ZIGZAG

PE HARTĂ

Pârtiile din Straja

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

Am ales aceasta statiune după analiza mai multor informații despre starea pârtiilor, a vremii și totodată pentru a merge în locuri noi, pentru a descoperi frumusețea munților României.

Am ales să lipsim în ultima săptămână de la cursuri, mai puțin de la romănă, matematică și de la testele anunțate ( avantajele cursurilor on-line) pentru că din câte am văzut, în weekend e foarte aglomerat, la fel presupun că este și în timpul vacanței școlare.

Așadar în perioada 14-17 decembrie 2020, respectiv de luni până joi, am schiat la Straja, în fiecare zi.

A fost minunat! Am avut parte de vreme bună, cu soare, fără ceață, vânt și precipitații.

Instalațiile de transport pe cablu

În săptămăna menționată nu a funcționat nocturna, din cauza numărului redus de schiori.

Astfel programul instalațiilor a fost între orele 9-17.

Instalațiile care au funcționat au fost Telescaunul II, Telescaunul III, telescaunul de pe Platoul Soarelui.

Marți Telescaunul III a fost temporar oprit pentru revizie (cam două ore), timp în care a funcționat Teleschiul III. Nu știu dacă și Telescaunul II a fost oprit în același timp.

Prețurile

Cel mai mic tarif este de 30 lei pentru trei urcări cu telescaunul III sau  II.

Abonamentul pe 4 ore costă 60 lei, variantă destul de avantajoasă.

Abonamentul pentru programul de la 9-17 costă 90 lei.

Abonamentul pentru întreaga zi, atunci când funcționează nocturna, costă 120 lei.

Copiii peste 6 ani plătesc același tarif ca adulții.

Pârtiile

Săptămâna aceasta au fost deschise următoarele pârtii: Constantinescu, Mutu, Canal și Platoul Soarelui

Pârtia Constantinescu

Aceasta este deservită de telescaunul III, din apropierea casei de bilete Montana.

Dificultate medie, lungime 1100 m, albastră, lățime minimă 50m, diferență de nivel 205 m, plecare de la 1565 metri, instalație de nocturnă și zăpadă artificială.

Pe această pârtie am schiat cel  mai mult.

Pârtia Mutu

Este deservită de telescaunul II, din apropierea Hotelului Edelweiser.

De la debarcare se pornește pe partea dreaptă pe Pârtia Mutu, iar pe partea stângă pe Pârtia Canal.

Pe pârtia Canal nu am fost, dar era pregătită, vedeam din telescaun schiorii cum o coborau.

Pârtia Mutu este de dificultate medie, roșu + albastru, foarte lată, are 100 metri, lungime 1269 metri, altitudine de plecare 1697 metri, diferență de nivel 200 metri, instalație de zăpadă artificială și nocturnă.

Este  preferata mea pentru că este foarte frumoasă, atât de lată, parcă este nemărginită.  Peisajul este mirific. Pe tot parcursul coborârii, imaginea cu munții Retezat la orizont cu piscurile albe, înzăpezite, te însoțesc permanent.

Apusul văzut de aici este de vis, culorile acestuia se reflectă în albul zăpezii de pe vârfurile  Mutu (1737 metri) și Straja(1868 metri) care ajung la cer.

De pe pârtia Mutu se trece pe pârtia Constantinescu care se află în continuarea acesteia.

Dacă doriți, puteți coborî de pe pârtia Mutu până jos la îmbarcarea pe Pârtia Constantinescu, la Telescaunul III.

O altă variantă prin care excludeți coborârea finală, mai abruptă, de pe pârtia Constantinescu, este aceea de a rămâne doar pe partea superioară a acesteia și să faceți legătura cu telescaunul II, pe drumul de legătură de pe partea dreaptă care trece prin pădure.

Drumul de legătură începe acolo unde scrie Constantinescu 11 pe un cerc roșu, la intrarea prin pădure. În prima parte drumul este mai înclinat, după care trebuie să vă lăsați viteză pentru că urmează o parte plană, scurtă și un pic de urcuș unde trebuie să vă împingeti din bețe.

Acest cerc pe care am schiat două zile, după ce l-am descoperit, a fost foarte frumos. Pârtia este foarte lată și foarte bine pregătită.

În primele două zile nu știam de circuitul acesta si coboram până jos pe pârtia Constantinescu.

Am mai aflat de o variantă pentru a evita coborârea abruptă, dacă nu vreți varianta cu cercul prin pădure spre telescaunul II.

Acesta este pe partea stângă cum se coboară, pe drumul pe unde urcă ratracul, un pic mai jos de încadrarea care vă scoate pe pârtia Platoul Soarelui.

Pârtia Platoul Soarelui este o pârtie pentru începători, acolo este scoală de schi și sunt mulți copii care iau lecții .

Lungimea pârtiei este de 405 metri, lățimea 50 metri, se urcă cu teleschi de tip monopost, diferență de nivel 102 metri, altitudinea de plecare 1462 metri, instalație de zăpadă artificială, nocturnă.

Pârtia este lată, bine pregătită.

Cartelele de pe celelalte pârtii nu sunt valabile aici pentru că este administrată de către o altă firmă.

În ultimii ani am schiat pe multe pârtii din România și nu credeam că o să fiu atât de încântată de pârtiile din Straja, așa că vă recomand să le încercați cel puțin odată și, probabil o să reveniți, așa cum ne-am propus și noi.

Concluzii

Ce mi-a plăcut:

Pârtiile sunt foarte late, foarte bine întreținute, iar în timpul săptămânii nu am așteptat deloc la îmbarcare.

Ce nu mi-a plăcut:

Că a trebuit să cumpăr de la două casierii tichete la telescaun/teleschi pentru copilul meu pentru că sunt două firme diferite. Cea de pe Platoul Soarelui nu acceptă abonamentele cumpărate de la casa celeilalte firme, cu instalațiile de telescaun.

articole asemănătoare

Pârtia Dealu Negru din Vatra Dornei
24 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Vatra Dornei
Pârtia de schi Băișoara, jud. Cluj
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Stațiunea se află în nord-estul munților Apuseni, pe teritoriul comunei Băișoara, jud. Cluj. Accesul: din Băișoara parcurgeți 10 km. până satul Muntele Băișorii și încă 7 km. până în stațiunea […]
Schi în Sovata
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Am fost în Sovata, pentru prima oară pe pârtia modernizată, unde am schiat pe o ploaie deasă și măruntă. Nu voiam să cobor din mașină pentru că nu credeam că […]
Domeniul schiabil Șureanu
19 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Să schiez pe Domeniul schiabil Șureanu a fost o dorință de-a mea destul de veche, mă așteptam să descopăr acolo cele mai frumoase pârtii din România, că doar nu degeaba […]

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram