ZIGZAG

PE HARTĂ

Piatra Craivii, 1083 m

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in: /

aprilie 2021

Cu o săptămână înainte nu am reușit să urcăm pe Piatra Craivii din cauza ploii și ne-am mulțumit doar să o fotografiem de la distanță dintr-o poieniță, în care am fost conduși de Komakiza, pe un drum prin pădure care urca din Craiva Veche.

Piatra Craivii
Piatra Craivii

Acum, după o săptămână, pe o vreme frumoasă, caldă, cu un cer albastru care punea în valoare vârful țuguiat alb, am urcat iar, de data aceasta pe un alt traseu, din Bucerdea Vinoasă, traseu ușor, în mare parte cu imaginea Pietrei Craivii la orizont.

                                      Piatra Craivii

Ideea drumeției pe vârful țuguiat al Pietrei Craivii care se vedea la orizont, ne-a venit acum două săptămâni, când am urcat la Piatra Cetii din vârful căreia fotografiam piscurile masivilor, care ne impresionau cu măreția lor.

                                      Piatra Craivii
Piatra Craivii

Am studiat cu o seară înainte de drumeție să vedem care ar fi calea cea mai scurtă spre Piatra Craivii, pentru că trebuia, pe lângă timpul alocat drumeției, să adăugăm alte trei ore necesare parcurgerii cu mașina a drumului din Tg. Mureș – Bucerdea Vinoasă, dus - întors.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7228

Traseul

Am mers până în capătul satului Bucerdea Vinoasă și la aproximativ 100 de metri după ce se termină asfaltul, în dreptul unei troițe unde am și lăsat mașina, drumul o ia spre dreapta, urmând marcajul triunghi roșu.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210411 100846 01

În prima parte, drumul urcă destul de abrupt pe lângă pădure, până sus pe o culme care desparte valea Bucerzii de valea Craivei. De aici intersectăm drumul care vine din satul Craiva și străbatem o livadă pe un drum pe care se poate circula cu o mașină cu gardă mai înaltă, în perioada în care este uscat.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7204

Traseul bine marcat cu triunghi roșu, urmează acest drum chiar până sub Piatra Craivii. Am făcut o alegere bună când ne-am hotărât să plecăm devreme de acasă, pentru că pe tot traseul am fost singuri și ne-am putut bucura de peisajele frumoase pe care ni le oferă natura și de liniștea în care se auzea doar ciripitul păsărilor. Pe drum, în fața noastră, alerga țanțoș un fazan, probabil căutându-și partenera, pe care noi însă nu am observat-o.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210411 111153 01

În schimb, când am ajuns la baza urcușului la Piatra Craivii, au început să apară mașinile de teren și motocicletele de cross, tulburând liniștea înconjurătoare.  

Jos, la baza stâncii este construită o căsuță, probabil este o stână pentru ciobani și tot aici veți găsi și un izvor.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7206
Panou nou înainte de urcarea pe vârf
Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210411 115957 01

 Urcarea pe traseul marcat cu triunghi roșu continuă pe un drum de pământ care în scurt timp vă va scoate în cale un panou informativ despre Piatra Craivii. Aici veți observa un indicator spre  Vârful Piatra Craivii, marcaj punct albastru, pe care scrie că urcarea durează o oră. Tot aici mai aveți o ultimă  posibilitate de a vă reface rezerva de apă înainte de a ajunge în vârful Piatra Craivii.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7205

Pe porțiunea de început găsiți mai greu marcajul. Astfel, de la izvor o luați pe partea dreaptă și urcați pe pajiște un versant abrupt. Primul marcaj l-am observat pe un copac. Urcați mai departe până aproape de baza pereților de calcar și o luați la stânga pe o terasă.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7209

De aici traseul este destul de bine marcat, dar totuși îți pune atenția la încercare.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - Photo 6554368 DJI 768 jpg 4276702 0 2021411141058 photo original 01

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7210

 În prima parte, ascensiunea este fără porțiuni expuse, cu multe terase care vă ajută să vă relaxați, dar urcușul fiind abrupt, vă pune la încercare rezistența.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210411 121448 01
Piatra Craivii
Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7229

Partea de final poate pune probleme persoanelor cu rău de înălțime, fiind câteva zone expuse și porțiuni cu poteca îngustă în timp ce hăul este sub picioarele voastre și porțiuni unde veți avea nevoie să vă folosiți și de mâini ca să vă cățărați pe blocurile masive de stânci.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210411 124816 01
Piatra Craivii
Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210411 135140 01

Pe vârf este un platou destul de mare, pe care a fost montată o cruce metalică.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7224

De aici aveți o panoramă superbă de unde se pot observa Piatra Bulzului, Piatra Cetii, Alba Iulia, munții Șureanu și chiar Făgărașii înzăpeziți, cu conturul lor alb.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7223
Piatra Craivii

De aici te simți stăpânul ținutului, cu panorama minunată care se deschide privirii de jur împrejur și te gândești automat la legendele care circulă despre cetatea construită pe Piatra Craivii și încerci să vizualizezi eforturile supraomenești ale trupelor romane care timp de mai mult de trei luni nu au reușit să cucerescă Cetatea Apoulon.

                                      Piatra Craivii
Piatra Craivii
                                      Piatra Craivii

Dacă urcați și voi, veți înțelege de ce a fost aleasă acestă locație strategică de către regele Decebal pentru a construi una dintre cele mai puternice fortărețe dacice. Aici era pe vremuri o așezare dacică importantă, desfășurată in jurul stâncii, pe terase amenajate artificial și susținute de ziduri.

Cetatea din vârful Pietrei Craivii a fost construită de meșteri greci, veniți special pentru asta. Practic ea era inaccesibilă pentru vrășmași, datorită accesului dificil.

                                      Piatra Craivii
Piatra Craivii

După înfrângerea suferită la Sarmizegetusa, regele Decebal s-a retras la cetatea fortăreață unde au rezistat în fața atacului trupelor  romane multe luni până când sursele de apă și de hrană au fost suprimate, iar aceasta a fost incendiată. În aceste condiții, Decebal s-a hotărât să fugă din calea soldaților romani.

Piatra Craivii, 1083 m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7216

Această cetate a fost menționată de geograful grec Ptolemeu ca fiind locuită de tribul appuli, care semnifică: cei viteji, cei puternici. De aici provine și denumirea cetății, Apoulon.

                                      Piatra Craivii

Ulterior, în anul 1272, aici este menționată existența unei noi cetăți săsești Gastrum Kechkes sau Cetatea Caprei construită parțial cu materiale provenind de la vechea cetate dacică.

În anul 1515 cetatea de la Piatra Craivii care era atunci un cuib al haiducilor care atacau moșiile nobiliare a fost cucerită și dărâmată, cu aprobarea regelui.

                                      Piatra Craivii

Concluzia

Prin forma ei deosebită care se distinge de la distanță, dar și datorită legendelor care o înconjoară, Piatra Craivii ne-a atras atenția, ne-a stârnit dorința de a o cunoaște și într-un final ne-a cucerit.

Date tehnice

Dificultate - traseul este unul ușor până la baza stâncii, dar urcarea pe vârf este medie, cu zone expuse pe porțiunea finală.

Durata - aproximativ 5:30 ore cu pauze incluse.

Lungimea traseului - 12,5 km.

Diferența de nivel - aproximativ 730 metri.

Marcajele – Din satul Bucerdea Vinoasă spre Piatra Craivii este triunghi roșu, iar urcarea spre vârf se face pe punct albastru.

Accesul – din localitatea Bucerdea Vinoasă, situată la circa 20 km de Alba Iulia.

articole asemănătoare

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu
15 ianuarie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 5 minute
Circuit către Poarta Zmeilor și belvederea Balconul de pe Bedeleu, din Munții Trascăului,  Jud. Alba În căutarea peisajelor de toamnă, la început de noiembrie am hotărât că trebuie să surprindem […]
Vârful lui Pătru - 2130 metri, Vârful Șureanu – 2059 metri și Vârful Aușel - 2009 metri
28 iunie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
ne-am pornit spre cazarea din Poiana Poarta Raiului din comuna Tău Bistra, pentru a urca a doua zi de dimineață pe Vârful lui Pătru, Vârful Șureanu și Vârful Aușel.
Cabana Suru (1450 metri) înconjurată de brândușe și ghiocei
6 mai 2023
-
2 comentarii
Timp citire: 5 minute
După o oră și jumătate ajungem la Piatra Fericirii, cred că numele acesta este dat pentru a marca finalul urcușului, deoarece după acest bolovan mare de pe marginea potecii, se zărește Cabana Suru.
Munții Baiului - Vârful Baiul Mare 1895 metri, Vârful Baiul Mic 1827 metri și Vârful Cazacu 1754 metri
4 octombrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Încă o ultimă urcare mai abruptă până la destinația finală a traseului nostru, și am ajuns la Vârful Baiul Mare 1895 metri.
1 2 3 34

Comentarii

2 comments on “Piatra Craivii, 1083 m”

 1. Buna seara! Vă trimit pozele pe mail prin wetransfer. Vă mulțumesc și eu pentru pozele pe care mi le-ați făcut și pentru ciocolată. V-am văzut de jos când am pozat cu drona. Mă bucur că ne-am întâlnit. Felicitări și succes la drumeții!
  Vă salut cu drag, Dana.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram