ZIGZAG

PE HARTĂ

Piatra Secuiului 1129m

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

23 ianuarie 2021

De ce scriu despre aceasta drumetie? Pentru că imi place tot mai mult, peisajul îmi umple sufletul de bucurie de fiecare dată când urc acolo și niciodată nu este la fel pe munte. Scriu și pentru a vă convinge să urcați, chiar dacă nu aveți cu cine să porniți la drum, pe munte nu veți fi singuri, pentru că de fiecare dată, aici am întâlnit multă lume.

Piatra Secuiului
Vedere de pe Piatra Secuiului

Etimologia denumirii Piatra Secuiului provine, conform legendei, de la faptul că secuii din sat s-au refugiat pe acest munte pentru a scăpa de furia tătarilor în sec. XIII.

Pentru noi a ajunge la Rimetea este destul de ușor, în mai puțin de două ore suntem acolo din Tg. Mures. În două ore urcăm, două ore coborâm, iar restul timpului este pentru contemplare, odihnă, alimentare și fotografii.

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 090501

Drumeția

Piatra Secuiului

Am pornit spre Vf. Piatra Secuiului din parcarea situată lângă biserica din centrul comunei Rimetea.

În partea de început este o cărare care trece prin pășuni, apoi urmează o urcare ușoară pe o cărare cu pietriș mărunt. Pe măsură ce înaintăm, pietrișul mărunt este înlocuit cu bolovăniș. Pe alocuri stâncile de mari dimensiuni necesită folosirea brațelor pentru prindere.

Piatra Secuiului

Înclinția muntelui este destul de mare, iar la sfârșitul parcurgerii acestei porțiuni abrupte, apare o troiță care este iluminată pe timpul nopții cu ajutorul unei instalații cu panouri solare.

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 114043

De aici se continuă traseul pe partea dreaptă spre un alt orizont, după care apare imaginea pietrei Secuiului într-un alt orizont final.

Piatra Secuiului

De la Piatra Secuiului, unde găsim o borna vopsită cu roșu/alb/verde, panorama care se deschide asupra satului și munților, este superbă. Lângă acestă piatră din beton, mai este încă una asemănatoare vopsită în culorile roșu/galben/albastru – acum două săptămâni ambele borne erau vopsite în culorile drapelului Romaniei, dar alteori le-am găsit pe amândouă vopsite în culorile drapelului Ungariei.

Piatra Secuiului

Cu toate că nu eram la o înălțime foarte mare, ne simțeam stăpânii muntelui, sufletul se umple de o mare bucurie, starea de beatitudine te copleșește, zâmbetele se instalează pe toate chipurile. Atenție, să aveți ceva contra vântului, căciulă, glugă, pentru că aici am prins de fiecare dată curent mare.

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 113052

Colții Trascăului

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 114039 01

De aici ne-am îndreptat spre Colții Trascăului, la care se ajunge pe cărarea de la troiță în direcția opusă Vf. Piatra Secuiului. Pentru a ajunge la muntele din calcar franjurat, trebuie să parcurgeți o distanță de cca. 600m, pe o cărare de platou, după care se urcă un pic pentru a admira modelul Colților de sus în jos. Mie îmi plac mult prăpăstiile, iar imaginile de sus sunt minunate.

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 115459
Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 115906 2

Coborârea

Am coborât de la Colții Trascăului și am luat-o prin pădure urmărind marcajul cu bandă roșie.

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 120905

Coborârea și întoarcerea la mașini durează mai puțin de două ore, dar trebuie avută mare grijă întrucât iarna este alunecos din cauza zăpezii și a gheții din pădure, astfel că e bine sa folositi “gheruțe” și să aveți bețe de trekking. În celelalte anotimpuri se aluneca de asemenea din cauza noroiului de sub frunzele care acoperă cărarea. Toamna, pe sub frunze sunt pietre și rădacini foarte alunecoase care nu se observă din cauza covorului gros și splendid alcătuit din frunzele ruginii, galbene, roșii. Este o senzație plăcută să auzi foșnetul frunzelor, papucii se adâncesc în ele și se acopera cu acestea, o altă bucurie copilăroasă.

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 120255 01

Odată ieșiți din pădure, am continuat drumul spre sat, pe la poalele munților. În sat, dacă rămâneți pe partea stăngă pe drumul care coboară paralel cu muntele, ajungeți la un izvor cu apă din munte, foarte bună. Aici am întâlnit tot timpul oameni veniți din Aiud cu mașinile pline de damigene goale, ca să ducă apă acasă. E foarte bună apa, am luat și noi în recipientele golite în timpul drumeției.

Piatra Secuiului 1129m - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210123 132406

O altă variantă de coborâre  este pe traseul de urcare. Aceasta este varianta care mie îmi place mai mult, chiar dacă am căzut pentru că pietrele se răstogolesc sub talpă. Trebuie însă să aveți mare grijă la pietrele pe care le dislocați, să nu cumva să-i rănească pe cei care urcă.

În speranța că aceste informații vă vor ajuta, vă urez drumeție plăcută spre Piatra Secuiului.

Date tehnice

Dificultate - Traseul este unul ușor spre mediu.

Durata - aproximativ 4 ore.

Lungimea traseului circuit este de cca. 8 km daca se coboară prin pădure.

Diferenta de nivel: aproximativ 620 m.

Marcajele – Din sat spre Vf. Piatra Secuiului se urmărește crucea albastră iar de la Colții Trascăului, la coborârea prin pădure se urmărește banda roșie.

Accesul – din localitatea Rimetea, situată pe drumul care leagă Aiudul de localitatea Buru.

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră la Piatra Secuiului și la Grota Studenților:

articole asemănătoare

Vârful Bihor (Curcubăta Mare) 1849 m
30 octombrie 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 4 minute
 Unul dintre ele, era și Vârful Bihor, numit și Curcubăta Mare, care este cel mai înalt vârf din Apuseni și din Carpații Occidentali.
Vârful Piatra Mare 1844 metri
29 august 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Vârful Piatra Mare situat la altitudinea de 1844 metri fiind cel mai înalt pisc din masivul omonim.
Cheile Băniței
17 august 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 2 minute
Ne-am bucurat sufletele parcurgând prin apă una dintre cele mai spectaculoase și frumoase chei pe care le-am vizitat până în prezent, Cheile Băniței.
Drumeție prin Rezervația Naturală Scaunul Rotund din Borsec
6 martie 2022
-
8 comentarii
Timp citire: 8 minute
La mică distanță de Cetatea Bufnițelor din Rezervația Scaunul Rotund din Borsec, se văd rămășițele unei cazemate din timpul celui de al Doilea Război Mondial
1 2 3 35

Comentarii

6 comments on “Piatra Secuiului 1129m”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram