțin greu, pe trei pârtii de dificultăți diferite.

Aceasta a fost prima zi.

În ziua a doua, am cumpărat abonament pentru două zile, atât pentru mine cât și pentru copil, ca să nu mai avem problema punctelor și funcționa și Telegondola.

Bucurie mare, abonament aveam, soare era, 6°C la ora 9 dimineața,Telegondola funcționa, dar...Pârtiile erau foarte aglomerate pentru că s-au închis: o variantă de coborâre a pârtiei Drumul Roșu care se intersecta cu pârtia Teleferic, care și aceasta la rândul ei era închisă pentru că se derula un cuncurs de schi alpin. Pe lângă acestea, au început precipitațiile, sub formă de ploaie la bază și lapoviță la înălțime.

În mare a fost o zi plină, cu mult schi, cu obligația de a coborî până la baza, de pe Drumul Roșu - Sulinar- Drumul Albastru. A fost bine.

Noaptea a plouat, a treia zi, printre picături de ploaie ne-am îmbarcat în Telegondolă, de, aveam abonament si ne gândeam că sus e bine și nu plouă...dar surpriză când am coborât din Telegondolă am dat peste o ceață densă, nu se vedea la 10m. Copilul a intrat în panică, a început să plângă. La un moment dat a intrat într-o doamnă,  care a căzut,  el a căzut și încă un schior a intrat în ei ... eu nu am văzut nimic, era ceață...băiatul striga mami, eu îi spuneam să vină...a fost tensionant. Îl așteptam și el nu mai venea, eu nu-l vedeam....

Nu înțeleg de ce se vând cartele în condițiile acestea. De la jumătatea pârtiei, în jos nu era ceață.  Noi nu am mai urcat. Riscul este foarte mare. Ambulanța montană cobora într-una cu schiori accidentați. După ce am ajuns jos , am mai rămas o oră și jumătate pe Pârtia Stadion ca sa mai schieze copilul, ploua foarte tare, dar lumea schia....Dacă ai echipament bun, nu te uzi, ești capitonat cu cască, ochelari, cagula, haine impermeabile.

Așa a fost schiul nostru, curmat prea devreme de capriciile vremii.

Concluzii

Ce mi-a plăcut: datorită condițiilor existente pe pârtie, am fost nevoită să schiez pe pârtii noi, să descopăr o parte nouă din domeniul schiabil.

Ce nu mi-a plăcut:

Lipsa de informare a cumpărătorilor de abonamente/ cartele despre condițiile meteo de la stația de debarcare. Dacă stiam că este ceață, nu-mi mai urcam copilul să se accidenteze și să se sperie.

articole asemănătoare

Livigno… un paradis al schiorilor
7 aprilie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Pârtiile din domeniul schiabil Livigno sunt foarte late, perfect pregătite, nu se așteaptă la instalațiile de cablu
Pârtia Dealu Negru din Vatra Dornei
24 ianuarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
Vatra Dornei
Ski Resort Transalpina (SRT)
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
Încă un vis devenit realitate, un vis pregătit încă din vară, când am fost pe Transalpina în concediu câteva zile și într-o zi am fost până la baza pârtiei să […]
Domeniul schiabil Șureanu
19 ianuarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Să schiez pe Domeniul schiabil Șureanu a fost o dorință de-a mea destul de veche, mă așteptam să descopăr acolo cele mai frumoase pârtii din România, că doar nu degeaba […]

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram