1 decembrie 2022
Circuitul pe care l-am parcurs prin Defileul Crișului Repede – Șuncuiuș a inclus și vizita la Peștera Vadu Crișului și la Cascada Vadu Crișului.
Deoarece am fost cazați la o pensiune din Șuncuiuș, am avut la dispoziție întreaga zi pentru a ne plimba lejer prin defileu și astfel am alocat destul de mult timp vizitei Peșterii Vadu Crișului, care ne-a surprins în mod plăcut cu frumusețea ei.
Am avut norocul ca de 1 decembrie să fie permisă intrarea continuă în Peștera Vadu Crișului a tuturor turiștilor în ordinea în care soseau, după ce în prealabil ghidul acesteia, domnul Teodor făcea o prezentare.
Astfel fără a mai aștepta aproximativ 40 de minute până se încheia vizitarea peșterii doar cu un singur grup, cum se practică de obicei, de Ziua Nașională a României, s-au eliminat timpii de așteptare pentru ca aceasta să poată fi vizitată de cât mai mulți oameni.
Domnul Teodor, un ghid foarte atent la detalii și care interacționează profesionist cu turiștii, răspundea la toate întrebările adresate furnizând date exacte.
Am aflat de la dânsul multe lucruri interesante, dintre care redau câteva în cele ce urmează.
Lungimea peșterii Vadu Crișului este de 1500 metri dintre care doar 500 de metri sunt amenajați pentru vizitare.
Temperatura în Peștera Vadu Crișului este constantă și destul de ridicată, mai exact sunt 10 grade Celsius, iar umiditatea este foarte mare, de 80%, datorită râului subteran care o străbate.
Datorită multiplelor galerii ale peșterii, coloniile de lilieci găsesc aici condițiile optime pentru conservare și perpetuare, câteva specii fiind protejate la nivel european.
Aici am observat în premieră plante verzi și anume feriga de peșteră și mușchiul de peșteră, acestea crescând pe pereții peșterii, pe lângă sursele de lumină.
Peștera Vadu Crișului a fost descoperită în anul 1903 prin dinamitarea peretelui stâncos, ca urmare a sesizării făcută de Karl Handl care era angajat la calea ferată. Acesta a observat că liliecii intrau pe deasupra apei pârâului care ieșea din munte, când acesta avea debitul scăzut, intuind astfel existența unei peșteri, dincolo de peretele stâncos.
Ulterior aceasta este deschisă publicului și amenajată turistic cu scări și punți în anul 1905 de către contele Zichy, pe a cărui proprietate se afla.
La acea vreme Peștera Vadu Crișului a fost considerată cea mai frumoasă și cea mai intactă din Europa.
În anul 1969 peștera este reamenajată și electrificată, fiind a doua peșteră din România după Peștera Muierii din Baia de Fier în care s-a introdus iluminatul electric.
În prezent, Peștera Vadu Crișului este reamenajată la standarde Europene începând cu anul 2004, galeriile acesteia fiind puse în evidență prin podețele, culoarele și scările care le străbat.
Frumusețea peșterii este unică. Stalagmitele și stalactitele uriașe, pârâul interior, cascadele, forma, culorile și mărimea galeriilor schimbându-se frecvent, astfel vizita acesteia este foarte interesantă.
Din păcate turiștii au furat de-a lungul timpului multe stalagmite și stalactite lăsând în urmă bucăți secționate, complet inestetice și răpind astfel din frumusețea inițială, completă și intactă a naturii.
Vizitarea peșterii este una dinamică, în care sunteți puși să urcați scări înalte și să treceți prin culoare extrem de strâmte și joase în partea de final a traseului vizitabil, în locul numit La Strâmtoare.
În această peșteră au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de cavernă cu o vechime mai mare de 27.000 de ani.
Pârâul care străbate peștera se revarsă în Crișul Repede, după ce ne oferă o imagine spectaculoasă prin căderea de la o înălțime de 9 metri, formând astfel frumoasa Cascadă Vadu Crișului.
La baza cascadei am coborât pe o cărare destul de abruptă, pentru a o vedea și mai de aproape, după ce am vizitat Peștera Vadu Crișului.
Aceasta prin cădere pe tuful verde, a săpat în calcarul Munților Pădurea Craiului un bazin spectaculos, din care își continuă mai apoi drumul spre Crișul Repede.
Această cascadă este una artificială, căderea de apă fiind dirijată odată cu lucrările de amenajare a peșterii. Pârâul la ieșirea din Peștera Vadu Crișului se revărsa pe partea dreaptă, pe o pantă destul de lină.
Prima dată am admirat și fotografiat cascada Vadu Crișului după ce am coborât la Halta Peștera, înainte să traversăm podul betonat pe celălalt versant, când am parcurs circuitul Defileului Crișului Repede – Șuncuiuș.
Cascada poate fi văzută de asemenea și din trenurile care străbat Defileul Crișului Repede pe ruta Oradea-Cluj.
Călătorii plăcute!
[…] obiectiv parcurgerea circuitului în Defileul Crișului Repede, restul vizitelor au fost bonusuri: Peștera Vadu Crișului, Cascada Vadu Crișului, Peștera Unguru Mare și Peștera Unguru […]