ZIGZAG

PE HARTĂ

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu

Timp citire articol: 5 minute
Articol publicat in: /

Circuit către Poarta Zmeilor și belvederea Balconul de pe Bedeleu, din Munții Trascăului,  Jud. Alba

În căutarea peisajelor de toamnă, la început de noiembrie am hotărât că trebuie să surprindem cromatica toamnei în culori mai intense.

Am ales să parcurgem următorul circuit:

 sat Izvoarele – Rezervația Cheile Plaiului – Platou Bedeleu – Peștera Poarta Zmeilor -  Poarta Zmeilor – Balcon Bedeleu – Drumul Carelor – Poarta Romanilor – Izvoarele 

Date tehnice

Marcaj – cruce roșie spre Balconul Bedeleu - urcare

  • Cruce roșie – bandă roșie/ bandă albastră - bandă galbenă - la coborâre spre sat Izvoarele

Durata – 7 ore

Lungime traseu – 16 kilometri

Diferență de nivel – 840 metri

Dificultate – medie

Parcarea – la rezervoarele de apă din capătul satului Izvoarele (sunt locuri pentru cca. 5 - 6  mașini)

  1. Urcarea

Traseul – sat Izvoarele – Rezervația Cheile Plaiului – Platou Bedeleu – Peștera Poarta Zmeilor – Poarta Zmeilor – Balconul de pe Bedeleu (marcaj cruce roșie), cca. 6 km.

La ora 9,40 am plecat de la mașină, pe un drum de țară și în aproximativ 200 metri am intrat în rezervația naturală geologică de interes național Cheile Plaiului. Am întâlnit pe drum două panouri mari cu informații despre rezervație.

 Rezervația Cheile Plaiului este situată pe teritoriul satului Izvoarele, comuna Livezile, jud. Alba.

Cheile Plaiului sunt străbătute de pârâul Izvoarele și au o lungime de 1,2 kilometri.

În cadrul rezervației, accesul se face doar pe poteca turistică marcată cu cruce roșie.

Cheile sunt înconjurate de 4 creste zimțate, cea mai înaltă Vârful Cornului,  este de 1238 metri, formând un peisaj calcaros spectaculos, care coboară în vale. Peisajul  este pitoresc,  se observă cum abrupturile formează impresionantele turnuri, ace, stânci tip babe, dar și culoare pline de grohotișuri dezgolite de vegetație.

În rezervație întâlnim păduri de gorun amestecate cu carpen, mesteacăn, pin.

Poteca care trece prin pădure, pe lângă pârâul Izvoarele, este una foarte plăcut de parcurs, mai ales toamna când călcăm pe un covor de frunze ruginii fâșâitoare. Pe lângă peisajul frumos colorat, de-a lungul potecii care traversează rezervația, puteți observa și asculta sunetul numeroaselor mini cascade.

Există locuri în care trebuie să coborâți până la nivelul apei, porțiuni cu poteca ruptă, culoar cu grohotiș, toate acestea rup din monotonia unei plimbări fără niciun obstacol.

Ar fi foarte bine să aveți cu voi bețele de trekking(noi le-am uitat în mașină) pentru că sunt locuri care alunecă din cauza umezelii și a bolovanilor acoperiți cu frunze care nu se observă.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 104026 01 1

După ieșirea din pădure, continuăm urcarea pe Platoul Bedeleu, pe partea dreaptă, pe lângă marea porțiune de treren îngrădită cu sârmă. Nu găsiți marcaje, pentru că poteca marcată a fost îngrădită,

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000311 1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Apoi o luați în stânga, tot pe lângă gard, observați un lac și urcați panta pe care este un stâlp cu un indicator cu două benzi, una roșie și alta albastră. Continuați urcarea prin pădure, unde apare iar marcajul cu cruce roșie, care vă va însoți pînă la Poarta Zmeilor și Balcon.

Ca să știți că sunteți pe drumul cel bun, trebuie să parcurgeți și o poiană plină de urzici, care în noiembrie nu mai erau așa uriașe cum am citit, dar tot am reușit să mă urzic.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - OI000313 1
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

După porțiunea cu urzici, urmează iar o pădure, pe care traversând-o observați în capăt un indicator spre Poarta Zmeilor.

Poarta Zmeilor este un portal care s-a format în urma eroziunilor, coroziunilor și dizolvării rocilor de calcar, o poartă mare în stâncă.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 130835 01 1

Peștera Poarta Zmeilor se află la cca. 15 metri de Poarta Zmeilor. Noi nu am intrat în peșteră pentru că accesul se face printr-o deschidere destul de joasă și îngustă iar noi nu doream să ne murdărim cu noroi și nici nu aveam lanternă ca să luminăm încăperea. Am văzut persoane care s-au strecurat în peșteră. Lungimea acesteia este de 125 metri.

De aici și până la Balconul de pe Bedeleu, mai sunt cinci minute de urcat.

Balconul de pe Bedeleu

La ora 13 am ajuns după o urcare în ritm lejer, cu pauze de odihnă și fotografiat.

Panorama din acest punct de belvedere este deosebit de frumoasă. De aici se observă un peisaj de 180 grade cu munți, văi, poieni(Poiana Șipote) chei (Cheile Poșăgii) sate (Sălciua, Poșaga), șosea cu mașini minuscule (DN74), Arieșul strălucind în bătaia soarelui, piscuri (vf. Muntele Mare), Scărița Belioara de o frumusețe unică, greu de descris în cuvinte.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 134229 01 1

De la balcon te simți ca la un spectacol al naturii dedicat exclusiv ție, drumețul care ai parcurs kilometri prin natura mai puțin prietenoasă pe alocuri, mânat de dorința bucuriei de la Balconul Bedeleu.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 132032 01

Balconul este o construcție spațioasă din lemn, suspendată pe peretele stâncos. Loc de fotografiat și contemplat.

 Aici veți puteți identifica masivele, localitățile, cheile, vârfurile pe care le admirați cu ajutorul unui panou informativ care are trecute denumirile acestora pe o fotografie panoramică.

După ce am mâncat acolo admirând peisajul, am pornit coborârea.

  1. Traseu coborâre
Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 162010 01

Balconul Bedeleu – Peștera Poarta Zmeilor –  Drumul Carelor – Poarta Romanilor – Izvoarele  (marcaje: cruce roșie - bandă roșie/bandă albastră -  bandă galbenă), cca. 10 km.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 164258 01 1

Ne-am întors la început pe același traseu urmărind marcajul cruce roșie, până până lao cruce de piatră unde este un indicator cu marcajele bandă albatră și bandă roșie. De acolo am urmat aceste marcaje până La Rogoaze unde iarăși veți observa o cruce de piatră.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 145419 01 1

Traseul trece printr-o porțiune spectaculoasă, Cheile Bedeleului, cu piscuri franjurate.

Traseul este foarte lejer, nu trece prin pădure, astfel am putut admira în voie locurile pe lângă care am trecut, pădurile cu albul mestecenilor cu frunzele galbene, formele pereților calcaroși și piscurile, văile.

Nouă ne-a plăcut mult mai mult traseul de coborâre, deși a fost mai lung, 10 kilometri, față de cel pe care am urcat, de 6 kilometri.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 155043 01

Marcajul se transformă în bandă galbenă.

Drumul Carelor și poarta săpată în piatră de romani este o porțiune de traseu exclusiv din piatră albă calcaroasă, iar drumul este mărginit de pereți stâncoși, totul de un pitoresc minunat. Atâta frumusețe atât de aproape de casă, o frumusețe de care nu ne mai săturam.

Acestă drumeție mi-a umplut sufletul nu numai de cromatica splendidă a toamnei, dar și se spectaculozitatea peisajului.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 161741 01 1

Spre final drumul se transformă într-unul de pământ, noi l-am prins plin de noroi, poate pentru că am fost după câteva zile de ploi dar cred că și pentru că sunt izvoare care se varsă în drum.

Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20201107 161917 01 1

În concluzie, traseul a fost minunat, dar ne-ar face plăcere să urcăm pe unde am coborât, ca să vedem peisajul și din altă perspectivă, chiar dacă este mai lung, acesta este mult mai frumos.

articole asemănătoare

Piatra Cetii 1233m
28 martie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Pentru că avem în plan să facem o tură cu copiii în weekendul următor pe Piatra Cetii din munții Trascău și pentru că am avut drum spre Alba Iulia...
Cheile Turenilor – circuitul versanțior
29 aprilie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
De aici, înaintând câțiva zeci de metri vă puteți încadra pe traseul marcat cu triunghi albastru, care o cotește la dreapta și astfel veți ajunge în defileul Cheilor Turenilor
Schiturile Iezer, Pahomie și Pătrunsa din Munții Buila-Vânturarița
24 ianuarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 6 minute
Suntem în Parcul Național Buila – Vânturarița, cel mai mic de pe teritoriul României, iar peisajele sunt de o frumusețe copleșitoare.
Vârful Muntele Mare, 1826 metri
17 aprilie 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 5 minute
Vârful Muntele Mare este situat pe o dâlmă, chiar în interiorul unității militare, unde este accesul interzis
1 2 3 35

Comentarii

3 comments on “Poarta Zmeilor și Balconul de pe Bedeleu”

  1. Am fost azi, 26 aug 2023. Frumos dar balconul era putrezit și cam rupt, iar pe drum doua poieni pline pline de urzici. Așa urzicati nu am mai fost niciodată 😕

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram