23 ianuarie 2021
De ce scriu despre aceasta drumetie? Pentru că imi place tot mai mult, peisajul îmi umple sufletul de bucurie de fiecare dată când urc acolo și niciodată nu este la fel pe munte. Scriu și pentru a vă convinge să urcați, chiar dacă nu aveți cu cine să porniți la drum, pe munte nu veți fi singuri, pentru că de fiecare dată, aici am întâlnit multă lume.
Etimologia denumirii Piatra Secuiului provine, conform legendei, de la faptul că secuii din sat s-au refugiat pe acest munte pentru a scăpa de furia tătarilor în sec. XIII.
Pentru noi a ajunge la Rimetea este destul de ușor, în mai puțin de două ore suntem acolo din Tg. Mures. În două ore urcăm, două ore coborâm, iar restul timpului este pentru contemplare, odihnă, alimentare și fotografii.
Drumeția
Piatra Secuiului
Am pornit spre Vf. Piatra Secuiului din parcarea situată lângă biserica din centrul comunei Rimetea.
În partea de început este o cărare care trece prin pășuni, apoi urmează o urcare ușoară pe o cărare cu pietriș mărunt. Pe măsură ce înaintăm, pietrișul mărunt este înlocuit cu bolovăniș. Pe alocuri stâncile de mari dimensiuni necesită folosirea brațelor pentru prindere.
Înclinția muntelui este destul de mare, iar la sfârșitul parcurgerii acestei porțiuni abrupte, apare o troiță care este iluminată pe timpul nopții cu ajutorul unei instalații cu panouri solare.
De aici se continuă traseul pe partea dreaptă spre un alt orizont, după care apare imaginea pietrei Secuiului într-un alt orizont final.
De la Piatra Secuiului, unde găsim o borna vopsită cu roșu/alb/verde, panorama care se deschide asupra satului și munților, este superbă. Lângă acestă piatră din beton, mai este încă una asemănatoare vopsită în culorile roșu/galben/albastru – acum două săptămâni ambele borne erau vopsite în culorile drapelului Romaniei, dar alteori le-am găsit pe amândouă vopsite în culorile drapelului Ungariei.
Cu toate că nu eram la o înălțime foarte mare, ne simțeam stăpânii muntelui, sufletul se umple de o mare bucurie, starea de beatitudine te copleșește, zâmbetele se instalează pe toate chipurile. Atenție, să aveți ceva contra vântului, căciulă, glugă, pentru că aici am prins de fiecare dată curent mare.
Colții Trascăului
De aici ne-am îndreptat spre Colții Trascăului, la care se ajunge pe cărarea de la troiță în direcția opusă Vf. Piatra Secuiului. Pentru a ajunge la muntele din calcar franjurat, trebuie să parcurgeți o distanță de cca. 600m, pe o cărare de platou, după care se urcă un pic pentru a admira modelul Colților de sus în jos. Mie îmi plac mult prăpăstiile, iar imaginile de sus sunt minunate.
Coborârea
Am coborât de la Colții Trascăului și am luat-o prin pădure urmărind marcajul cu bandă roșie.
Coborârea și întoarcerea la mașini durează mai puțin de două ore, dar trebuie avută mare grijă întrucât iarna este alunecos din cauza zăpezii și a gheții din pădure, astfel că e bine sa folositi “gheruțe” și să aveți bețe de trekking. În celelalte anotimpuri se aluneca de asemenea din cauza noroiului de sub frunzele care acoperă cărarea. Toamna, pe sub frunze sunt pietre și rădacini foarte alunecoase care nu se observă din cauza covorului gros și splendid alcătuit din frunzele ruginii, galbene, roșii. Este o senzație plăcută să auzi foșnetul frunzelor, papucii se adâncesc în ele și se acopera cu acestea, o altă bucurie copilăroasă.
Odată ieșiți din pădure, am continuat drumul spre sat, pe la poalele munților. În sat, dacă rămâneți pe partea stăngă pe drumul care coboară paralel cu muntele, ajungeți la un izvor cu apă din munte, foarte bună. Aici am întâlnit tot timpul oameni veniți din Aiud cu mașinile pline de damigene goale, ca să ducă apă acasă. E foarte bună apa, am luat și noi în recipientele golite în timpul drumeției.
O altă variantă de coborâre este pe traseul de urcare. Aceasta este varianta care mie îmi place mai mult, chiar dacă am căzut pentru că pietrele se răstogolesc sub talpă. Trebuie însă să aveți mare grijă la pietrele pe care le dislocați, să nu cumva să-i rănească pe cei care urcă.
În speranța că aceste informații vă vor ajuta, vă urez drumeție plăcută spre Piatra Secuiului.
Date tehnice
Dificultate - Traseul este unul ușor spre mediu.
Durata - aproximativ 4 ore.
Lungimea traseului circuit este de cca. 8 km daca se coboară prin pădure.
Diferenta de nivel: aproximativ 620 m.
Marcajele – Din sat spre Vf. Piatra Secuiului se urmărește crucea albastră iar de la Colții Trascăului, la coborârea prin pădure se urmărește banda roșie.
Accesul – din localitatea Rimetea, situată pe drumul care leagă Aiudul de localitatea Buru.
[…] vânt și frig ne-am petrecut-o urcând spre Vârful Ardașcheia care este situat vis-a-vis de Piatra Secuiului oferind o priveliște spectaculoasă asupra […]
[…] recomand cu drag drumețiile făcute de noi către: Colții Trascăului și Piatra Secuiului, Grota Studenților, Vârful Ardașcheia, Cetatea Trascăului, Cheile Vălișoarei ambii versanți, […]
[…] Odată ajunși în Colțești, natura ne-a mai oferit un cadou unic, respectiv imaginea Pietrei Secuiului și a Grotei Studenților, pudrate cu albul […]
[…] iarna, într-o zi cu soare și fără zăpadă pe traseu, într-un loc drag nouă, în masivul Piatra Secuiului, a fost ca o cupă energizantă pentru suflet și […]
[…] ale cărui piscuri se înălțau în depărtare și pe care încercam să le recunoaștem: Piatra Secuiului, Platoul Bedeleu, Vârful Ardașcheia, Vârful […]
[…] Colțești și în spate Piatra Secuiului Cetatea […]