ZIGZAG

PE HARTĂ

Peștera Ghețarul de la Scărișoara

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: / /

27 octombrie 2022

 Cu toate că am vizitat Peștera Ghețarul de la Scărișoara în anul 2018, iar acum fiindcă eram cazați în Satul de Vacanță Vârtop la Pensiunea Skipass, în proximitatea celui mai vechi ghețar de peșteră din lume, am hotărât să ne reîmprospătam amintirile și emoțiile, vizitându-l iar.

 Ghețarul de la Scărișoara
Ghețarul de la Scărișoara

După ce ne-am parcat mașina, am pornit în direcția spre peșteră pe un drum de pământ cam 10 minute.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0817

Pe marginea drumului erau vânzători cu siropuri și dulcețuri din diverse fructe, brânză, produse apicole, suveniruri, etc.  Am observat de asemenea mai multe chioșcuri și rulote care aveau afișe că se prepară plăcinte moțești cu gem de afine și cu brânză, astfel o poftă pentru acestea s-a instalat instantaneu…dar se pare că nu am avut noroc, sezonul pentru plăcinte nu mai era de actualitate, pentru că nu mai era deschis acum nicăieri.

 Ghețarul de la Scărișoara
Ghețarul de la Scărișoara

Vizitarea  Ghețarului de la Scărișoara se face prin coborârea scărilor metalice (peste 200 de trepte) într-un aven uriaș, cu un diametru de 60 metri și o înălțime de 48 de metri.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0822

Temperatura în timpul coborârii pe scările metalice scade treptat, urmând ca în ultima parte acesta să ajungă la zero grade celsius.

 Ghețarul de la Scărișoara

La baza avenului se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă.

 Ghețarul de la Scărișoara

Prima încăpere care se vizitează este  Sala Mare în care se intră printr-un portal cu înălțimea de 17 metri și  lățimea de 24 metri.

 Ghețarul de la Scărișoara

Aici am primit informații despre peșteră de la ghidul care însoțește grupul.

 Ghețarul de la Scărișoara
Peștera Ghețarul de la Scărișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0948

În Sala Mare, pe deasupra blocului de gheață sunt construite pontoanele de lemn așezate sub forma unui circuit vizitabil, dar care este destul de scurt. Grosimea maximă a blocului de gheață este de 36 metri iar cea minimă este de 11 metri.

 Ghețarul de la Scărișoara

Peștera are o lungime totală de 700 metri și o adâncime maximă de 105 metri.

 Ghețarul de la Scărișoara

Din această sală se face legătura cu alte două încăperi destinate exclusiv cercetării: Rezervația Mare și Rezervația Mică.

 Ghețarul de la Scărișoara

În mijlocul acestei încăperi se află un bloc de gheață, cu un volum de 80.000 m3 cu o vechime de peste 4.000 de ani.

 Ghețarul de la Scărișoara

În ghețar trăiesc lilieci, gândăcei de 2-3 mm și a fost dezgropat un schelet care aparține strămoșului caprei sălbatice.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0911

Din Sala Mare continuăm vizita până în capătul nord - vestic al acesteia, unde de la un balcon al Sălii Biserica, putem admira peste 100 de formațiuni stalagmitice perene de gheață, luminate de un reflector.

 Ghețarul de la Scărișoara

Acesta este locul unde rămânem mai mult timp ca să admirăm interesantele formațiuni de gheață și să facem fotografii.

 Ghețarul de la Scărișoara

Peștera este destul de întunecoasă pentru a se evita încălzirea acesteia și prin urmare, destul de greu de fotografiat.

 Peștera Ghețarul de la Scărișoara

Ultima măsurătoare a volumului de gheață din Peștera Scărișoara a fost făcută în anul 2017 cu o tehnologie 3D foarte precisă, rezultând că Ghețarul de la Scărișoara are aproximativ 118.000 metri cubi de gheață, având astfel cel mai mare bloc de gheață din peșterile din lume.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0895

Peștera Scărișoara cu o vechime de peste 10.500 de ani este de asemenea cel mai vechi ghețar de peșteră din lume și unul dintre cei mai vechi ghețari de pe Pământ, în afara regiunilor polare (sursa).

 Peștera Ghețarul de la Scărișoara

Programul de vizitare este de luni până duminica, între orele 10 - 17 iar vizitarea acesteia se face numai însoțiți de ghidul peșterii. Vizita peșterii durează aproximativ 30 minute.

Peștera Ghețarul de la Scărișoara - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0925

În concluzie, cu toate că vizita Peșterii Ghețarul de la Scărișoara durează puțin, faptul că am avut ocazia să fim pentru câteva minute în cea mai veche peșteră de gheață din lume și cu cel mai mare volum de gheață din lume, două recorduri într-un spațiu destul de restrâns, coborând treptele unui aven spectaculos ca să-i admirăm speciala Sala Bisericuța, ne-a făcut să ne simțim foarte bine.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu
15 ianuarie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 5 minute
Circuit către Poarta Zmeilor și belvederea Balconul de pe Bedeleu, din Munții Trascăului,  Jud. Alba În căutarea peisajelor de toamnă, la început de noiembrie am hotărât că trebuie să surprindem […]
Lacul Ursu din Sovata
23 august 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Lacul Ursu deține trei recorduri mondiale: 1.Este cel mai mare și cel mai cald lac helioterm din lume. 2. Este singurul lac cu apă sărată din lume care este înconjurat de un munte de sare cu o vegetație bogată. 3. Este cunoscută cu precizie de minut data nașterii Lacului Ursu.
Drumeție pe versantul drept al Cheilor Vălișoarei
6 februarie 2021
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
06.02.2021 O drumeție scurtă, cu imaginile spectaculoase ale versanților abrupți din rezervația naturală Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) din Munții Trascăului, a fost o idee potrivită […]
Circuitul lacurilor din Sovata
15 ianuarie 2021
-
5 comentarii
Timp citire: 5 minute
Lacul Ursu, Tineretului, Paraschiva, Verde, Roșu, Aluniș și Mierlei Temperaturile ridicate de la începutul lunii decembrie, 12-14 grade Celsius, ne-au scos din casă în natură pentru încă o drumeție. Astfel, […]
1 2 3 32

Comentarii

4 comments on “Peștera Ghețarul de la Scărișoara”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram