26 decembrie 2022
În a doua zi de Crăciun am simțit că trebuie neapărat să facem o drumeție după prăjiturile multe pe care le-am mâncat.
În ultima noastră drumeție prin Cheile Turzii am avut parte de noroi, așa că acum eu am pus condiția să mergem la zăpadă.
Cum zăpadă nu prea este aproape de casă, am hotărât să mergem la Muntele Mare, chiar dacă anul acesta am mai fost acolo de patru ori.
Dacă în 4 decembrie când am urcat ultima dată la Vârful Muntele Mare și la Piatra Cântătoare zăpada era mare, acum am găsit doar un strat mic de zăpadă așternut peste gheața de pe drum și câteva petece sus pe platou.
La baza pârtiei de schi Buscat, de unde pleacă traseul nostru, am avut surpriza să observăm cum parcarea se umplea treptat de mașini, din care coborau persoane cu echipamente de schi și snowboard pentru că pe pârtia era zăpadă artificială și instalația de telescaun funcționa.
Afară erau două grade Celsius, soare, cer senin, dar un vânt tăios sufla nemilos. Noi ne-am echipat, dar nu pentru schi, ci pentru drumeție și am pornit în direcția opusă pârtiei.
Traseul pe care l-am urmat spre Vârful Muntele Mare a fost identic cu cel descris aici, am urmat aceleași marcaje (cruce roșie comun cu bandă roșie). Doar în partea de final, de la unitatea militară, în curtea căreia este situat Vârful Muntele Mare, am mers spre stânga câteva sute de metri până la Piatra Cântătoare.
Străbaterea platoului alpin este una ușoară când solul este înghețat, dar altfel terenul este mlăștinos iar înaintarea este mai dificilă.
Piatra Cântătoare este formată din multe stânci din granit, unde atunci când vântul suflă puternic se aude un șuierat. Cu toate că am avut parte de un vânt foarte rece și puternic în golul alpin, acum nu am auzit niciun sunet special la Piatra Cântătoare. Poate altă dată voi experimenta și această senzație.
Ajunși la baza Pietrei Cântătoare, am urcat pe ea și am avut parte de o priveliște uimitoare datorată vizibilității bune. La începutul lunii, când am mai fost la Piatra Cântătoare atmosfera era și mai curată și am observat o mulțime de piscuri și văi (munții Maramureșului, Țibleșului, Rodnei, Călimani, Făgăraș, Parâng, Retezat, Trascăului) și ca bonus, marea alpină care cu valurile ei contura misterios orizontul.
Lângă Piatra Cântătoare am observat blocuri masive de granit sprijinite și/sau suprapuse în unghiuri ciudate, dar care totuși stau într-un echilibru perfect de sute de milioane de ani.
Tot atunci, pe platou fiind zăpadă mare, erau multe persoane cu schiuri de tură, dar și schiori care se foloseau de zmeie pentru deplasare (snowkiting).
Panoramele văzute de pe traseu, dar și de la Piatra Cântătoare ne-au bucurat sufletele, acesta fiind cu certitudine un motiv pentru care merită făcută drumeția.
Traseul spre Piatra Cântătoare și Vârful Muntele Mare este unul ușor, cu peisaje deosebite, iar noi se pare că am prins mare drag de acesta, așa că, precis îl vom parcurge din nou cât de curând.
Călătorii plăcute!
Distanța totală – 13,5 km
Durată – 4 ore
Diferență de nivel – aproximativ 460 m
Dificultate – ușor, fără porțiuni expuse
Marcaje - cruce roșie comun cu bandă roșie
Accesul – Buscat Ski Resort - Stațiunea Muntele Băișorii din județul Cluj.
Buna!
Foarte frumos descrieti traseele 🙂 Multumim pentru informatii!
Se poate parcurge traseul cu caini? Nu intreb din punct de vedere al dificultatii, cat mai degraba daca erau caini la baza militara?
Multumesc! La baza militara sunt câțiva câini care de cele mai multe ori se plimbă sus pe platou și latră la oameni, dar niciodată nu s au apropiat foarte mult ca să ne simțim amenințați. În schimb, dacă mergeți cu un câine s ar putea să fie mai agresivi, dar există varianta să nu urcați chiar până sus și atunci nu cred că ar fi problemă.