august 2021
Am ajuns la Rezervația Râpa Roșie pentru prima dată într-o frumoasă zi de 1 mai 2017, împreună cu un grup de prieteni, frumusețea fotografiilor de pe net stârnindu-ne curiozitatea. Nu credeam că la noi în țară putem vizita o mică replică a Marelui Canion din SUA.
La patru ani distanță, am revăzut Râpa Roșie, în drumul nostru de la Geoagiu Băi spre casă, aceasta aflându-se la 3 kilometri nord de Sebeș. Acest obiectiv îl puteți observa și din mașină în timp ce vă deplasați pe autostrada A1, Sibiu-Deva.
Noi am avut plăcerea să descoperim că drumul de acces a fost nivelat, este acoperit cu balast și sort, și se poate merge cu orice mașină până se ajunge la un platou larg, de unde se continuă pe jos.
La capătul drumului pietruit, se deschide privirii spectaculoasa formațiune Râpa Roșie, care chiar și de la distanță exercită o stare de hipnotizare, care te face să nu îți mai dorești altceva decât să te apropii cât mai repede de ea, să o vezi mai bine, să o imortalizezi, să o atingi și bineînțeles să o fixezi cât mai bine și detaliat în memorie.
După ce am parcurs pe jos o distanță destul ce scurtă, cca. 200 metri, aveam de ales cărarea care urcă prin drepta pe deasupra sau să intrăm prin pădure.
La prima noastră vizită, am ales cărarea din dreapta care urca deasupra pădurii, pentru că am crezut că voi vedea totul.
Atunci am optat pentru această variantă, pentru a privi totul de la înălțime, crezând că aceasta alegere este mai potrivită pentru fotografiat.
Aici se ajunge pe cărarea de pe colina care urcă pe partea dreaptă, pe care am străbătut-o până în capăt, unde este destul de îngustă. Eram cu adidași și alunecam foarte tare atât eu cât și ceilalți prieteni din grup, în momentul în care călcam pe gresii. Dar nu trebuie să mergeți până în capăt unde nu aveți pe ce să mai călcați decât pe gresiile alunecoase.
Din acest punct am fotografiat minunatul perete roșu care are forma unei orgi cu turnuri și coloane, la care natura a început lucrul în urma cu 60 de milioane de ani. E fascinantă cromatica dată de încadrarea piramidelor etajate roșii, în verdele pajiștilor care le înconjoară.
Acum, la a doua vizită, mi-am dat seama că am pierdut multe alte unghiuri și râpe adânci prima dată când am fost acolo, care nu se văd decât dacă treci prin pădure îndreptându-vă spre multele încrețituri roșii ale rezervației.
Astfel, de data acesta am ales să intrăm prin pădurea noroioasă și alunecoasă, dar ce am descoperit, alegând la întâmplare să urmăm una dintre multele cărări care se intersectează, suprapun sau care se opresc brusc pe marginea unei râpe, a fost copleșitor, ne-a lăsat cu gura căscată la propriu.
Cum întorceai privirea apăreau alte turnulețe roșii, alte hăuri amețitoare, alți versanți abrupți, era un mic univers roșu prin care noi uimiți și fascinați mișunam ca niște furnici încercând să mai descoperim un unghi nou care să ne permită să admirăm alte forme bizare.
În anul 1950 Râpa Roșie fost declarată arie protejată, această suprafață are o întindere de 10 ha. și este situată în S-V Podișului Secașelor.
Culoarea roșie provine de la oxidul de fier care se regăsește în concentrație foarte mare în gresiile și argilele care o compun. Pământul din jurul ei este de asemenea roșu.
Lungimea Râpei Roșii este de 800 metri iar înălțimile acesteia variază între 50 și125 metri.
Vă recomand să vizitați această minune a naturii, mai ales că acum drumul de acces a fost amenajat. Vizitarea este gratuită. Nu este apă pe traseu.
Călătorii plăcute!
[…] Un indicator ne avertizează că marginea se poate surpa, așa că ne apropiem cu atenție și privim impresionați la hăul de o culoare roșiatică care se deschide sub picioarele noastre, care ne amintește de Râpa Roșie de lângă Sebeș. […]