ZIGZAG

PE HARTĂ

Rafting pe Nera

Timp citire articol: 4 minute

iulie 2020

Rafting... poate puțin cam mult spus, pentru că Râul Nera era la cote foarte scăzute, noi am prins, după cum zicea instructorul, ultima cursă până în toamnă.

Raftingul pe care l-am făcut noi a fost mai mult un vâslit continuu pentru că apa, pe lângă faptul că era foarte calmă, cu multe dar scurte porțiuni în care avea o cădere mai rapidă, era și foarte mică. Bolovanii ieșeau din apă, noi treceam cu barca peste ei și ocoleam stâncile și copacii cazuți pe apă.

Rafting pe Nera - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200729 WA0029 01

În două locuri a trebuit să coborâm din barcă. O dată pentru că pietrele erau mai mari decât apa, iar în cazul celălalt, pentru că era un copac căzut de-a curmezișul apei și trebuia să ridicăm barca peste copac.

Chiar și așa, pentru o primă cunoștință cu raftingul prin Cheile Nerei, pentru noi, raftingul a fost un vis împlinit. Am fost pentru prima oară acum și ne-am propus să revenim în primăvară, când apa este mare, mai învolburată și să avem parte de adrenalina raftingului adevărat.

Organizarea

Cu o zi mai devreme, în timp ce parcurgeam pe jos traseul prin Cheile Nerei, am auzit de pe apă chiuituri, răsete și am văzut două bărci care pluteau pe Nera, iar participanții se băteau cu apă, adică se stropeau cu ajutorul vâslelor. Noi de pe cărarea din pădure am strigat că vrem și noi. Astfel am obținut numărul de telefon la care să sunam seara pentru tura de a doua zi. Am vorbit și cu restul turiștior cu care eram cazați în același loc și ne-am strâns 8 persoane, dintre care doi erau copii de 6, respectiv 12 ani.

Rafting pe Nera - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200728 150255

Locația

Am sunat și ne-a spus ca la ora 9 să fim în Sasca Romană, la prima casă, pe partea dreaptă, într-o curte.

Echiparea

Am primit încălțaminte din neopren pentru apă, veste de salvare, căști.

Ne-au recomandat să avem echipament pentru intrarea în apă, adică costume de baie, sandvișuri, apă, cremă de protecție solară. Tefoanele pentru fotografii au fost adunate într-un mic butoi închis etanș. Rucsacurile au fost legate de barcă.

Nu are rost să vă puneți haine de schimb dacă vă udați, pentru că în mare parte raftingul se desfășoară pe la soare. Chiar ne doream bătăi cu apă pentru că era foarte cald, ne plăcea să ne stropim ca să ne mai răcorim nițel. Temperatura a fost în jur de 35 grade Celsius.

Ne-am lăsat papucii de schimb la locul de echipare.

Am semnat un acord prin care singurii responsabili suntem noi, participanții la rafting.

Transportul până la locul de pornire cu barca a fost asigurat de organizatori, cu mașina proprie.

Raftingul

Rafting pe Nera - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200728 154425

După un scurt instuctaj la sol, am pornit pe apă să vâslim și am vâslit mult, cam 25 de kilometri, mai ales bărbații, pentru că pe femei, în mare parte le-a furat peisajul.

Organizarea grupului a fost cu două bărci, una de 8 persoane iar cealaltă de 6, fiecare cu un instructor la cârmă.

Rafting pe Nera - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200728 150352

De-a lungul traseului am făcut o pauză la Lacul Dracului iar o altă pauză la un loc de scăldat cu plajă, unde am stat mai mult ca să ne bălăcim în apa caldă a Nerei. Ne-a prins foarte bine scăldatul pentru că a fost foarte cald afară.

Peisajul de pe apă asupra Cheilor Nerei este minunat, spectaculos, uimitor, ... nu sunt suficiente superlative pentru a exprima frumusețea acestuia.

Rafting pe Nera - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200728 154724

Pereții înalți și albi din calcar coborănd brusc în apă, peșterile, traseele săpate în stâncă de romani, copacii care pe alocuri își unesc ramurile de pe un mal pe altul, liniștea profundă a locului pe care am ascultat-o de câteva ori, oprind orice zgomot și lăsând râul să ne poarte ușor, creează trăiri unice și memorabile, de beatitudine.

Durata

Am făcut cu mașina cam o oră, iar la ora 11 ne-am îmbarcat. Pe la ora 17 am ajuns la capătul traseului lung de rafting, de aproximativ 25 kilometri.

Există și un traseu scurt, de doar 6 kilometri, care se suprapune cu cel lung.

Prețul

Costul turei lungi de rafting a fost de 150 lei/ persoană.

Recomandarea

Rafting pe Nera - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200729 WA0030 01

Cuvintele sunt prea sărace pentru senzațiile oferite de o plimbare cu barca pe Nera. Am avut sentimentul că pe anumite porțiuni mă aflu în Deltă, am regăsit acea liniște profundă de acolo. În alte locuri mi se părea foarte romantică plimbarea cu barca, pentru ca admiram peisajul sublim iar bărbații ne alintau vâslind doar ei. Au fost  porțiuni  mai învolburate când văsleam rapid, în sincron, toată lumea, pentru a trece de obstacole, atunci am avut parte și de un strop de adrenalină de rafting.

Pentru mine a fost o zi perfectă.

articole asemănătoare

Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni
16 aprilie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversați podețe. Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final după ce urcați un deal, observați cascada.
Poiana cu narcise din munții Rodnei
22 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
După pauza prelungită a drumețiilor pe munte, impusă de pandemie, am căutat un loc feeric în care să ieșim și anume, în Poiana cu narcise de pe Masivul Saca...
Orheiul Vechi, Mănăstirea rupestră Peștera, Mănăstirea Sfânta Maria din Republica Moldova
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
octombrie 2019 În satul Butceni, raionul Orhei, se află mănăstirile care fac parte din Complexul istorico – muzeal Orheiul Vechi. Rezervația cultural – naturală Orheiul Vechi constituie cel mai important […]
Drumeție pe versantul drept al Cheilor Vălișoarei
6 februarie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 3 minute
06.02.2021 O drumeție scurtă, cu imaginile spectaculoase ale versanților abrupți din rezervația naturală Cheile Vălișoarei (numite și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii) din Munții Trascăului, a fost o idee potrivită […]
1 2 3 20

Comentarii

One comment on “Rafting pe Nera”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram