august 2021, aprilie 2017
Vreme de aproape un secol și jumătate, Sarmizegetusa Regia a fost capitala regatului dac condus de Burebista, fiind principalul centru politic, religios, economic și militar al lumii dacice.
Situl arheologic cu o suprafață de 18,3 ha este înscris în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO și în Cartea Funciară a comunei Orăștioara de Sus, județul Hunedoara.
Accesul se face pe ruta Orăștie - Costești - Grădiștea de Munte.
Drumul îngust care urcă șerpuind în munți este asfaltat și se prezintă în stare foarte bună. Lungimea acestuia este de 20 kilometri iar peisajul pe care-l străbateți prin Munții Orăștiei este spectaculos și sălbatic.
După parcarea mașinii, urmați indicatoarele și urcați pe o alee pietonală lungă de 845 metri până ajungeți la casa de bilete .
Tarifele sunt: 15 lei pentru adulți, 5 lei pentru elevi, studenti, pensionari.
Programul de vizitare este zilnic și diferă în funcție de perioadă:
- între 1 mai - 30 septembrie, între orele 9:00-20:00
- între 1 martie - 30 aprilie și 1 octombrie - 30 noiembrie, între orele 9:00-18:00
- între 1 decembrie - 28/29 februarie, între orele 10:00-15:00
O mențiune ne atenționează că ultima intrare se face cu 30 de minute înainte de ora de închidere.
Vizita
a) Traseul de vizitare nr. 1: poarta de vest – cale de acces poarta de est – zona sacră – turnul pentagonal și retur;
b) Traseul de vizitare nr. 2 – poarta de vest – calea de acces dreapta spre atelierul monetar – poarta de sud – poarta de est și retur;
Există două trasee de vizitare, bine semnalizate și cu multe panouri explicative pe tot traseul . Noi am vizitat situl sub forma unui circuit, pornind pe traseul numărul unu și la întoarcere am intrat pe traseul numărul doi.
În mijlocul marii așezări de la Sarmizegetusa Regia se află vestigiile din zona sacră care cuprinde: două temple patrulatere mici din andezit, templul mare din andezit, altarul din andezit, Soarele din andezit, templul din calcar, drumul și piațeta pavată.
În templele și în Altarul de andezit se desfășurau ceremonialuri și cultul religios.
Marele Sanctuar Circular sau Soarele de Andezit are un disc central de la care pornesc zece raze de formă trapezoidală, cu marginile exterioare cioplite în arc de cerc. O rază din piatră este mai lungă și este orientată spre nord.
Dacii au realizat aici unul dintre cele mai exacte calendare ale antichității, comparabil cu celebrul calendar Maya. Calculele făcute pe baza acestuia sunt precise, ele dau o eroare de o zi la 8.840 de ani.
Există asemănări uluitoare între Sarmizegetusa și Stonehenge. Ansamblul de sanctuare dacice este înconjurat de un șanț circular cu diametrul de 104 m. Cei 60 de megaliti de la Stonehenge sunt dispuși într-un cerc cu diametrul de 104 m.
Doar o diferență de 0,01m. este între diametrul Marelui Sanctuar Circular de la Sarmizegetusa, 29,57 metri și sanctuarul de la Stonehange, 29,56metri.
Cercul interior al sactuarelor sunt compuse din 30 de grupuri de pietre, cel dacic și 30 de megaliti cel din Stonehenge, ambele sunt orientate solstițial.
Datorită poziționării pe paralela 45, calculele astronomice făcute de daci sunt mai precise decât cele de la Stonehenge.
Este cunoscut faptul că la cetatea dacică Sarmizegetusa Regia se regăsește o puternică încărcătură energetică, energia emanată în aceste locuri este una pozitivă, revigorantă, existența și puterea acestei locații energetice nu poate fi contestată.
La Sarmizegetusa Regia fost semnalate mai multe întâmplări paranormale de-a lungul timpului, unele relatări fiind greu de crezut și imaginat, astfel vă las pe voi să hotărâți dacă sunt reale sau nu după ce le citiți de pe net.
În excursia din aprilie 2017, soțul spune că din cauza frigului, în grupul nostru s-au descărcat brusc bateriile telefoanelor, sau chiar nu se mai deschideau. Nici eu nu am apucat să fac doar câteva fotografii, aveam acumulatorul 40% și după câteva cadre în Templul Sacru, acesta mi s-a închis definitiv. Am început să cer telefoane să fotografiez și mulți alții spuneau că nu li se mai deschid telefoanele.
Odată ajunși în ținutul cu o energie radionică foarte mare și anume că poți bea apa rece și pură dintr-un izvor folosit încă din antichitate, aflat în munte, la înălțimea de 1200 m.
Pentru că era foarte cald în august când am fost acolo, am regretat că nu am luat din mașină un recipient ca să-l umplem cu apă, deși știam de data trecută de acest izvor cu apă rece.
Da, există o energie puternică acolo care te relaxează și te țintuiește, simți o senzație de bine, pe care nu vrei să o abandonezi prea repede.
Între anii 1996-1999 s-au făcut măsurători de specialitate, întocmind-se planuri de detaliu cu siturile subterane ale Sarmizegetusei, care au scos la iveală o așezare dacică întinsă pe o suprafață de 200 km pătrați. S-a descoperit la o adâncime de 8 metri un oraș predacic îngropat și bogat în aur.
Dosarul astfel întocmit a fost înaintat la UNESCO și cetățile dacice de la Grădiștea au fost incluse în patrimoniul cultural mondial UNESCO.
Vă recomand să vizitați Sarmizegetusa Regia, să simțiți energia puternică de care s-au bucurat strămoșii noștri daci, să vedeți și să vă plimbați pe lângă vestigiile construcțiilor care încă rezistă după 2000 de ani, să simțiți emoția de a aparține Daciei.
imi place
imi place aiciiiiiiiiiiii
[…] vă aflați pe drumul spre Sarmizegetusa Regia, din Munții Orăștiei, vă puteți abate până la Platoul Vârtoapelor, pentru a vă delecta […]