ZIGZAG

PE HARTĂ

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: / /

1 decembrie 2022

Circuitul pe care l-am parcurs prin Defileul Crișului Repede – Șuncuiuș a inclus și vizita la Peștera Vadu Crișului și la Cascada Vadu Crișului.

Cascada Vadu Crișului
Cascada și Peștera de la Vadu Crișului
 Peștera Vadu Crișului
Peștera Vadu Crișului

Deoarece am fost cazați la o pensiune din Șuncuiuș, am avut la dispoziție întreaga zi pentru a ne plimba lejer prin defileu și astfel am alocat destul de mult timp vizitei Peșterii Vadu Crișului, care ne-a surprins în mod plăcut cu frumusețea ei.

 Peștera Vadu Crișului
Peștera Vadu Crișului

Am avut norocul ca de 1 decembrie să fie permisă intrarea continuă în Peștera Vadu Crișului a tuturor turiștilor în ordinea în care soseau, după ce în prealabil ghidul acesteia, domnul Teodor făcea o prezentare.

 Peștera Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului

Astfel fără a mai aștepta aproximativ 40 de minute până se încheia vizitarea peșterii doar cu un singur grup, cum se practică de obicei, de Ziua Nașională a României, s-au eliminat timpii de așteptare pentru ca aceasta să poată fi vizitată de cât mai mulți oameni.

 Peștera Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului

Domnul Teodor, un ghid foarte atent la detalii și care interacționează profesionist cu turiștii, răspundea la toate întrebările adresate furnizând date exacte.

 Peștera Vadu Crișului

Am aflat de la dânsul multe lucruri interesante, dintre care redau câteva în cele ce urmează.

 Peștera Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului
 Peștera Vadu Crișului

 Lungimea peșterii Vadu Crișului este de 1500 metri dintre care doar 500 de metri sunt amenajați pentru vizitare.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2444
Peștera de la Vadu Crișului

Temperatura în Peștera Vadu Crișului este constantă și destul de ridicată, mai exact sunt 10 grade Celsius, iar umiditatea este foarte mare, de 80%, datorită râului subteran care o străbate.

 Peștera Vadu Crișului

Datorită multiplelor galerii ale peșterii, coloniile de lilieci găsesc aici condițiile optime pentru conservare și perpetuare, câteva specii fiind protejate la nivel european.

 Peștera Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului

Aici am observat în premieră plante verzi și anume feriga de peșteră și mușchiul de peșteră, acestea crescând pe pereții peșterii, pe lângă sursele de lumină.

 Peștera Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului

Peștera Vadu Crișului a fost descoperită în anul 1903 prin dinamitarea peretelui stâncos, ca urmare a sesizării făcută de Karl Handl care era angajat la calea ferată.  Acesta a observat că liliecii intrau pe deasupra apei pârâului care ieșea din munte, când acesta avea debitul scăzut, intuind astfel existența unei peșteri, dincolo de peretele stâncos.  

 Peștera Vadu Crișului
Peștera de la Vadu Crișului
Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2454

Ulterior aceasta este deschisă publicului și amenajată turistic cu scări și punți în anul 1905 de către contele Zichy, pe a cărui proprietate se afla.

La acea vreme Peștera Vadu Crișului a fost considerată cea mai frumoasă și cea mai intactă din Europa.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2532

În anul 1969 peștera este reamenajată și electrificată, fiind a doua peșteră din România după Peștera Muierii din Baia de Fier în care s-a introdus iluminatul electric.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2484

În prezent, Peștera Vadu Crișului este reamenajată la standarde Europene începând cu anul 2004, galeriile acesteia fiind puse în evidență prin podețele, culoarele și scările care le străbat.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2507

Frumusețea peșterii este unică. Stalagmitele și stalactitele uriașe, pârâul interior, cascadele, forma, culorile și mărimea galeriilor schimbându-se frecvent, astfel vizita acesteia este foarte interesantă.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2473

 Din păcate turiștii au furat de-a lungul timpului multe stalagmite și stalactite lăsând în urmă bucăți secționate, complet inestetice și răpind astfel din frumusețea inițială, completă și intactă a naturii.

Vizitarea peșterii este una dinamică, în care sunteți puși să urcați scări înalte și să treceți prin culoare extrem de strâmte și joase în partea de final a traseului vizitabil, în locul numit La Strâmtoare.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2519

În această peșteră au fost descoperite resturi scheletice ale ursului de cavernă cu o vechime mai mare de 27.000 de ani.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2490

Pârâul care străbate peștera se revarsă în Crișul Repede, după ce ne oferă o imagine spectaculoasă prin căderea de la o înălțime de 9 metri, formând astfel frumoasa Cascadă Vadu Crișului.

Cascada Vadu Crișului
Cascada Vadu Crișului

La baza cascadei am coborât pe o cărare destul de abruptă, pentru a o vedea și mai de aproape, după ce am vizitat Peștera Vadu Crișului.

Cascada Vadu Crișului
Cascada Vadu Crișului

 Aceasta prin cădere pe tuful verde, a săpat în calcarul Munților Pădurea Craiului un bazin spectaculos,  din care își continuă mai apoi drumul spre Crișul Repede.

Cascada Vadu Crișului
Cascada Vadu Crișului

Această cascadă este una artificială, căderea de apă fiind dirijată odată cu lucrările de amenajare a peșterii. Pârâul la ieșirea din Peștera Vadu Crișului se revărsa pe partea dreaptă, pe o pantă destul de lină.

Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 2534

Prima dată am admirat și fotografiat cascada Vadu Crișului după ce am coborât la Halta Peștera, înainte să traversăm podul betonat pe celălalt versant, când am parcurs circuitul Defileului Crișului Repede – Șuncuiuș.

Cascada Vadu Crișului
Cascada Vadu Crișului

Cascada poate fi văzută de asemenea și din trenurile care străbat Defileul Crișului Repede pe ruta Oradea-Cluj.

Cascada Vadu Crișului
Cascada Vadu Crișului

Atât Peștera Vadu Crișului cât și Cascada Vadu Crișului împreună cu întreg defileul Crișului Repede au fost declarate rezervații naturale începând cu anul 1955. Zona este foarte frumoasă, plină de obiective turistice și vă îndemn să o includeți în drumețiile voastre din zonă.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Cheile și Cascada Șușara
23 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 2 minute
Accesul se face de la ieșirea din Sasca Montana înspre Cărbunari, unde pe partea stângă observăm un vagonet minier galben.
Cascada Șipote din Munții Trascăului
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
iunie 2020 Pentru că am terminat destul de rapid drumeția la Vânătările Ponorului, ne-am îndreptat cu mașinile spre Cascada Șipote care se află pe drumul național DN 75 Lunca – […]
Colibele păstorilor din Cătunul Dumești
12 ianuarie 2024
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Dacă traseul de la Mănăstirea Sub Piatră situată în Comuna Sălciua până la Cascada Vânătările Ponorului l-am mai parcurs în vară cu trei ani în urmă, acum am mai adăugat în plus la drumeție și Colibele din cătunul Dumești.
Cetatea Liteni
24 martie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 2 minute
După drumeția scurtă pe care am făcut-o prin Cheile Borzești, pentru că mai aveam suficient timp la dispoziție, ne-am hotărât să vizităm și Cetatea Liteni din județul Cluj...
1 2 3 18

Comentarii

One comment on “Peștera Vadu Crișului și Cascada Vadu Crișului”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram