27 octombrie 2022
Cu toate că am vizitat Peștera Ghețarul de la Scărișoara în anul 2018, iar acum fiindcă eram cazați în Satul de Vacanță Vârtop la Pensiunea Skipass, în proximitatea celui mai vechi ghețar de peșteră din lume, am hotărât să ne reîmprospătam amintirile și emoțiile, vizitându-l iar.
După ce ne-am parcat mașina, am pornit în direcția spre peșteră pe un drum de pământ cam 10 minute.
Pe marginea drumului erau vânzători cu siropuri și dulcețuri din diverse fructe, brânză, produse apicole, suveniruri, etc. Am observat de asemenea mai multe chioșcuri și rulote care aveau afișe că se prepară plăcinte moțești cu gem de afine și cu brânză, astfel o poftă pentru acestea s-a instalat instantaneu…dar se pare că nu am avut noroc, sezonul pentru plăcinte nu mai era de actualitate, pentru că nu mai era deschis acum nicăieri.
Vizitarea Ghețarului de la Scărișoara se face prin coborârea scărilor metalice (peste 200 de trepte) într-un aven uriaș, cu un diametru de 60 metri și o înălțime de 48 de metri.
Temperatura în timpul coborârii pe scările metalice scade treptat, urmând ca în ultima parte acesta să ajungă la zero grade celsius.
La baza avenului se păstrează în tot timpul anului un strat gros de zăpadă.
Prima încăpere care se vizitează este Sala Mare în care se intră printr-un portal cu înălțimea de 17 metri și lățimea de 24 metri.
Aici am primit informații despre peșteră de la ghidul care însoțește grupul.
În Sala Mare, pe deasupra blocului de gheață sunt construite pontoanele de lemn așezate sub forma unui circuit vizitabil, dar care este destul de scurt. Grosimea maximă a blocului de gheață este de 36 metri iar cea minimă este de 11 metri.
Peștera are o lungime totală de 700 metri și o adâncime maximă de 105 metri.
Din această sală se face legătura cu alte două încăperi destinate exclusiv cercetării: Rezervația Mare și Rezervația Mică.
În mijlocul acestei încăperi se află un bloc de gheață, cu un volum de 80.000 m3 cu o vechime de peste 4.000 de ani.
În ghețar trăiesc lilieci, gândăcei de 2-3 mm și a fost dezgropat un schelet care aparține strămoșului caprei sălbatice.
Din Sala Mare continuăm vizita până în capătul nord - vestic al acesteia, unde de la un balcon al Sălii Biserica, putem admira peste 100 de formațiuni stalagmitice perene de gheață, luminate de un reflector.
Acesta este locul unde rămânem mai mult timp ca să admirăm interesantele formațiuni de gheață și să facem fotografii.
Peștera este destul de întunecoasă pentru a se evita încălzirea acesteia și prin urmare, destul de greu de fotografiat.
Ultima măsurătoare a volumului de gheață din Peștera Scărișoara a fost făcută în anul 2017 cu o tehnologie 3D foarte precisă, rezultând că Ghețarul de la Scărișoara are aproximativ 118.000 metri cubi de gheață, având astfel cel mai mare bloc de gheață din peșterile din lume.
Peștera Scărișoara cu o vechime de peste 10.500 de ani este de asemenea cel mai vechi ghețar de peșteră din lume și unul dintre cei mai vechi ghețari de pe Pământ, în afara regiunilor polare (sursa).
Programul de vizitare este de luni până duminica, între orele 10 - 17 iar vizitarea acesteia se face numai însoțiți de ghidul peșterii. Vizita peșterii durează aproximativ 30 minute.
Călătorii plăcute!
[…] lângă Ghețarul de la Scărișoara, un alt obiectiv pe care am dorit să îl vizităm în Apuseni a fost Peștera Porțile Bihorului. […]
[…] Poarta lui Ionele se află la mică distanță de Peștera Scărișoara, ambele putându-se vizita în aceeași zi, fiind localizate în comuna Gârda de Sus, din județul […]
[…] să o vizitați dacă sunteți în zonă. În aceeași zi, noi am mai vizitat Groapa Ruginoasa, Peștera Scărișoara și Peștera lui Ionele, toate fiind la distanță scurtă una de […]
[…] Pe drumul pietruit al văii Gârda Seacă înaintăm cu mașina cu grijă pe o distanță de 12 kilometri de la Gârda de Sus către cătunul Casa de Piatră. Drumul trece pe lângă Peștera Poarta lui Ionele și pe lângă Peștera Ghețarul de la Scărișoara. […]