ZIGZAG

PE HARTĂ

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

28 mai 2022

Pe drumul de întoarcere de la Poiana cu narcise de la Șercaia, ne-am abătut pe la Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche și apoi mânați de curiozitate am urmat indicatoarele spre Comăna de Sus, pentru a face o drumeție spre Peștera Comăna (sau Mănăstirii) și la Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită din Munții Perșani.

Peștera Comăna
Peștera Comăna

Inițial, pe drumul spre narcise, am văzut în trecere indicatoarele spre peșteră și coloanele de bazalt, iar pe drum am căutat câteva informații pe net și la întoarcere ne-am spus “de ce nu?!” și am deviat puțin de la traseu, până în satul Comăna de Sus, iar de acolo, am mai mers încă vreo 4 kilometri pe un drum forestier, pe lângă pârâul Comăna.

Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
Coloanele de bazalt

În dreptul unor cabane reîntâlnim indicatoarele care ne arată direcția spre Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită, loc în care și parcăm mașina și ne pornim la drum, spre dreapta, către pădure.

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 132225 01

Peștera Comăna

Așa cum se vede și în poză, indicatoarele sunt cam șterse, dar pe ele sunt aplicate două puncte roșii, marcaje care apar pe traseu din loc în loc, pe copaci sau bolovani. Noi am urmat traseul din aplicația Mapy.cz numit “cărare peșteră prin vad”.

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 132340 01
Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 132959 01

Vă spun sincer  că am avut câteva momente în care i-am spus lui Dan să ne întoarcem – deși suntem obișnuiți să umblăm mai tot timpul singuri pe munte și prin păduri, dar de această dată am simțit cel mai tare senzația de singurătate în sălbăticie, de liniște apăsătoare.

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 135100 01

Traseul urcă abrupt prin pădure pe o cărăruie bătută mai mult de animale și efectiv aveam senzația că în vegetația aceea abundentă sunt mulți ochi care ne privesc urcând.    

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 133046 01
Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 140505 01

Pentru că Dan era hotărât să meargă mai departe și citisem că oricum este o distanță scurtă până la Peștera Comăna, m-am adunat rapid și m-am bucurat de drumeție și de peisajele care se deschideau în partea superioară a urcușului.

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 142159 01

Am ajuns la Peștera Comăna în mai puțin de 45 de minute, după ce am parcurs circa 1,3 kilometri, cu o diferență de nivel de aproximativ 200 metri.

Peștera Comăna
Peștera Comăna

Așa cum am citit și pe net, la intrarea în peșteră este o plăcuță pe care scrie că accesul în Peștera Comăna este permis numai însoțit de un custode (clubul de speologie Silex Brașov). Oricum, fiind doar noi doi, nici nu am fost prea atrași de ideea de a ne forța norocul – am văzut suficiente urme de urs pe traseu, așa că ne-am rezumat la a face câteva fotografii de la intrarea în peșteră.

Peștera Comăna
Peștera Comăna
Peștera Comăna

Tot de pe internet am aflat că Peștera Comăna are un sistem de galerii dispus pe trei nivele, având o dezvoltare de aproximativ 2.500 metri. Aici pot fi văzute microcristale de calcit, stalagmite, stalactite și multe alte „comori” care sunt accesibile doar persoanelor bine antrenate și echipate, și bineînțeles, așa cum am mai spus doar însoțit de unul din custozii peșterii – membru al clubului de speologie Silex Brașov.

Peștera Comăna

De la Peștera Comăna ne-am întors rapid până la mașină unde ne-a prins o ploaie torențială și a trebuit să facem o pauză de vreo 30 de minute.

Peștera Comăna
Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL82627

Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită

Mai sus am spus că indicatoarele care ne arată direcția spre Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită sunt în același loc și indică aceeași direcție, așa cum se vede și într-una dintre poze – dar ca să ajungem la coloanele de bazalt mai trebuie înaintat pe drumul forestier aproximativ 500 de metri și  de acolo ne abatem spre partea stângă pe o cărare marcată cu bandă galbenă încadrată de portocaliu.

Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
Coloanele de bazalt

 De la drum până la coloanele de bazalt sunt doar vreo 250 de metri distanță, care se parcurg în cinci minute, așadar sunt facil de vizitat pentru oricine.

Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
Coloanele de bazalt

Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită alcătuiesc o arie protejată de interes național, fiind considerate monument al naturii. Acestea reprezintă cel mai sudic punct al erupțiilor de bazalte din Munții Perșani.

Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
Coloanele de bazalt

După o scurtă pauză de admirat și fotografiat coloanele, ne-am întors la mașină și am plecat spre  Complexul Geologic Racoș.

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL82643

Una peste alta, nu ne-a părut rău că am făcut acest mic ocol, care ne-a pus în mișcare după multe ore de stat în mașină. Chiar dacă peștera nu este vizitabilă, chiar dacă Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită nu sunt la fel de impresionante ca cele de la Racoș, efortul depus până acolo, sălbăticia locurilor dar și peisjele pe care le vezi pe traseu, fac să merite vizitarea acestora.   

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220528 141157 01

Date tehnice

Peștera Comăna

Distanța totală – 2,4 km

Durată – 1:15 ore

Diferență de nivel – aproximativ 200 m

Marcaj – punct roșu.

Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită

Distanța totală – 500 metri

Durată totală – 10 minute

Diferență de nivel – aproximativ 35 m

Marcaj – bandă galbenă încadrată de portocaliu.

Călătorii plăcute!    

articole asemănătoare

Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighet
8 octombrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
În anul 1998 Consiliul Europei a așezat Memorialul de la Sighet printre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului, alături de Memorialul de la Auschwitz și Memorialul Păcii din Normandia.
Păstrăv gustos la Hanul Pescăresc din Câmpu Cetății
26 aprilie 2023
-
2 comentarii
Timp citire: 2 minute
Vă recomand Hanul Pescăresc de la Câmpu Cetății, un loc etalon la noi în județul Mureș și nu numai, pentru preparatele din păstrăv.
Vârful Giumalău 1858 metri
7 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Am parcurs cu mașina aproximativ 2 kilometri pe Transrarău până la Șaua Fundu Colbului, de unde se intră pe traseul spre vârful Giumalău.
Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră
26 ianuarie 2023
-
4 comentarii
Timp citire: 4 minute
Aici ne-am planificat să vizităm Peștera Ghețarul de la Vârtop, Coiba Mare, Coiba Mică și Izbucul Tăuz.
1 2 3 49

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram