5 iunie 2023
Din DN74 Alba Iulia – Abrud se desprinde drumul DJ107l Transapuseni care ne conduce prin Munții Metaliferi în porțiunea dintre văile Negrilesii și Groazei, în sud-estul satului Valea Negrilesii și are în porțiunea dintre văile Negrilesii și Groazei, în sud-estul satului Valea Negrilesii, spre Rezervația Naturală Poiana cu Narcise de la Negrileasa.
Poiana se află pe teritoriul comunei Bucium din județul Alba, în partea estică a Vârfului Vâlcoi (1.348 m), la altitudinea cuprinsă între 1150-1250 metri, se întinde pe o suprafață de 5 hectare, este înconjurată de văi și piscuri împădurite de un verde crud, deosebit de frumoase.
Spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa sunt mai multe variante de acces, dintre care două am încercat noi în a doua zi de Rusalii.
Prima variantă și cea care ne-a făcut să trăim emoțiile unui circuit off-road, a fost cea recomandată de GPS, în care am înconjurat muntele pe Valea Feneșului, iar la un moment dat am refuzat instrucțiunile de a urca abrupt muntele și am coborât spre Zlatna.
Noi am continuat pe drumul îngust, super accidentat, cu șanțuri adânci formate în urma TAF-urilor, pline de apă și foarte alunecos din cauza noroiului. După ce am rămas de câteva ori cu respirația tăiată, pot să afirm că Dusterul este o super mașină!
A doua variantă de traseu pe care am reușit să ajungem la destinație a fost cea care trece prin DJ107l Bucium – Alba Iulia. La ieșirea din satul Poieni către Mogoș, este un indicator spre Poiana cu Narcise pe partea dreaptă, care vă îndrumă să virați pe drumul comunal care vă conduce spre satul Valea Negrilesei, de unde un drum forestier vă duce până la limita rezervației de narcise.
Ca punct de reper este Cabana Negrileasa până unde am mers cu mașina.
De acolo dacă urmați indicatoarele și marcajul bandă roșie care apar des pe drum, ajungeți într-o plimbare ușoară pe o distanță de aproximativ un kilometru, la limita Poienii cu Narcise de la Negrileasa, unde are loc festivalul anual al narciselor în data de 20 mai.
Se mai poate urca spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa și pe marcajul cu bandă roșie, traseu care are aproximativ 5 kilometri și durează 3 ore. Acest traseu începe de pe DN74, din Pasul Bucium, imediat de la ieșirea de pe DJ107l.
Noi am mai fost în două rezervații de narcise în trecut și anume: în Parcul Național Munții Rodnei la Masivul Saca, unde narcisele cresc la cea mai mare altitudine din țară, la 1600 metri și în Poiana cu Narcise din Dumbrava Vadului din Șercaia, județul Brașov, care este cea mai mare rezervație de narcise din Europa.
Surpriza a fost că acum cu toate că am ajuns destul de târziu, narcise mai erau, multe, dar nu atât de dese precum le-am văzut în fotografii. Multe dintre narcise erau uscate deja, dar munții mai păstrau oricum din depărtare aspectul unui covor alb, chiar dacă nu era atât de intens ca în perioada de maximă înflorire.
Din păcate am văzut oameni care culegeau narcise și din câte am înțeles s-au cules foarte multe cu ocazia festivalului, dar știu că orice floare nu trăiește decât câteva zile după ce este ruptă, mult mai puțin decât dacă o lăsați în mediul ei cu hrană și aer rece, pentru că era mult mai frig acolo pe versanții presărați cu narcise și bătea vântul tare.
În concluzie ne-a plăcut că le-am văzut, le-am mirosit, dar nu le-am rupt pentru că le iubesc și nu uitați că ‘‘o floare ruptă e o floare moartă’’.
Călătorii plăcute!
[…] Ne place să vizităm rezervațiile de flori, astfel că anul acesta am văzut ghioceii bogați de pe Platoul Vârtoapelor din Munții Orăștiei, brândușele de la Cabana Suru și narcisele de la Negrilești. […]
[…] acesta, pe drumul spre Poiana cu Narcise de la Negrileasa, ne-am întors iar la Detunata Goală, de data aceasta hotărâți să facem circuitul […]