ZIGZAG

PE HARTĂ

Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

octombrie 2022

Cătunul Casa de Piatră din comuna Gârda de Sus, județul Alba, este unul dintre numeroasele sate cu doar câteva gospodării răsfirate pe fundalul de un verde crud,  peisaj pitoresc specific Apusenilor. Privesc fascinată și parcă sunt într-un muzeu cu tablouri celebre ale Marelui Creator. Aici ne-am planificat să vizităm Peștera Ghețarul de la Vârtop, Coiba Mare, Coiba Mică și Izbucul Tăuz.

 Casa de Piatră
Casa de Piatră

În acest Univers în care timpul nu mai gonește cu viteză, relaxarea și bucuria se instalează instantaneu, așternând acea stare de bine care ne încarcă sufletele și pe care aș vrea să o păstrez cât mai mult.

 Casa de Piatră
Casa de Piatră

Pe drumul pietruit al văii Gârda Seacă înaintăm cu mașina cu grijă pe o distanță de 12 kilometri de la Gârda de Sus către cătunul Casa de Piatră. Drumul trece pe lângă Peștera Poarta lui Ionele și Peștera Ghețarul de la Scărișoara.

Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1374
Izbucul Tăuz

Înainte să pornim spre Casa de Piatră am citit că pentru vizitarea peșterii trebuie să sunăm ghidul fără de care nu aveam acces în interiorul acesteia. Noi, norocoși cum suntem de obicei, am pornit spre Casa de Piatră fără a ne face nicio programare pentru vizitarea peșterii Ghețarul de la Vârtop.

 Casa de Piatră
Casa de Piatră

Ajunși la capătul drumului, am sunat la numărul de telefon afișat și am aflat că ghidul așteaptă un grup mare de turiști, alături de care am vizitat până la urmă peștera.

 Casa de Piatră
Casa de Piatră

Așadar, nu uitați să vă faceți o programare la numărul de telefon al ghidului (0766016482 sau 0766445980), pe care îl puteși găsi și pe panourile informative amplasate în cătunul Casa de Piatră.

 Casa de Piatră
Casa de Piatră
Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1056

Denumirea peșterii provine de la Platoul Vârtop sub care aceasta s-a format, în Munții Bihorului.

Ghețarul de la Vârtop
Ghețarul de la Vârtop

O regăsim de asemenea și sub numele de Peștera Minunată sau Ghețarul de la Casa de Piatră și este declarată monument al naturii din anul 1957 și rezervație speologică din anul 1969.

Ghețarul de la Vârtop

De la Pensiunea Casa de Piatră unde am lăsat mașina în parcarea amenajată pe marginea drumului, am pornit pe jos pe drumul care urcă pe lângă Valea Gârdișoara trecând pe lângă  minunile naturii: Coiba Mare și Coiba Mică.

După câteva minute de mers pe drumul forestier, am observat indicatorul spre Peștera Ghețarul de la Vârtop care ne îndruma să urcăm abrupt pe o potecă prin pădure.  

Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1057

Urcarea spre Peștera Ghețarul de la Vârtop situată la altitudinea de 1170 metri, nu este lungă, dar este destul de solicitantă.

Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1061

Odată ajunși la portalul uriaș de 15 metri lățime și 5 metri înălțime, am achitat biletul de vizitare, am fost instruiți și pregătiți pentru vizitarea Peșterii Ghețarul de la Vârtop și am semnat declarația pe proprie răspundere pentru riscurile ce decurg din vizitarea acesteia.

Ghețarul de la Vârtop
Ghețarul de la Vârtop

Ne-am pus frontalele pe care noi le avem în permanență în rucsaci, iar persoanele care nu aveau lanterne, le-au primit de la ghid, pentru că peștera nu este iluminată.

Ghețarul de la Vârtop

Am coborât printre bolovani într-o sală uriașă cu o lungime de 70 metri numită Sala Ghețarului care în timpul iernii și primăvara adăpostește un bloc de gheață peren. Această primă încăpere deschisă este mai răcoroasă dar nu suficient cât să mențină înghețat blocul de gheață, astfel că la data vizitei noastre, aceasta lipsea. 

Ghețarul de la Vârtop

Peștera Ghețarul de la Vârtop este mică ca lungime, are doar 340 metri, cu o cale de vizitare ascendentă de 30 metri, iar temperatura este de 4 grade Celsius.

Ghețarul de la Vârtop

Vizita a continuat cu trecerea printr-o poartă metalică și strecurarea pe sub galeriile joase, după care am ajuns într-o altă încăpere spațioasă și înaltă denumită Sala Domului.

Ghețarul de la Vârtop
Ghețarul de la Vârtop

Tot aici am admirat draperiile calcaroase care coboară din plafonul galeriei.

Ghețarul de la Vârtop

Ne strecurăm apoi prin galerii strâmte și ajungem în Sala Minunilor, în care observ stalactite, stalagmite, coloane și alte formațiuni din calcar.

Ghețarul de la Vârtop
Ghețarul de la Vârtop

Un urcuș abrupt ne conduce spre Sala Mare, cu o lungime de peste 100 metri.

Ghețarul de la Vârtop
Ghețarul de la Vârtop
Ghețarul de la Vârtop

Această încăpere este uimitoare pentru că abundă în numeroase formațiuni calcaroase.

Ghețarul de la Vârtop

Am rămas efectiv cu gura căscată, nu mă așteptam ca dintr-o dată să apară înghesuite ca la un concurs de frumusețe multe: domuri, stalagmite, stalactite, baldachine, coloane, draperii, cristale de calcit, etc. Parcă am deschis un cufăr cu nestemate!

Ghețarul de la Vârtop

Și numai pentru această încăpere merită din plin efortul de a ajunge la Peștera Ghețarul de la Vârtop!!!

Ghețarul de la Vârtop

În Sala Pașilor s-a descoperit cea mai veche urmă a omului de Neanderthal din România. Folosindu-se o metodă de datare specializată la un laborator din Norvegia, a rezultat o vechime de 62000 de ani. Această sală nu este vizitabilă, fiind greu accesibilă.

Ghețarul de la Vârtop

Cu toate că Peștera Ghețarul de la Vârtop este mai greu accesibilă față de celelalte peșteri din zonă, ea nefiind amenajată, vă sfătuiesc să o vizitați pentru că aceasta este una dintre cele mai frumoase din țară datorită conservării în stare foarte bună a podoabelor din calcar alb.

Ghețarul de la Vârtop

La plecare vă recomand să gustați plăcintele moțești delicioase preparate la Pensiunea Casa de Piatră.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Piatra Corbilor (Piatra lui Dan)
3 ianuarie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Din punctul de belvedere Piatra lui Dan sau Piatra Corbilor, peisajul asupra Lacului Tarnița este minunat.
Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului
6 ianuarie 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Circuitul pe care l-am parcurs prin Defileul Crișului Repede – Șuncuiuș a inclus și vizita la Peștera Vadu Crișului și la Cascada Vadu Crișului.
Peștera Ghețarul de la Scărișoara
9 noiembrie 2022
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Peștera Ghețarul de la Scărișoara cu o vechime de peste 10.500 de ani este de asemenea cel mai vechi ghețar de peșteră din lume și unul dintre cei mai vechi ghețari de pe Pământ, în afara regiunilor polare
Cascada Vălul Miresei din Răchițele
8 noiembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
O drumeție scurtă și ușoară de aproximativ un kilometru până la Cascada Vălul Miresei pe un drum forestier care poate fi făcută împreună cu cei mici.
1 2 3 14

Comentarii

One comment on “Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram