Două variante de traseu
19 noiembrie 2023, octombrie 2020
După trei ani am revăzut Lacul Tarnița după o ninsoare serioasă, care pe timpul nopții a reușit să depună un strat de aproximativ 30 de centimetri în partea superioară a traseului spre Piatra lui Lucaci.
A fost o drumeție foarte plăcută pe care o recomand pentru că este ușoară și scurtă, iar peisajul pe care îl veți admira de la Piatra lui Lucaci, indiferent de anotimp, vă va impresiona cu siguranță.
Pentru noi aceasta a fost prima drumeție pe zăpadă din acest sezon și ne-am bucurat ca niște copii.
Spre deosebire de traseul tip circuit din toamnă, acesta a fost mai ușor și mai rapid pentru că ne-am întors pe același drum, partea din traseu cu coborârea prin pădure și pe marginea Lacului Tarnița fiind închisă în această perioadă de către Salvamont.
La pornirea în traseu de la baraj, unde am parcat mașina, am făcut-o într-un peisaj de toamnă călcând pe covorul de frunze ruginii.
Pe măsură ce înaintam, au început să apară urme de zăpadă, ca apoi să admirăm întreaga natură îmbrăcată în alb. Era superbă!
Călcam pe zăpada proaspătă neatinsă în care înfingeam bețele de treking care o străpungeau fără pic de rezistență, intrau în ea ca prin spumă.
De la baraj și până la Piatra lui Lucaci am făcut mai puțin de două ore, iar la întoarcere, o oră și 30 de minute.
Distanța totală a fost de 12,3 kilometri. Marcajul este cu punct roșu.
Lacul Tarnița se află în județul Cluj, este un lac de acumulare format între comunele Râșca, Mărișel și Gilău.
Cealaltă variantă cu circuitul am descris-o mai jos.
Traseul spre Piatra lui Lucaci este o drumeție ușoară, pe care am amânat-o pentru că am dorit să ajungem toamna când cromatica naturii este fascinantă, iar dacă aceste culori le vedem oglindite în apa Lacului Tarnița, avem de admirat un tablou perfect.
În prima săptămână din octombrie când am ajuns la Piatra lui Lucaci nu am prins pe deplin culorile toamnei, pentru că ne-am cam grăbit nițel.
Ceea ce pune turiștii în mișcare spre această destinație este panorama spectaculoasă asupra Lacului Tarnița, care format pe o lungime de aproximativ 9 kilometri și ne încântă privirea cu peisaje inegalabil de frumoase, care pot fi admirate de la înălțimea punctului de belvedere Piatra lui Lucaci aflat la înălțimea de 891 metri.
Mașinile se parchează pe marginea drumului, lângă Barajul Tarnița, locul de pornire în drumeție.
Traseul începe cu o urcare ușoară, pe un drum lat, mărginit de copaci, marcat cu punct roșu și cu bandă albastră.
După aproximativ 20 de minute la o curbă și un platou mai larg, aveți posibilitatea să optați pentru continuarea traseului pe lângă Lacul Tarnița, marcat cu bandă albastră sau pe drumul forestier marcat cu punct roșu.
Noi am ales să facem circuitul în sensul punct roșu și la întoarcere să fie pe bandă albastră, pentru că am crezut că este mai ușor pe lângă lac.
Urcarea nu este abruptă pe drumul forestier care se transformă ulterior într-o potecă. La începutul trasului este cea mai înclinată urcare, după care urcările vor fi scurte alternând cu porțiuni mai plate.
La un moment dat veți ajunge la un platou larg, după care veți intra pe o potecă prin pădure care urcă și coboară până vă scoate la destinația Piatra lui Lucaci, punctul de belvedere al drumeției.
Aici sunt câteva stânci de pe care se poate admira peisajul uimitor al Lacului Tarnița cu pădurea oglindindu-se în acesta.
O mică insulă în apa lacului face peisajul și mai frumos. Panorama este fascinantă. Fotografiile atașate vă vor încânta mai mult decât cuvintele mele care sunt mult prea sărace pentru descrierea peisajului.
După ce am admirat și am fotografiat, am continuat plimbarea cu coborârea abruptă prin pădure.
Coborârea începe cu o atenționare de coborâre periculoasă scrisă pe un panou. Vă recomand să aveți bețe de treking pentru că vă vor ajuta mult.
Urmează o coborâre lungă, alunecoasă și abruptă prin pădure. Odată ajunși la malul lacului am crezut că traseul va continua chiar pe lângă acesta, ca să ne bucurăm de o plimbare pe marginea lacului, admirându-l.
Dar traseul marcat cu punct roșu și bandă albastră este unul printre copacii care mărginesc lacul, acesta zărindu-se doar din când în când.
Continuăm drumeția pe o potecă cu multe urcări și coborâri abrupte, copaci căzuți, cu porțiuni de pământ alunecos.
Coborârea prin pădure pe lângă lac a fost mai grea decât urcarea.
Poteca pe lângă lac se termină cu o urcare abruptă care vă conduce la platoul unde s-a făcut bifurcația, unde se întâlnesc cele două trasee marcate cu punct roșu și bandă albastră. De acolo coborârea este lejeră, pe același drum pe care ați urcat.
Precizez că este mult mai ușoară coborârea pe unde am urcat față de cea pe lângă marginea lacului.
Din punctul de belvedere Piatra lui Lucaci asupra Lacului Tarnița vi se dezvăluie o panoramă minunată care merită din plin să o savurați și să vă umpleți sufletul cu frumusețea acesteia.
O altă panoramă superbă admirată de la înălțime a fost cea asupra Lacului Roșu de care ne-am bucurat de curând când am fost la Vârful Ghilcoș.
Traseul
Durata traseu – cca. 5 ore
Marcaj – punct roșu/ bandă albastră
Distanță - aproximativ 13 kilometri
Diferență de nivel – aproximativ 700 metri
Dificultate – ușor
Nu este apă pe traseu
Călătorii plăcute!
[…] http://www.zigzagpeharta.ro […]
[…] că barajul Tarnița este un loc pitoresc care îmi place mult, ultima oară am fost acolo la Piatra lui Lucaci în luna noiembrie 2023 când am făcut prima drumeție pe zăpadă din sezonul […]