ZIGZAG

PE HARTĂ

Peștera Poarta lui Ionele

Timp citire articol: 2 minute
Articol publicat in: /

octombrie 2022

Peștera Poarta lui Ionele se află la mică distanță de Peștera Scărișoara, ambele putându-se vizita în aceeași zi, fiind localizate în comuna Gârda de Sus, din județul Alba.

Peștera Poarta lui Ionele
Peștera Poarta lui Ionele

Mie îmi plac foarte mult peșterile, lumea din adâncuri mi se pare fascinantă, misterioasă pentru că în peșteri am văzut pe lângă stalagmite și stalactite, diverse formațiuni din gheață sau calcar, lacuri, cascade, râuri și alte minunății pe care nici nu poți bănui că se află sub pământ.

Peștera Poarta lui Ionele
Peștera Poarta lui Ionele

Cheile Ordâncușii adăpostesc Peștera Poarta lui Ionele, care este situată pe partea dreaptă a văii Ordâncușii.

Peștera Poarta lui Ionele
Peștera Poarta lui Ionele

Pentru a vizita Peștera Poarta lui Ionele, trebuie să traversați pârâul Ordâncușa, după care urmează să parcurgeți un șir lung de scări betonate care urcă aproximativ 30 de metri spre portalul înalt de la intrarea în peșteră.

Peștera Poarta lui Ionele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 0962

Vizitarea peșterii se face doar cu ghid, de la care cumpărați biletele, fără a fi necesar un număr minim de turiști. Noi am fost doar trei persoane și ghidul a venit cu noi și ne-a prezentat peștera.

Peștera Poarta lui Ionele
Peștera Poarta lui Ionele

Deoarece traseul amenajat pentru vizitare are o lungime de aproximativ 130 metri, parcurgerea acestuia durează foarte puțin. Peștera este iluminată și accesibilă persoanelor de toate vârstele.

Peștera Poarta lui Ionele

Intrarea în peșteră se face printr-un portal impresionant, înalt de aproximativ 15 metri. Galeria principală este o sală uriașă, de 32 metri înălțime, iar la circa 10 metri de la intrare, pe partea stângă, este un izbuc permanent a cărui ape se scurg în pârâul Ordâncușa.

Peștera Poarta lui Ionele
Peștera Poarta lui Ionele

Traseul amenajat pentru vizitare se desfășoară pe suprafața metalică a unor scări și poduri. Acesta trece prin galerii largi și înalte, iar în galeria superioară veți observa doar câteva stalactite și stalagmite din calcar.

Peștera Poarta lui Ionele
Peștera Poarta lui Ionele

În capătul peșterii se formează un lac temporar, al cărui volum de apă este în strânsă legătură cu precipitațiile și dezghețul zăpezii, iar uneori, primăvara, apele acestuia inundă peștera, care astfel nu mai poate fi vizitată.

Peștera Poarta lui Ionele
Lacul din Peștera Poarta lui Ionele

Etajul superior al peșterii este neamenajat și nu se mai vizitează în prezent (în anul 2001 am vizitat o mică parte din acesta), întrucât aici trăiesc două colonii de lilieci care trebuie protejate.

Peștera Poarta lui Ionele

În legătură cu numele acestei peșteri circulă o legendă care spune că aici s-ar fi adăpostit un haiduc pe nume Ionel. Iubita acestuia îi aducea seara de mâncare, dar potera a urmărit-o și în cele din urmă haiducul a fost capturat în această peșteră.

Peștera Poarta lui Ionele - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 1020

Deși nu este la fel de cunoscută și de spectaculoasă ca celelalte peșteri din Munții Apuseni, cu siguranță Peștera Poarta lui Ionele merită inclusă pe lista obiectivelor de vizitat în zonă.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Cheile Siloșului din Munții Trascăului
3 martie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Rezervația naturală geologică Cheile Siloșului este situată în nord - estul Munților Trascăului, pe creasta estică a Masivului Bedeleu.
Circuitul versantului stâng din Cheile Vălișoarei și Vârful Data (884 m)
28 februarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
Traseul tematic de pe partea stângă din Cheile Vălișoarei este unul impresionant, pe parcursul căruia aveți posibilitatea să admirați peisajele spectaculoase formate de pereții abrupți ai cheilor...
Peștera Ghețarul de la Vârtop și cătunul Casa de Piatră
26 ianuarie 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Aici ne-am planificat să vizităm Peștera Ghețarul de la Vârtop, Coiba Mare, Coiba Mică și Izbucul Tăuz.
Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni
16 aprilie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversați podețe. Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final după ce urcați un deal, observați cascada.
1 2 3 14

Comentarii

2 comments on “Peștera Poarta lui Ionele”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram