28 mai 2022
Ooo!!! Inspirați adânc și încercați să simțiți parfumul seducător al gingașelor steluțe albe, care ne-a rechemat impetuos în Poiana cu narcise din Dumbrava Vadului, comuna Șercaia acum, iar, după doi ani, când aproximativ în aceeași perioadă am fost în altă rezervație de narcise, situată la cea mai mare altitudine din țară 1600 metri, respectiv la Poiana cu narcise pe Masivul Saca din munții Rodnei.
Săptămâna trecută am fost pe cel mai înalt vârf din Munții Trascăului, Vârful Dâmbău și pe traseu am trecut pe lângă un indicator care ne abătea spre Poiana cu narcise de la Negrileasa.
Ne-am abținut atunci pentru că această deviere ne-ar fi consumat din timp, cam cinci ore conform datelor trecute pe indicator, ca să revenim exact în același loc în care ne aflam... timp de care nu dispuneam.
În schimb, în acest weekend care se anunța ploios în toată țara, am ales să mergem până la Rezervația cu narcise de la Dumbrava Vadului, localizată în comuna Șercaia, la trei kilometri de satul Vad, în depresiunea Făgărașului, județul Brașov.
Într-adevăr, în poiana cu narcise am fost impresionată de vastitatea suprafeței pe care se întind narcisele și nu cred că am văzut-o în întregime.
Pimbarea printre narcise am făcut-o cu mare atenție ca să nu le calc. Le-am mirosit, le-am fotografiat, m-am bucurat să mă aflu în mijlocul narciselor.
Printre narcise se observau din loc în loc iriși mov, dar și alte flori de câmp. Pe lângă poiana înflorită ne-am bucurat de trilurile păsărilor și de mulțimea de fluturi colorați, a fost un început de zi cu alintarea simțurilor vizual, olfactiv și auditiv... o relaxare excelentă de weekend.
De asemenea se spune că în această rezervație cu narcise se înregistrează și recordul neomologat încă, de 100 de fire de narcise pe metru pătrat.
Da, într-adevăr sunt foarte multe narcise, dar deja multe erau veștejite, uscate.
Anul acesta cred că am ratat momentul de maximă înflorire a narciselor, așa că nu am mai prins acea densitate care formează un covor alb, acum la sfârșit de mai.
De asemenea la Festivalul Narciselor de la Dumbrava Vadului din data de 15 mai 2022, narcisele nu erau încă toate înflorite, așa că eu cred că perioada de maximă înflorire a acestora se putea obseva în weekendul trecut.
Este destul de greu să prinzi exact zilele în care sunt cele mai multe flori deschise, pentru că și perioada de maximă înflorire la narcise nu este fixă, depinde mult de vreme, dar și de altitudenea la care este situată.
Dar să nu omitem ”iubitorii de narcise” care culeg buchete uriașe de flori, care odată rupte se ofilesc rapid și care nu știu că „O floare ruptă este o floare moartă!”.
Părerea mea este că zilele acestea mai puteți vizita încă poiana cu narcise de la Dumbrava Vadului, vă puteți bucura de parfumul inconfundabil al florilor, chiar dacă perioada lor de abundență înfloritoare a cam trecut.
Această plimbare printre narcise în Rezervația de la Dumbrava Vadului a fost o bucurie pentru suflet, o desfătare pentru simțuri.
Asftfel am început minunat o zi pe care am umput-o mai apoi cu multe vizite prin apropiere, la Mănăstirea de la Șinca Veche, o drumeție spre Peștera de la Comana și la Coloanele de bazalt și am încheiat ziua cu Rezervația de la Racoș, aflată în drum spre casă.
Vizita la poiana cu narcise de la Dumbrava Vadului, comuna Șercaia se face gratuit, fără taxă de vizitare și de parcare.
Călătorii plăcute!
[…] au cuprins întrega țară în ultimul weekend din mai, împreună cu Dan am hotărât să vizităm Poiana cu narcise din Dumbrava Vadului, comuna Șercaia, pentru ca nu cumva să pierdem și anul acesta parfumul lor inconfundabil. Așa […]
[…] drumul de întoarcere de la Poiana cu narcise de la Șercaia, ne-am abătut pe la Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche și apoi mânați de curiozitate am […]
[…] am pornit spre Șercaia ca să mai prindem înflorite superbele narcise și dacă distanța este scurtă până la Schitul și Templul Ursitelor sau Mănăstirea Rupestră […]