iunie 2019
Prima vizită în Peștera Ialomiței din județul Dâmbovița am făcut-o în anul 2011, pe atunci nu era amenajată modern așa cum este în prezent, după reabilitarea acesteia cu fonduri europene și deschiderea pentru vizitare din 25 iulie 2015. În anul 2019 am fost din nou și mi-a plăcut foarte mult, vizitarea acesteia putând fi făcută în condiții de siguranță.
După ce am terminat drumeția până la Cascada Obârșia Ialomiței, mai repede decât voiam, alungați fiind de tunete și fulgere, am hotărât să intrăm în subteran, pentru că acolo ploaia nu ne va deranja deloc.
Pentru băiatul nostru, care nu a mai fost, vizitarea Peșterii Ialomiței a fost o încântare și o bucurie mare.
Peștera
Aceasta se află în Munții Bucegi, pe versantul drept al Cheilor Ialomiței, în județul Dâmbovița, la o adâncime de 60 m.
Intrarea în peșteră se face printr-o cavitate de 20 metri înălțime si 16 metri lățime.
Programul de vizitare este între orele 9.00 - 18.00 pe timpul verii, adică între 1 mai și 30 septembrie, și între orele 9.00 - 16.00 pe timpul iernii, adică între 1 octombrie până în 30 aprilie.
Vizitarea acesteia este accesibilă pe parcursul întregii săptămâni.
Prețul biletelor de intrare este de 10 lei pentru adulți și de 5 lei pentru elevi, studenți, pensionari.
Peștera se află la altitudinea de 1560 m iar temperatura din interiorul acesteia este cuprinsă între 5-6 grade Celsius și are o lungime de 480 m, din care se pot vizita 400m.
La intrarea în peșteră este Sfânta Mănăstire Peștera Ialomiței, ctitorie a voievodului Țării Românești, Mihnea cel Rău, ridicată în secolul al XVI-lea. Acesta a ars și apoi a fost refăcută în mai multe rânduri, construcția actuală datând din anul 1996.
După achiziționarea biletelor de intrare și echiparea cu casca de protecție, am început vizitarea peșterii pe traseul amenajat și semnalizat luminos cu mii de beculețe colorate care te făceau să crezi că parcurgi un nivel dintr-un joc electronic. La cât de des am dat cu casca de pereții joși sau întortocheați ai peșterii nu știu câte vieți am pierdut, dar am reușit să parcurg cu brio toate probele – urcat/coborât scări abrupte, strecurarea prin porțiuni joase, trecerea prin picături de apă dar și cedarea trecerii vizitatorilor care se strecurau pe porțiuni strâmte ca să ajungă la cascada spectaculoasă din peșteră.
Nu începeți vizitarea peșterii fără casca de protecție pentru că vă veți lovi cu siguranță.
Am reușit să parcurg întreg traseul de vizitare în aproximativ 40 de minute, timp în care am făcut…doar 122 de poze.
Peștera Ialomiței este spectaculoasă, cu săli largi, grote și culoare înguste, străbătute de pasarele și scări.
Cu toate că umezeala este foarte mare, între 85% și 100%, nu se alunecă deloc pe scări și pe culoarul turistic.
Traseul de vizitare
Din golul imens subteran cu blocuri imense de calcar, numit La Răspântie, poteca de desparte în două direcții.
Pe partea cu urcușul scărilor se ajunge la Sala Urșilor, iar pe partea dreptă se coboară la Lacuri.
Sala Urșilor reprezintă cea mai mare cavitate din peștera Ialomiței, aici au fost descoperite schelete întregi provenite de la ursul cavernelor cu o vechime mai mare de 10.000 de ani. În această sală nu este apă doar bolovani și un sol nisipos.
La Grota Sf. Maria puteți admira o stalagmită în forma statuii Fecioarei Maria, de la care provine numele grotei.
O altă porțiune interesantă și totodată spectaculoasă este de la Galeria Apelor și până la Altar unde stalactitele dau impresia unui altar de biserică. Aici culoarul este foarte îngust și, culmea, aici ai dori să poposeși mai mult ca să admiri uimitoarea lucrare a naturii.
Veți auzi căderea de apă a cascadei care este impresionantă prin forța si debitul acesteia, zgomotul produs fiind mare. Vă veți uda un pic, dar spectacolul cascadei subterane merită vizionat.
Aici este Izvorul de Apă Vie sau Apa Sfânta a dacilor, care are o încărcătură bacteriologică zero, fără nitrați. Puritatea acestui izvor se datorează faptului că aceasta ar trece peste zăcăminte masive de argint sau unor câmpuri energetice mari.
Mie mi-a plăcut foarte mult cascada din peșteră, locurile strămte și urcarea spre bolta peșterii pe scările amenajate spectaculos.
Recomandarea
Părerea mea este că Peștera Ialomiței merită vizitată de ori de câte ori treceți prin Munții Bucegi pentru că este foarte spectaculoasă și modern amenajată. Am întrebat la casierie despre ghid și mi-a spus că în curând va fi implementat și un sistem modern de ghidaj audio. Numărul record de vizitatori a fost în anul 2017, aceștia ajungând la 139.844 persoane.
[…] și foarte multe scări, în vizitele noastre la Cascada Obârșia Ialomiței, Cascada 7 Izvoare, Peștera Ialomiței și Canionul Șapte […]
Viața noastra este muntele pe care-l iubim cape copilul nostru.
[…] ca acest sfârșit de săptămână să fie perfect pentru ceea ce ne doream să facem: vizitarea Peșterii Ialomiței, Lacului Bolboci, Babelor, Sfinxului și Crucea Eroilor de pe Muntele […]