ZIGZAG

PE HARTĂ

Salina Turda

Timp citire articol: 6 minute
Articol publicat in:

13 mai 2023

În sâmbăta înainte de Înviere am fost toată familia în vizită la Salina Praid deoarece o plimbare în natură era incompatibilă cu condițiile meteo. Cu acea ocazie Andrei, băiatul nostru și-a amintit de Salina Turda și ne-a întrebat când o vom mai vizita, deoarece atunci când am fost acolo el era mai mic.

Salina Turda
Salina Turda, Mina Terezia

Răspunsul nostru a fost că vom merge în Salina Turda, atunci când plouă și nu putem merge pe munte, așezând acest obiectiv pe lista cu priorități.

Salina Turda
Salina Turda, Mina Terezia

La aproximativ o lună după ce am vizitat Salina Praid, am revăzut Salina Turda, o mină de sare spectaculoasă ca dimensiune și cu multe amenajări futuriste asemănătoare celor văzute în filmele SF.

Salina Turda

Acesta este un obiectiv obligatoriu de vizitat în Romania și totodată un brand de țară, acesta este unică prin frumusețea și istoria ei, fiind promovată turistic și apreciată pe plan internațional ca una dintre cele mai frumoase saline din lume.

Salina Turda

Cu galerii impresionante ca dimensiune și amenajare, fiind exploatată exclusiv manual, fără explozibil, cu o vechime de peste două milenii, din perioada ocupației romane din Dacia, Salina Turda se bucură și de foarte mulți vizitatori din străinătate, care sunt uimiți de ,,tărâmul magic din subteranul Transilvaniei’’.

Salina Turda

În scopul relaxării, Salina Turda are amenajat pentru turiști un parc de distracții subteran, un traseu prin Muzeul de Sare dedicat istoriei mineritului și un mini sanatoriu pentru tratamentele persoanelor cu probleme respiratorii.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7001

Salina Turda deține câteva obiecte  unicate și recorduri mondiale, cum ar fi: prima săritură la 120 metri sub pământ din lume, alergare pe verticală pe scările minei Rudolf la 80 metri sub pământ, roata panoramică subterană, crivacul conservat la locul exploatării, etc.

Salina Turda

Există două variante de intrare în Salina Turda, intrarea veche din strada Salinelor nr. 54 B și cea nouă de pe aleea Durgăului nr.7, pe care am intrat noi, ca într-o navă spațială.

Salina Turda

Intrarea în adâncul minei se face coborând multe trepte printr-un labirint luminat săpat în sare, care poartă denumirea de Galeria Franz Josef.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6996 1

Acesta are o lungime totală de 917 metri și a fost utilizată inițial pentru transportul sării extrase.

Salina Turda

De-a lungul timpului Salina Turda a fost folosită, pe lângă extragerea sării și cu alte destinații cum ar fi: ca adăpost antiaerian în timpul celui de al doilea război mondial de către populația din zonă, ca depozit pentru brânzeturi începând din 1950, iar din anul 1992 a fost deschisă publicului ca obiectiv turistic.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7002

Pentru a coborî în mina Rudolf avem de ales între cele două variante: una este cea cu liftul panoramic, unde se așteaptă destul de mult, iar cealaltă este varianta celor 173 de trepte, dispuse pe 13 etaje, fiecare etaj fiind inscripționat cu anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

Salina Turda

Dacă la prima vizită am ales liftul panoramic pentru că eram cu copil mic, acum am folosit în exclusivitate scările, coborând în adâncul minei de două ori câte 13 etaje până la mina Terezia, pe care ulterior bineînțeles le-am urcat.

Salina Turda

Temperatura constantă în Salina Turda este între 10-12 grade Celsius.

Să o luăm cu începutul galeriilor. După ce am trecut de lift, ne-am încadrat pe o pasarelă cu sens unic, suspendată la înălțime, lipită de peretele minei trapezoidale Rudolf.

Salina Turda

Vis-a-vis era cealaltă pasarelă cu sens unic destinată coborârii din mină. Golul de sub noi este fascinant și totodată înfricoșător.

Salina Turda

Mina Rudolf are o adâncime de 42 metri, lățime de 50 metri și o lungime de 80 metri, cupola trapezoidală fiind o adevărată operă de artă săpată manual.

Salina Turda

Dan are rău de înălțime, astfel vă dați seama că abia aștepta să ajungă la capătul pasarelei lungi pe care a traversat-o cu respirația tăiată.

Salina Turda

Senzația este unică, un pic de adrenalină, ești chiar pe sub plafonul minei Rudolf, pe care l-am atins cu mâinile ca să realizez că este real ce se întâmplă, pentru că în curând voi coborî cele 13 etaje și voi privi de jos în sus pasarelele suspendate.

Salina Turda

Ajunși la baza minei Rudolf, aflată la 120 metri în subteran, am vizitat mini parcul de distracții amenajat pentru toate vârstele.

Aici se află roata panoramică înaltă de 20 de metri, a cărei rotire completă durează doar 8 minute. Acesta este probabil unica roată panoramică din lume aflată în subteran.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7042

Un amfiteatru mare care găzduiește spectacole programate, suveniruri dar și amenajări pentru distracție cum ar fi leagăne, tobogane, terenuri de sport, mese de tenis de masă, biliard, teren de bowling, mini panouri de baschet, mini golf, loc de joacă pentru copii, etc.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7167

Noi am jucat ping–pong mai mult de o oră la una dintre cele 5 mese amplasate acolo.

Pentru toate aceste activități sunt taxe suplimentare care se achită separat.

Salina Turda

Amenajarea minelor cu construcții din lemn în formă circulară luminate cu neoane de diverse mărimi amplasate în diverse unghiuri conferă o senzație de ireal, de domeniul SF, privite de la înălțime asemănătoare OZN-urilor.

În Mina Rudolf a fost stabilit un record mondial, în data de 16 februarie 2015, de către sportivul de anduranță Bogdan Horațiu Chiorean, la ,,alergarea pe verticală’’ pe scările din lemn ale minei Rudolf aflată la 80 metri sub pământ.

Din mina Rudolf am mai coborât 13 etaje până în mina Terezia. Aici circulația pe scări este în ambele sensuri, spațiul este mult mai strâmt și se formează ambuteiaje pentru că trebuie acordată prioritate din ambele sensuri, la latitudinea vizitatorilor.

Salina Turda
Cascada de sare din Mina Terezia

Mina Terezia este cea mai veche mină din Salina Turda, acesta fiind exploatată din 1690.

Salina Turda
Anul în care a fost exploatat nivelul respectiv.

În centrul lacului s-a format o insulă din sarea reziduală depozitată aici după anul 1880.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7095

În această mină aerul are puritatea cea mai mare, având cea mai mică concentrație de microorganisme din aerul subteran.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7112

Forma de clopot a Minei Terezia care are o înălțime impresionantă de 90 metri, cascada de sare, lacul, debarcaderul, podul, construcțiile circulare futuriste, ecoul făcut de sunetul vâslelor, te transpun într-un univers magic.

Salina Turda

Lacul cu salinitatea de opt ori mai mare decât a mării Adriatice și cu o adâncime de 6 metri, pe care plutesc bărcile colorate în care se relaxează vâslind vizitatorii, este la rândul lui o splendoare, care împodobește optic imensitatea fascinantă a minei Terezia.

Salina Turda

În acest lac din Salina Turda s-a omologat un record mondial, fiind efectuată, de către cvadrupla campioană mondială la cliff diving, australianca Rhiannan Iffland și de către săritorul român Constantin Popovici.

Salina Turda

La un moment dat, în timp ce ne plimbam pe insula de sare formată in mijlocul lacului din Mina Terezia, am auzit o interpretare live a unei părți cunoscute din aria Nessun dorma de Puccini, trei voci de tenori cântând Vincera. A fost fabuloasă sonorizarea, sunetul fiind amplificat de ecoul minei. Cei trei soliști erau italieni și cântau dintr-o barcă. Au fost aplaudați îndelung de audiență. A fost un adevărat cadou muzical!

După ce ne-am plimbat pe insulă, ne-am îndreptat spre ieșire unde aveam iar posibilitatea de a urca cu liftul la care era un rând lung.

Salina Turda

Noi am ales să ieșim din mină urcând scările, cu avantajul că acolo unde am avut balcon deschis, adică la mina Rudolf, am admirat și fotografiat amenajările din Salina Turda de sus.

Salina Turda - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 7070

Înainte să ieșim din Mina Rudolf am vizitat Muzeul de sare.

Salina Turda

În Salina Turda vedem un adevărat muzeu al mineritului în sare, datorită conservării în bune condiții a lucrărilor miniere și a utilajelor utilizate la transportul sării: crivacul, Sala puțului de extracție cu mecanismul de extracție, vagonetele trase de cai, scripeți, saci din piele transportați de cai, Scara Bogațior, etc.

Crivacul a fost construit în anul 1881, acesta este un utilaj de extracție acționat prin forța cailor, pentru transportul sării pe verticală, prin puțul de extracție lung de 87 meri, din mina Rudolf până la nivelul galeriei de transport Franz Joseph.

Salina Turda

Crivacul din Salina Turda este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din Europa care este conservat în locul în care a fost utilizat.

Salina Turda

Am trecut bineînțeles și pe la Sala ecourilor sau Mina Iosif pentru a ne auzi vocile multiplicate de 20 de ori, o experiență unică și interesantă.

Salina Turda

La Mina Ghizela nu am coborât pentru că acolo se fac tratamentele de salinoterapie.

Salina Turda

În concluzie, în interiorul Salinei Turda există posibilități de petrecere a timpului pentru toate vârstele, mai ales că timpul petrecut pentru vizitarea tuturor celor cinci galerii necesită câteva ore.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Cascada Pruncea (Cașoca)
4 decembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 2 minute
Conform legendelor, deschizătura din peretele stâng al Cascadei Pruncea era folosită acum 200 de ani drept ascunzătoare de către haiducul Negoiță Gheorghilaș, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu. Potrivit acestora, prada luată de la boieri era ascunsă în această peșteră de la Cascada Pruncea, fiind împărțită cu tovarășii de haiducie.
Obiective turistice din Bistrița – Năsăud
4 martie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
Un weekend de distracție la săniuș prin Munții Suhard din județul Bistrița - Năsăud, a fost ceea ce ne-a pus în mișcare, cu mic cu mare, un grup
Poiana cu narcise din Dumbrava Vadului
29 mai 2022
-
4 comentarii
Timp citire: 3 minute
Poiana cu narcise de la Dumbrava Vadului se întinde pe o suprafață de aproape 400 de hectare și este cea mai mare rezervație de narcise din Europa.
Cascada Obârșia Ialomiței
7 iunie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 3 minute
Am avut noroc că am scăpat de furtună, a plouat în schimb foarte tare mai jos, la lacul Bolboci.
1 2 3 23

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram