martie 2016
Roma, atât de frumoasă și te vrăjește chemându-te la ea iar să o mai descoperi și redescoperi... îmi este dor mereu de acest imens și neprețuit muzeu în aer liber!
Am vizitat Roma, pentru prima dată, în perioada 20 - 23 martie 2016 și erau aproximativ 25 de grade Celsius afară. Am fost un grup de 5 persoane dintre care 2 au mai fost și în anul anterior.
Am vorbit în prealabil cu dl. Petre, ghidul de la Ghid Roma, ca să ne aștepte la unitatea de cazare Aloha Rome, ca să facem în prima zi turul Romei.
La ora 17:30 am început vizitarea Romei împreună cu Rozi și Petre, pe jos, timp de 3 ore, s-a înserat și ne-am bucurat și luminile fascinante ale acestui minunat oraș.
Astfel, în prima zi am făcut turul Romei cu ghizii profesioniști de la Ghid Roma, Rozi și Petre, care a fost cea mai reușită zi de vizită, pentru că în zilele următoare am pierdut destul de mult timp ca să găsim obiectivele pe care doream să le vizităm.
În prima zi, în trei ore am văzut într-o vizită făcută pe jos următoarele obiective:
-Basilica di San Pietro in Vincoli cu de statuia lui Moise, capodopera lui Michelangelo
În primul rând am mers pe niște străduțe mici și întortocheate, pe unde nu prea circulau turiștii, și am ajuns la Basilica di San Pietro in Vincoli.
A fost prima biserica pe care am vizitat-o in Roma și am rămas impresionată de frumusețea ei, de statuia lui Moise, capodopera lui Michelangelo, de altarul construit în sec. IV pentru a adăposti lanțurile cu care a fost întemnițat Sf. Petru, de frescele și sculpturile deosebit de frumoase.
Rozi a spus ca majoritatea turiștilor “ratează” acest obiectiv deosebit de frumos pe care vă recomand să nu-l omiteți dacă ajungeți în Roma.
-Coloseum -ul
Al doilea obiectiv vizitat pe exterior doar, a fost Coloseumul, obiectiv turistic care a fost pus în valoare de lumina unui apus superb, care ne-a încântat privirea în timp ce Rozi ne prezenta istoria Coloseumului.
Ea ne-a arătat inclusiv câteva imagini cu spectacolele organizate în amfiteatru în timpul împăratului Titus, în cele 100 de zile consecutive de jocuri de celebrare a amfiteatrului.
-Forumurile Imperiale, Columna lui Traian, Palatul Vittorio Emmanuelle
A urmat apoi o plimbare plăcută pe jos spre Forumurile Imperiale, Columna lui Traian, Palatul Vittorio Emmanuelle, în ritm relaxant, perioadă în care ne-am acomodat, cunoscut și împrietenit cu ghizii noștri Petre și Rozi, care cu zâmbetul pe buze ne răspundeau la toate întrebarile și curiozitățile noastre.
-Piața Navona cu fântânile lui Borromini și Bernini: “Fântâna celor patru fluvii”
Se înserase, era cald afară și am ajuns plimbându-ne într-un loc romantic, cu două fântâni arteziene iluminate, deosebit de frumoase, opere de arhitectură barocă ale lui Borromini și Bernini: “Fântâna celor patru fluvii”.
În Piața Navona erau muzicanți, artiști graficieni, pictori, mulți tineri și turiști bucurându-se de farmecul Pieței Navona înconjurată de palate, biserica Sant Agnese, localuri, terase și cafenele.
-Panteonul cu Obeliscul lui Ramses II.
Am continuat turul cu vizitarea exterioară a Panteonului deoarece era închis la ora la care am ajuns (dar am revenit a doua zi), Rozi oferindu-ne din nou informații despre acest obiectiv, spunându-ne la ce să acordam atenție când vom vedea interiorul a doua zi.
În primul rând impresionant este “Oculusul” din centrul domului care este deschis în permanență, apa care se cumulează în interior fiind evacuată prin niște canale mici, situate din loc în loc, care pot trece neobservate.
Un alt aspect important este că la ora 12.30 soarele care pătrunde prin Oculus luminează poarta de la intrarea în Panteon.
În fața Panteonului este o fântână arteziană sculptată, cu un obelisc: Obeliscul lui Ramses II.
-Fontana di Trevi
Un alt loc romantic iluminat feeric este Fontana di Trevi. Sute de persoane așezate pe trepte savurând o înghețată delicioasă și admirând fascinate frumusețea fântânii în sunetul puternic al căderii apei, construiau o imagine și o atmosferă ferică care te hipnotiza îți șoptea nu pleca, mai rămâi...
-Piața Spania, cu Fântâna Barcaccia de Bernini și Treptele Spaniole
Dar cum se făcuse târziu, a trebuit să ne îndreptăm spre ultimul obiectiv, Piata Spania, cu Treptele Spaniole și Fântana Barcaccia opera a marelui artist Bernini.
Într-un timp relativ scurt, Rozi și Petre, ghizi profesioniști, cu dăruire pentru ceea ce fac, au reușit să ne prezinte o parte importantă din obiectivele turistice ale capitalei Italiei, ei ne-au transmis cu pasiune și bucurie cunoștințele despre Roma pe care le dețin.
A doua zi am început cu vizitarea bisericii San Giovanni in Laterano, foarte frumoasă, fondată de Constantin în secolul al IV- lea, fiind principala reședința papală.
În interior sunt statuile supradimensionate ale sfinților sculptate în marmură, multe sculpturi aurite, nelipsitele chei ale Sfântului Petru și emblema acestuia reprezentate pe tavan, picturi, mozaicuri etc. Aici oficiază Papa slujbe.
În drum spre Panteon am ajuns în Piazza di St. Ignazio unde ne-am odihnit și mai apoi am vizitat biserica Sant Ignazio Dl Loyla, foarte frumoasă. De jur – împrejur vezi doar marmură, mozaic, aur, dar mai ales picturile din cupolă transmit senzația de tridimensional, sunt impresionante.
Deosebit față de celelalte biserici, era expoziția din interior, “Olivo del Getsemani - rădăcinile vieții”, unde erau prezentați artistic măslinii din Getsemani (vezi poze).
Am continuat plimbarea și am ajuns la Panteon, unde am mâncat la o terasă, situată chiar în fața Obeliscului lui Ramses al II-lea.
Între timp, până a sosit mâncarea, eu am intrat în Panteon și am așteptat să văd cum intrau razele soarelui prin Oculusul cu diametru de 8,3 metri, care este deschis în permanență și luminează ușile masive din bronz de la intrare, la ora 12:30.
Panteonul este un loc răcoros, cu multe decorațiuni din marmură, foarte bun pentru odină, după câteva ore de mers pe jos prin soare. Sunt impresionante și cele 16 coloane uriașe din granit roz și gri datând din anul 608 (mai puțin 3 coloane care au fost refăcute) care susțin frontonul triunghiular.
După ce am mâncat, am plecat spre Fontana di Trevi pentru că am dorit să o mai revedem și ziua. De acolo, cum se intra pe străduța din spatele fântânii pe partea dreaptă, ne-am cumpărat înghețata și tot în același perimetru era și pizza la metru - eu am plătit 5 euro pentru bucata mea de pizza și a fost bună.
Fontana di Trevi e foarte frumoasă și ziua, dar noaptea, luminată, parcă are un farmec aparte.
A urmat o plimbare destul de lungă până în Piazza del Popolo, care are o formă eliptică, este pietonală, decorată în centru un obelisc egiptean autentic adus la Roma în secolul 10 î. H., având la baza patru lei sculptați care păzesc bazinul de apă, iar pe lateral sunt două fântâni arteziene.
În dreapta pieței sunt mai multe trepte care duc spre Parcul Pincio. Aici ne-am așezat la umbră și ne-am umplut iar recipientele cu apă rece de la cișmea (apa de la cișmelele din Roma este potabilă, rece și fără gusturi străine. Ghizii ne-au spus că în Roma nu trebuie să cumperi apă, pentru că o găsești peste tot pe lângă obiectivele turistice).
De aici ne-am îndreptat pașii spre Grădinile Villa Borghese, care este cel mai mare parc public din Roma și are în cadrul său un lac, fântâni, statui și câteva muzee.
Grădinile Villa Borghese au o suprafață de 80 de hectare, cu alei largi, cu multe plante exotice, copaci ornamentali foarte frumoși, un templu, fântâni superbe și multe statui.
Aproape de intrarea în parc se observă un lac pe care se plimbă multe rațe sălbatice și bărci de închiriat.
În mijlocul lacului este o mică insulă pe care este construit un templu care îi este închinat zeului Asclepios - Templul lui Asclepios - zeul medicinii și al vindecării, în zonele dominate de cultura grecească - încadrat de două fântâni arteziene.
Toiagul lui Asclepios cu șarpele încolăcit pe el, rămâne și în zilele noastre un simbol al medicinei.
În acest parc se află și Galeria Borghese, unde sunt expuse unele dintre cele mai valoroase lucrări ale lui Bernini. Noi, pentru că nu am făcut rezervare din timp ca să o putem vizita, ne-am mulțumit doar cu o plimbare prin parc.
A treia zi am pornit devreme cu metroul și la ora 9 am fost la Vatican,. Am vizitat Muzeele Vaticanului, îndreptându-ne spre Capela Sixtină, la care am visat să ajung de când eram mică și vedeam filmări cu aceasta la Teleenciclopedia.
Capela Sixtină, capodopera lui Michelangelo te transpune instantaneu într-o stare de contemplare fascinantă, rămâi fără grai în fața picturilor ireal de frumoase.
Din aceasta încăpere, în spate, se face o ușă în partea dreapta pe care se ajunge direct la Bazilica Sf. Petru, unde intrarea e gratuită.
CATEDRALA SF. PETRU este impresionantă prin grandoarea construcției dar și prin bogăția exponatelor și a decorurilor interioare.
Sculptura faimoasă Pieta lui Michelangelo este uimitoare. Detaliile și strălucirea marmurei îți taie respirația și îți împietrește orice mișcare. Totul e prea frumos ca sa pot descrie în cuvinte! Ce mult am vrut să văd această capodoperă, și iată-mă înmărmurită în fața ei, și eu ca o statuie vie.
De aici am plecat ca să vizitam Castelul Saint Angelo, care este aproape de Vatican, unde eu am făcut doar plimbare o pe lângă zidurile exterioare și nu am mai intrat, fiind prea obosită ca să mai urc treptele interioare.
A patra zi, în drum spre gara Termini am cumpărat suveniruri și am vizitat Biserica Santa Maria Maggiore, care m-a impresionat puternic la rândul ei, cu toate că am vizitat multe biserici, iar eu vă sfătuiesc să nu omiteți acest obiectiv de cult.
Au fost 4 zile minunate în care am încercat să vizităm cât mai multe obiective turistice și au mai rămas încă multe altele de văzut pentru o dată viitoare.
Călătorii plăcute!