ZIGZAG

PE HARTĂ

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei”

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

august 2021

Am ajuns la Rezervația Râpa Roșie pentru prima dată într-o frumoasă zi de 1 mai 2017, împreună cu un grup de prieteni, frumusețea fotografiilor de pe net stârnindu-ne curiozitatea. Nu credeam că la noi în țară putem vizita o mică replică a Marelui Canion din SUA.

Râpa Roșie
Râpa Roșie

La patru ani distanță, am revăzut Râpa Roșie, în drumul nostru de la Geoagiu Băi spre casă, aceasta aflându-se la 3 kilometri nord de Sebeș. Acest obiectiv îl puteți observa și din mașină în timp ce vă deplasați pe autostrada A1, Sibiu-Deva.

Râpa Roșie
Râpa Roșie

Noi am avut plăcerea să descoperim că drumul de acces a fost nivelat, este acoperit cu balast și sort, și se poate merge cu orice mașină până se ajunge la un platou larg, de unde se continuă pe jos.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1084
Râpa Roșie

La capătul drumului pietruit, se deschide privirii spectaculoasa formațiune Râpa Roșie, care chiar și de la distanță exercită o stare de hipnotizare, care te face să nu îți mai dorești altceva decât să te apropii cât mai repede de ea, să o vezi mai bine, să o imortalizezi, să o atingi și bineînțeles să o fixezi cât mai bine și detaliat în memorie.

Râpa Roșie
Râpa Roșie

După ce am parcurs pe jos o distanță destul ce scurtă, cca. 200 metri, aveam de ales cărarea care urcă prin drepta pe deasupra sau să intrăm prin pădure.

Râpa Roșie
Râpa Roșie

La prima noastră vizită, am ales cărarea din dreapta care urca deasupra pădurii, pentru că am crezut că voi vedea totul.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1090
Râpa Roșie

Atunci am optat pentru această variantă, pentru a privi totul de la înălțime, crezând că aceasta alegere este mai potrivită pentru fotografiat.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210812 114734
Râpa Roșie

Aici se ajunge pe cărarea de pe colina care urcă pe partea dreaptă, pe care am străbătut-o până în capăt, unde este destul de îngustă. Eram cu adidași și alunecam foarte tare atât eu cât și ceilalți prieteni din grup, în momentul în care călcam pe gresii. Dar nu trebuie să mergeți până în capăt unde nu aveți pe ce să mai călcați decât pe gresiile alunecoase.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1099
Râpa Roșie

Din acest punct am fotografiat minunatul perete roșu care are forma unei orgi cu turnuri și coloane, la care natura a început lucrul în urma cu 60 de milioane de ani. E fascinantă cromatica dată de încadrarea piramidelor etajate roșii, în verdele pajiștilor care le înconjoară.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1093

Acum, la a doua vizită, mi-am dat seama că am pierdut multe alte unghiuri și râpe adânci prima dată când am fost acolo, care nu se văd decât dacă treci prin pădure îndreptându-vă spre multele încrețituri roșii ale rezervației.  

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1088
Râpa Roșie

Astfel, de data acesta am ales să intrăm prin pădurea noroioasă și alunecoasă, dar ce am descoperit, alegând la întâmplare să urmăm una dintre multele cărări care se intersectează, suprapun sau care se opresc brusc pe marginea unei râpe, a fost copleșitor, ne-a lăsat cu gura căscată la propriu.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1079
Râpa Roșie

Cum întorceai privirea apăreau alte turnulețe roșii, alte hăuri amețitoare, alți versanți abrupți, era un mic univers roșu prin care noi uimiți și fascinați mișunam ca niște furnici încercând să mai descoperim un unghi nou care să ne permită să admirăm alte forme bizare.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210812 114009
Râpa Roșie

În anul 1950 Râpa Roșie fost declarată arie protejată, această suprafață are o întindere de 10 ha. și este situată în S-V Podișului Secașelor.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1075

 Culoarea roșie provine de la oxidul de fier care se regăsește în concentrație foarte mare în gresiile și argilele care o compun. Pământul din jurul ei este de asemenea roșu.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210812 113704

Lungimea Râpei Roșii este de 800 metri iar înălțimile acesteia variază între 50 și125 metri.

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei” - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210812 114734 1

Vă recomand să vizitați această minune a naturii, mai ales că acum drumul de acces a fost amenajat. Vizitarea este gratuită. Nu este apă pe traseu.

Călătorii plăcute!

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră la Râpa Roșie:

articole asemănătoare

Peștera Comăna și Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită
6 iunie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
...am urmat indicatoarele spre Comăna de Sus, pentru a face o drumeție spre Peștera Comăna (sau Mănăstirii) și la Coloanele de Bazalt de la Piatra Cioplită din Munții Perșani.
Canionul 7 Scări din Munții Piatra Mare
4 iunie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
După ce am fost într-o drumeție prin Canionul 7 Scări, cu un an înainte doar eu împreună cu soțul meu si câțiva prieteni, ne-am spus
Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni
16 aprilie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversați podețe. Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final după ce urcați un deal, observați cascada.
Cascada Șipote din Munții Trascăului
8 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
iunie 2020 Pentru că am terminat destul de rapid drumeția la Vânătările Ponorului, ne-am îndreptat cu mașinile spre Cascada Șipote care se află pe drumul național DN 75 Lunca – […]
1 2 3 23

Comentarii

One comment on “Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei””

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram