ZIGZAG

PE HARTĂ

Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in:

Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 76546 1

Am participat în perioada 19-21 februarie 2017 la Concursul Național al Sporturilor de Iarnă "Trofeul Gutâi", care s-a desfășurat pe minunatul domeniu schiabil Cavnic, mai exact pe pârtiile Roata.

Traseul:

La ora 10 am plecat cu un microbuz din Tirgu-Mureș în direcția Sighetu Marmației unde aveam cazarea, la Vila Ardealul**. Ruta noastră a fost: Tg.Mureș - Reghin - Teaca - Bistrița - Năsăud - Cosbuc - Săcel - Barsana - Sighetu Marmației.  Șoseaua a fost bună,  în prima parte, adică în judetul Mureș, după care, am fost însoțiți de gropi, denivelări, plombe în asfalt care ne făceau să simțim că suntem în parcul de distractii și sărim pe trambulină. Noi am ajuns la ora 15, după o pauză de o oră care era obligatorie, în care am servit prânzul la Hanul Tentea situat lângă poarta din lemn sculptat la intrarea în judetul Maramureș ( despre care voi scrie un articol separat).

De la Sighetu Marmației am plecat a doua zi dimineața cu microbuzul până la pârtie, pe o sosea îngustă dar curățată, practicabilă, fără gropi. Dacă până la Sighet nu era nici urmă de zăpadă, pe șoseaua lungă de 40 de km. care ne duce la Cavnic, zăpada a început să se arate din ce în ce mai multă pe marginea drumului,  pe măsură ce ne apropiam de pârtiile de schi.

Cavnicul este un oraș situat în județul Maramureș, la poalele munților Gutâi cu o înălțime de 1440m. și Mogosa 1249m. Ca un fapt divers, numele orașului Cavnic are origine slavă și înseamnă a săpa, mineritul datând din perioada romană. "...aici se exploatau și se prelucrau minereuri complexe cu continut de aur, argint, plumb, zinc si cupru, mina fiind cea mai mare exploatare de minereuri complexe din Europa." conform sursei Wikipedia. Ro

Pârtiile

Din orașul Cavnic am urcat sinuos spre pârtiile de schi, pe un drum curățat, în stare bună. Pe partea stângă am întâlnit pe traseu  prima dată pârtiile Icoana, care nu ne interesau pe noi atunci, astfel, am continuat drumul și la scurtă distanță am ajuns la pârtiile Roata unde urma să se desfășoare concursul de schi.

Pârtiile Roata

Partiile Roata sunt în număr de cinci, numerotate ca atare, cuprinzând toate gradele de dificultate. Starea pârtiilor este bună, cu multă zăpadă, frumos bătătorita, impecabilă la prima oră.

Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 76546 7

Pârtia Roata 2 este cea ușoară, albastră, cu o lungime de 2300m., dotată cu instalații de zăpadă artificială și de nocturnă. Pe aceasta pârtie s-a desfășurat concursul de schi, în partea superioară,  deservită de instalația de teleschi.

Pârtia Roata 1 este cu grad de dificultate medie, roșie,  cu o lungime de 920m., prevăzută cu instalații de zăpadă artificială și de nocturnă. Această pârtie este deservită de instalația de telescaun. Dacă vreți să urcați numai cu telescaunul  care este mai comod decât teleschiul, va puteți bucura de pârtia ce dificultate medie Roata1 sau de partea a doua a pârtiei ușoare, Roata2.

Instalația de telescaun este cu două locuri, capitonata la spătare și la șezut, prevăzută cu acoperiș. Atât la îmbarcare cât și la coborâre schiorii sunt asistați și ajutați de personalul specializat pentru a asigura securitatea acestora în timpul utilizării instalațiilor de telescaun și teleschi.

Pârtiile Rainer 1(Roata 3) și Rainer 2( Roata 4) sunt ca grad de dificultate, grele, negre, cu o lungime de 1900m., fără nocturnă și instalații de zăpadă artificială. Când am fost noi, Pârtia Rainer2 era închisă. 

La baza pârtiei este un afișaj electronic cu pârtiile care funcționează, care sunt închise și cu temperatura.

În ziua concursului, au fost 2 grade Celsius pe pârtie. Pentru că am fost pe pârtie cam opt ore, am prins: ceață , vânt puternic,  ninsoare, soare și senin. Se schimba foarte repede vremea pe munte. Locul de la care începeam coborârea este la o altitudine de 1260m, iar la sosire altitudinea este de 950m.

