octombrie 2022
Pe lângă Ghețarul de la Scărișoara, un alt obiectiv pe care am dorit să îl vizităm în Apuseni a fost Peștera Porțile Bihorului. Văzusem pe internet imagini impresionante cu acest aven care ne-au convins că trebuie neapărat să îl vedem.
Așa că iată-ne din nou pe drum, plecați de dimineață de la pensiunea din Vârtop la care am fost cazați, în căutarea punctului de plecare spre peșteră.
Accesul se face de pe DN75 Bihor (Cantonul Negrea), la aproximativ 9 km distanță de Vârtop în direcția spre Băița, pe lângă o clădire care aparține de Secția Drumuri Naționale Oradea (Punct Sprijin Măgura – DN75 km.19 + 800).
Marcajul care trebuie urmat este triunghi roșu, iar conform indicatorului montat pe un stâlp din apropiere, avem de mers 40 de minute până la peșteră.
Contrar modului în care încep drumețiile noastre, traseul până la Peștera Porțile Bihorului este o coborâre continuă de aproape 300 de metri diferență de nivel, pe o potecă prin pădure, care se întinde pe circa 1,7 km, urmând ca ”greul” să fie la întoarcere, pe urcare.
La sfârșitul lunii octombrie pădurea era superb colorată, iar noi distrași de frumusețea naturii și de foșnetul frunzelor am ratat la un moment dat traseul și am coborât pe altă potecă.
Când ne-am dat seama, am făcut cale întoarsă, prelungind astfel drumeția noastră cu aproape doi kilometri și adăugând și vreo 100 de metri diferență de nivel.
Cu toate acestea am ajuns destul de repede la cariera de piatră din vale, unde niște panouri ne anunță că ne aflăm lângă un perimetru minier și ne atenționează că în zonă este pericol de explozie.
De aici traseul continuă prin partea dreaptă, pe o cărare îngustă care trece prin pădure, pe lângă ruinele unei clădiri și în câteva minute ajungem în față la Peștera Porțile Bihorului.
De la distanță nu ne dăm seama cât este de mare, dar pe măsură ce ne apropiem suntem tot mai uimiți de dimensiunile ei.
Peștera Porțile Bihorului este un aven format prin prăbușire din Munții Bihorului. Portalul prin care se intră este de formă ovală și are circa 12 metri lățime, 8 metri înălțime și 17 metri adâncime.
În capătul lui este o săritoare înaltă de aproximativ 4 metri, amenajată cu trepte metalice fixate în stâncă care facilitează urcarea spre cea de-a doua poartă a Bihorului, care are un diametru de 7 metri.
În perioadele ploioase, peste săritoare se formează o cascadă care nu permite escaladarea acesteia.
Oricum, chiar și în perioadele secetoase această urcare trebuie abordată cu grijă, existând riscul de alunecare.
Aici sus, în partea dreaptă este un horn circular cu un diametru de 13 metri și înalt de 30 de metri, pe buza căruia vedem copacii colorați încadrați de albastrul cerului.
Pe fundul avenului sunt bolovani, trunchiuri de copaci și frunze care au căzut, prin gura acestuia.
Admirăm și fotografiem din toate unghiurile Peștera Porțile Bihorului și ne întoarcem pe același drum pe care am coborât, dar de această dată fără să mai deviem de la traseul marcat.
Urcarea este destul de abruptă, dar scurtă și în 30 de minute suntem înapoi la mașină, pregătiți să vedem următoarele obiective pe care ni le-am propus pentru această vizită prin Apuseni.
Traseul spre Peștera Porțile Bihorului este unul relativ ușor iar părerea mea este că acesta merită parcurs – sper că fotografiile au reușit să vă convingă.
Călătorii plăcute!
Date tehnice:
Distanța totală – 3,5 km ;
Durată – 1:45 ore cu toate pauzele incluse;
Diferență de nivel – 290 m ;
Dificultate traseu – ușor/mediu, fără porțiuni expuse ;
Marcaje – triunghi roșu ;
Accesul – la aproximativ 9 km distanță de Vârtop (în direcția spre Băița), județul Bihor .
[…] să mergem la Peștera Porțile Bihorului, am fost la Cascada Pătrăhăițești, denumită și Buciniș după numele râului pe care s-a […]