octombrie 2022
Peștera Poarta lui Ionele se află la mică distanță de Peștera Scărișoara, ambele putându-se vizita în aceeași zi, fiind localizate în comuna Gârda de Sus, din județul Alba.
Mie îmi plac foarte mult peșterile, lumea din adâncuri mi se pare fascinantă, misterioasă pentru că în peșteri am văzut pe lângă stalagmite și stalactite, diverse formațiuni din gheață sau calcar, lacuri, cascade, râuri și alte minunății pe care nici nu poți bănui că se află sub pământ.
Cheile Ordâncușii adăpostesc Peștera Poarta lui Ionele, care este situată pe partea dreaptă a văii Ordâncușii.
Pentru a vizita Peștera Poarta lui Ionele, trebuie să traversați pârâul Ordâncușa, după care urmează să parcurgeți un șir lung de scări betonate care urcă aproximativ 30 de metri spre portalul înalt de la intrarea în peșteră.
Vizitarea peșterii se face doar cu ghid, de la care cumpărați biletele, fără a fi necesar un număr minim de turiști. Noi am fost doar trei persoane și ghidul a venit cu noi și ne-a prezentat peștera.
Deoarece traseul amenajat pentru vizitare are o lungime de aproximativ 130 metri, parcurgerea acestuia durează foarte puțin. Peștera este iluminată și accesibilă persoanelor de toate vârstele.
Intrarea în peșteră se face printr-un portal impresionant, înalt de aproximativ 15 metri. Galeria principală este o sală uriașă, de 32 metri înălțime, iar la circa 10 metri de la intrare, pe partea stângă, este un izbuc permanent a cărui ape se scurg în pârâul Ordâncușa.
Traseul amenajat pentru vizitare se desfășoară pe suprafața metalică a unor scări și poduri. Acesta trece prin galerii largi și înalte, iar în galeria superioară veți observa doar câteva stalactite și stalagmite din calcar.
În capătul peșterii se formează un lac temporar, al cărui volum de apă este în strânsă legătură cu precipitațiile și dezghețul zăpezii, iar uneori, primăvara, apele acestuia inundă peștera, care astfel nu mai poate fi vizitată.
Etajul superior al peșterii este neamenajat și nu se mai vizitează în prezent (în anul 2001 am vizitat o mică parte din acesta), întrucât aici trăiesc două colonii de lilieci care trebuie protejate.
În legătură cu numele acestei peșteri circulă o legendă care spune că aici s-ar fi adăpostit un haiduc pe nume Ionel. Iubita acestuia îi aducea seara de mâncare, dar potera a urmărit-o și în cele din urmă haiducul a fost capturat în această peșteră.
Călătorii plăcute!
[…] sunteți în zonă. În aceeași zi, noi am mai vizitat Groapa Ruginoasa, Peștera Scărișoara și Peștera lui Ionele, toate fiind la distanță scurtă una de […]
[…] de 12 kilometri de la Gârda de Sus către cătunul Casa de Piatră. Drumul trece pe lângă Peștera Poarta lui Ionele și pe lângă Peștera Ghețarul de la […]