Pârtia Albastră sau Roata 5 este de nivel mediu, roșie, cu o lungime de 2100m, fără instalație de zăpadă artificială și nocturnă.

Programul teleschiului

  • 11.01.2021-31.03.2021
  • LUNI-JOI 10-19
  • VINERI  10-20
  • SAMBATA 9-20
  • DUMINICA 9-19
  • partia poate fi inchisa oricand din motive meteorologice (vand puternic, temperaturi care permit producerea zapezii artificiale, ploaie)

NOTA!! Programul este informativ, el va fi actualizat in fiecare duminica pentru saptamana urmatoare in functie de conditiile meteo.

Pentru instalația de teleschi se descărcă un punct de pe cartelă. Pentru folosirea instalației de telescaun se descărcă două puncte de pe cartelă.

 Atenție, dacă vă luați  cartele  cu puncte, trebuie să știți că dacă vreți să  coborâți din vârful pârtiei veți consuma puncte de pe cartelă pentru telescaun cu care veți urca prima parte din pârtie și pentru teleschi pentru a ajunge în vârful partiei , trei puncte pentru o singură urcare.

Pârtiile medie și ușoară se intersectează la nivelul de sosire al telescaunului, schiorii putând alege tot felul de combinații la coborare. Noi am coborât de  cele mai multe ori  varianta ușoară, Roata2 partea superioară, combinată cu varianta medie, Roata1.

Nocturna funcționează după ora 17:00.

Am făcut binenteles o pauză la prânz la restaurantul de pe pârtie "Hotel Super Ski***". Restaurantul este cu mâncare în genul împinge tava, cu servire asistată pentru un număr limitat de persoane pentru a se putea păstra distanța și cu take away , adică la pachet și consumat pe terasă .

La baza pârtiei sunt două restaurante,  la mijlocul pârtiei la debarcarea de pe telescaun este un apres ski.

Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 76546 19

Aici funcționează "Școala de ski și snowboard Superski" pentru copii și adulți, cu instructori specializați pentru toate nivelele de cunoștințe de schi și pentu toate stilurile de schiat. Am observat ca au o pârtie separată unde inițiază doritorii în arta schiatului.

Cred că este util anunțul de pe siteul lor:

Nota: Roata 1 intra in functiune pentru minim 10 persoane iar Roata 2 pentru minim 50 de persoane.

NOU!!! PARTIE DE SANII IN LUNGIME DE 100 METRI!! URCAREA SE FACE CU AJUTORUL UNEI BENZI DE TRANSPORT!!ESTE PERMIS ACCESUL DOAR CU SANILE DIN DOTAREA SUPERSKI CAVNIC!!!

Parcarea amenajată la baza pârtiei este fără plată.

Concluzii

Mie nu mi-a plăcut pârtia Roata 2, albastră, pentru că este în trepte și nu se pot face cristiane pe porțiunile mai înclinate pentru că ai nevoie de viteză ca să treci peste porțiunile plate care urmează. La prima coborâre, nu am știut și a trebuit să dau din bețe cam mult. Apoi am mers drept și am trecut peste părțile plane. Dar mie îmi place să cobor cu cristiane. Mersul drept nu il consider schiat.

Ce mi-a plăcut a fost pârtia roșie Roata 1 care este bună.

Nu am fost pe celelalte pârtii pentru că erau închise.

articole asemănătoare

Ski pe Ghețarul Hintertux, Zillertal, Tirol est, Austria
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 8 minute
Acum mi s-au îndeplinit simultan două dorințe foarte vechi: să văd Alpii și să schiez pe pârtiile din străinătate, care mi-au fost lăudate mereu... tânjeam ca un copil mic după […]
Complexul de schi Speranța , din Borsec
19 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
La o distanță de 119 km. de Tg. Mureș, se află localitatea Borsec, în județul Hargita. Drumul este bun, l-am parcurs în aproximativ 2 ore și un sfert, pe DN15 […]
Pârtiile din Straja
14 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Pârtiile din Straja
Pârtiile de schi din Toplița
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Am început sezonul de schi! Mai cu bucurie, mai cu griji că nu e bună pârtia că-i prea cald și că-i aglomerat pentru că lumea e liberă, am pornit spre […]

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram