ZIGZAG

PE HARTĂ

Salina Praid

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

Vremea se anunța a fi instabilă în zilele libere primite cu ocazia sărbătorilor Pascale, astfel ne-am orientat pașii spre Salina Praid, cu toate că am mai fost acolo de câteva ori, aceasta este o destinație care ne place mult și poate fi vizitată indiferent de condițiile meteo.

Salina Praid

Salina Praid este situată în Munții Gurghiului, pe strada Minei nr. 44, în județul Harghita.

Salina Praid

Aceasta este una dintre cele mai mari mine de sare gemă din țară și din Europa. Zăcământul de sare are formă eliptică, cu diametrul de 1,2 - 1,4 kilometri și o adâncime de 2,7 - 3 kilometri.

Salina Praid

Începuturile istoriei Salinei Praid datează din epoca romană, existând documente care atestă existența a patru excavații de suprafață de tip amfiteatru, precum și cărămizi cu inscripția LMV – Legio V Macedonica (date preluate de pe panoul din muzeul mineritului din Salina Praid).

Salina Praid

După ce am parcat mașina în parcarea cu plată, am cumpărat biletele pentru vizitarea salinei. Acestea se pot achita și cu cardul.

Salina Praid

În scurt timp a apărut autobuzul care transportă vizitatorii până la intrarea în Salina Praid. Acesta pleacă la un interval de 15 minute din stație.

Salina Praid - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5557

Distanța pe care o veți parcurge cu autobuzul este de 1250 metri  prin galeria de coastă sau pe înțelesul tuturor, printr-un tunel întunecat, care coboară o  diferență de nivel de 71 metri, până la intrarea în mina de sare Praid sau Baza de agrement.

Salina Praid

Salina este la o adâncime de 120 metri, umiditatea este scăzută, aerul este puternic ionizat și este recomandat pentru speleoterapie și climatoterapie tuturor persoanelor cu vârsta cuprinsă între 2 - 60 ani.

Salina Praid - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5534

După ce vă scanați biletele la intrare, urmează să coborâți aproximativ 250 trepte printr-un tunel săpat în sare în care veți simții mirosul puternic de sare.

Salina Praid

Aceste trepte vor trebui urcate la plecarea din salină 😊. Pentru persoanele cu handicap există lift.

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid

Primul nivel al salinei, destinat turiștilor, are o lungime de 1300 metri. Acesta a fost amenajat pe o suprafață de 9400 mp, cu camere spectaculoase care impresionează prin dimensiunea uriașă.

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid

Temperatura medie anuală din baza de agrement Salina Praid este de 16° Celsius. În salină este foarte curat și există semnal wi-fi.

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5571

Sunt multe activități care se pot practica în salină, ca de exemplu: spații de joacă cu sare în loc de nisip pentru copiii mici, terenuri de joacă cu tobogane, trenuleț de lemn, leagăne, multe mese de ping-pong, există un parc de aventură Club Aventura cu 4 trasee de dificultăți diferite, fotolii cu masaj de relaxare, jocuri electronice, planetarium, capelă ecumenică, cafenea, cinema 3D, farmacie cu produse naturiste, magazin bisericesc, fotografii la minut, un restaurant- cramă, internet – cafee, loc de joacă creativ pentru copii, un muzeu al mineritului, magazine cu suveniruri, multe mese cu bănci, toalete, etc.

Salina Praid - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5612

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid

Club Aventura este primul parc de aventură din Europa situat într-o salină. Acesta îmbină trasee situate la înălțimea de 15 m cu traseele care trebuie parcurse pe stânca de sare.

Salina Praid

Salina Praid

Salina Praid

Acum, știam de când am pornit de acasă că trebuie să trecem pe la Club Aventura, unde băiatul meu a parcurs două trasee timp de o oră. Timpul a zburat rapid pentru că atenția ne-a fost acaparată de probele pe care trebuia să le efectueze Andrei, unele ținându-ne cu respirația tăiată și făcându-ne să-l imortalizăm în momentele mai dificile.

Salina Praid - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5634

În acest parc de aventură am mai fost și cu ocazia unei alte vizite, atunci am parcurs și eu două trasee alături de băiatul meu, vi-l recomand pentru că este foarte captivant, plin de adrenalină și de bucuria reușitei... crește încrederea de sine!

Salina Praid

În salina Praid noi am mai jucat ping-pong și badminton.

Salina Praid - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5609

Vara numărul persoanelor care vizitează și se tratează în mină este în jur de 3000 de persoane /zi.

Salina Praid - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 5578

Salina Praid

Salina Praid

Începând din anul 1980, sunt multe persoane care petrec minim 4 ore în Salina Praid pentru a efectua tratamente cu rezultate foarte bune în afecțiuni respiratorii, cum ar fi: boli asmatice, bronșite și alergii, în ‘‘orizontul 50’’, așa cum se cheamă baza de tratament actuală.

Salina Praid

Salina Praid

Noi ne-am simțit foarte bine în timpul vizitei la Salina Praid, acesta fiind un loc în care ne vom reîntoarce cât de des avem posibilitatea, mai ales că urmează să vină căldura și vizita la salină o putem combina și cu o baie la Ștrandul Praid sau o plimbare prin Sovata.

articole asemănătoare

Râpa Roșie, “Micul Canion al Romaniei”
16 februarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
La capătul drumului pietruit, se deschide privirii spectaculoasa formațiune Râpa Roșie, care chiar și de la distanță exercită o stare
Mocănița de pe Valea Vaserului
24 septembrie 2023
-
1 comentariu
Timp citire: 5 minute
Toată călătoria dus-întors cu mocănița, cu pauza de masă de o oră și jumătate de la stația Paltin, a durat 5 ore și jumătate.
Cascada Vălul Miresei din Răchițele
8 noiembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
O drumeție scurtă și ușoară de aproximativ un kilometru până la Cascada Vălul Miresei pe un drum forestier care poate fi făcută împreună cu cei mici.
Peștera de mulaj Căsoaia lui Ladaș
13 februarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Peștera de mulaj Căsoaia lui Ladaș s-a format în urmă cu circa 5,3 milioane de ani, în perioada activă a vulcanului Călimani – Gurghiu.
1 2 3 23

Comentarii

3 comments on “Salina Praid”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram