ZIGZAG

PE HARTĂ

Sarmizegetusa Regia

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in: /

august 2021, aprilie 2017

Vreme de aproape un secol și jumătate, Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac condus de Burebista, fiind principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.

Sarmizegetusa Regia
Sarmizegetusa Regia

Situl arheologic cu o suprafață de 18,3 ha este înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Cartea Funciară a comunei Orăștioara de Sus, județul Hunedoara.

Accesul se face pe ruta Orăștie - Costești - Grădiștea de Munte.

Drumul îngust care urcă șerpuind în munți este asfaltat și se prezintă în stare foarte bună. Lungimea acestuia este de 20 kilometri iar peisajul pe care-l străbateți prin Munții Orăștiei este spectaculos și sălbatic.

După parcarea mașinii, urmați indicatoarele și urcați pe o alee pietonală lungă de 845 metri până ajungeți la casa de bilete .

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0846
Sarmizegetusa Regia

Tarifele sunt: 15 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenti, pensionari.

Programul de vizitare este zilnic și diferă în funcție de perioadă:

- între 1 mai - 30 septembrie, între orele 9:00-20:00

- între 1 martie - 30 aprilie și 1 octombrie - 30 noiembrie, între orele 9:00-18:00

- între 1 decembrie - 28/29 februarie, între orele 10:00-15:00

O mențiune ne atenționează că ultima intrare se face cu 30 de minute înainte de ora de închidere.

Vizita

a) Traseul de vizitare nr. 1: poarta de vest – cale de acces poarta de est – zona sacră – turnul pentagonal și retur;

b) Traseul de vizitare nr. 2 – poarta de vest – calea de acces dreapta spre  atelierul monetar – poarta de sud – poarta de est  și retur;

Există două trasee de vizitare, bine semnalizate și cu multe panouri explicative pe tot traseul . Noi am vizitat situl sub forma unui circuit, pornind pe traseul numărul unu și la întoarcere am intrat pe traseul numărul doi.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81474
Sarmizegetusa Regia

În mijlocul marii așezări de la Sarmizegetusa Regia se află vestigiile din zona sacră care cuprinde: două temple patrulatere mici din andezit, templul mare din andezit, altarul din andezit, Soarele din andezit, templul din calcar, drumul și piațeta pavată.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81445
Sarmizegetusa Regia

 În templele și în Altarul de andezit se desfășurau ceremonialuri și cultul religios.

Marele Sanctuar Circular sau Soarele de Andezit are un disc central de la care pornesc zece raze de formă trapezoidală, cu marginile exterioare cioplite în arc de cerc. O rază din piatră este mai lungă și este orientată spre nord.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0845 1628526918781 2 01
Sarmizegetusa Regia

Dacii au realizat aici unul dintre cele mai exacte calendare ale antichității, comparabil cu celebrul calendar Maya. Calculele făcute pe baza acestuia sunt precise, ele dau o eroare de o zi la 8.840 de ani.

Există asemănări uluitoare între Sarmizegetusa și Stonehenge. Ansamblul de sanctuare dacice este înconjurat de un șanț circular cu diametrul de 104 m. Cei 60 de megaliti de la Stonehenge sunt dispuși într-un cerc cu diametrul de 104 m.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0844
Sarmizegetusa Regia

Doar o diferență de 0,01m. este între diametrul Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa, 29,57 metri și sanctuarul de la Stonehange, 29,56metri.

Cercul interior al sactuarelor sunt compuse din 30 de grupuri de pietre, cel dacic și 30 de megaliti cel din Stonehenge, ambele sunt orientate solstițial.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81461
Sarmizegetusa Regia

Datorită poziționării pe paralela 45, calculele astronomice făcute de daci sunt mai precise decât cele de la Stonehenge.

Este cunoscut faptul că la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se regăsește o puternică încărcătură energetică, energia emanată în aceste locuri este una pozitivă, revigorantă, existența și puterea acestei locații energetice nu poate fi contestată.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0847 1628526905318 2 01
Sarmizegetusa Regia

La Sarmizegetusa Regia fost semnalate mai multe întâmplări paranormale de-a lungul timpului, unele relatări fiind greu de crezut și imaginat, astfel vă las pe voi să hotărâți dacă sunt reale sau nu după ce le citiți de pe net.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81451
Sarmizegetusa Regia

În excursia din aprilie 2017, soțul spune că din cauza frigului, în grupul nostru s-au descărcat brusc bateriile telefoanelor, sau chiar nu se mai deschideau. Nici eu nu am apucat să fac doar câteva fotografii, aveam acumulatorul 40% și după câteva cadre în Templul Sacru, acesta mi s-a închis definitiv. Am început să cer telefoane să fotografiez și mulți alții spuneau că nu li se mai deschid telefoanele.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR0849
Sarmizegetusa Regia

Odată ajunși în ținutul cu o energie radionică foarte mare și anume că poți bea apa rece și pură dintr-un izvor folosit încă din antichitate, aflat în munte, la înălțimea de 1200 m.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210808 123820
Sarmizegetusa Regia

 Pentru că era foarte cald în august când am fost acolo, am regretat că nu am luat din mașină un recipient ca să-l umplem cu apă, deși știam de data trecută de acest izvor cu apă rece.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81444
Sarmizegetusa Regia

Da, există o energie puternică acolo care te relaxează și te țintuiește, simți o senzație de bine, pe care nu vrei să o abandonezi prea repede.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81432
Sarmizegetusa Regia

Între anii 1996-1999 s-au făcut măsurători de specialitate, întocmind-se planuri de detaliu cu siturile subterane ale Sarmizegetusei, care au scos la iveală o așezare dacică întinsă pe o suprafață de 200 km pătrați. S-a descoperit la o adâncime de 8 metri un oraș predacic îngropat și bogat în aur.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81473
Sarmizegetusa Regia

Dosarul astfel întocmit a fost înaintat la UNESCO și cetățile dacice de la Grădiștea au fost incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Sarmizegetusa Regia - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - ADL81459
Sarmizegetusa Regia

Vă recomand să vizitați Sarmizegetusa Regia, să simțiți energia puternică de care s-au bucurat strămoșii noștri daci, să vedeți și să vă plimbați pe lângă vestigiile construcțiilor care încă rezistă după 2000 de ani, să simțiți emoția de a aparține Daciei.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Castelul Corvinilor
15 august 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
Vă recomand să vizitați Castelul Corvinilor, frumos și înspăimântător deopotrivă, un loc unde noi vom reveni cu siguranță!
Lacul Ochiul Bei, Cascada Văioaga, Cascada Beușnița, La Tunele și Lacul Dracului
28 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Cascada Văioaga este foarte frumoasă, apa cade de la 6 metri în două trepte, cu repeziciune, căpătând o culoare albă oglindită într-un ochi turcoaz de apă
Circuitul lacurilor din Sovata
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Lacul Ursu, Tineretului, Paraschiva, Verde, Roșu, Aluniș și Mierlei Temperaturile ridicate de la începutul lunii decembrie, 12-14 grade Celsius, ne-au scos din casă în natură pentru încă o drumeție. Astfel, […]
Cascada Pișoaia Vidrii, Apuseni
16 aprilie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Drumul îngust trece pe lângă gardurile caselor, traversați podețe. Pe copaci veți întâlni indicatoare spre cascadă, marcaje pe copaci și stânci, iar în final după ce urcați un deal, observați cascada.
1 2 3 9

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram