ZIGZAG

PE HARTĂ

Pârtia de schi Băișoara, jud. Cluj

Timp citire articol: 4 minute
Articol publicat in:

Stațiunea se află în nord-estul munților Apuseni, pe teritoriul comunei Băișoara, jud. Cluj.

Accesul: din Băișoara parcurgeți 10 km. până satul Muntele Băișorii și încă 7 km. până în stațiunea Muntele Băișorii. Distanța dintre Cluj-Napoca și stațiune este de aproximativ 60 km.

Pârtia de schi Băișoara

Noi, în după amiaza zilei în care am ajuns, am făcut o plimbare pe jos până la pârtie. A fost plăcut. Am intrat din stațiune pe un drum forestier acoperit cu zăpadă și l-am parcurs lejer la dus, panta fiind în coborâre. Drumul forestier taie pârtia în două părți, teleschiul care pornește de la baza pârtiei, traversând drumul de acces urcând peste un pod din lemn construit pe deasupra drumului.

Mai există un teleschi care pornește de la drum în sus, acesta este situat în partea opusă a teleschiului care pornește de jos, foarte util în cazul în care dacă nu dorești să cobori întreaga pantă. De la drum în jos pârtia are o porțiune foarte abruptă, este pentru cunoscători în ale schiatului. Concursul de schi de desfășoară pe partea superioară a pârtiei, până la drum.

Pârtia de schi Băișoara, jud. Cluj - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 84138 11

Pârtia de schi Băișoara începe de la altitudinea de 1500 m. și se termină la 1253 m. Pârtia este destul de lată, nu are plase de protecție pe margini, brazii intrând până pe ea.

Pârtia nu are instalație nocturnă, de zăpadă artificială și a fost închisă când am fost noi.

Peisajul este superb, cu zăpada albă și crestele munților împăduriți cu brazii falnici, alintați de lumina razelor de soare, sunt de poveste.

În ziua în care a fost închisă pârtia Buscat din cauza vijeliei și a ceții, mai făcut încă o plimbare până la Pârtia Mare sau Băișoara. Ne-am urcat pe pârtia înghețată, copiii au căzut, au alunecat, s-au dat pe niște pungi găsite acolo, s-au distrat. Toate acestea erau vineri, sâmbătă deschiderea pârtiei era deja anunțată pe net... urmau să mărunțească gheața pentru că zapada nu era și vremea se cam încălzise în ultimele zile.

Pârtia de schi Băișoara, jud. Cluj - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 84138 4

Da, sâmbătă au deschis pârtia, așa cum au spus. Noi, dimineața am plecat pe Buscat. După amiaza o parte din grup au mers să schieze pe pârtia Băișoara. Au povestit că era aranjată, cu gheața mărunțită dar apoasă, copiii au căzut des. Eu cu băiatul meu nu ne-am dus pentru că nu am considerat că este în condiții bune fără zăpadă și am văzut că era ieșită și iarba din loc în loc.

Pe pârtie sunt tonete care erau închise când am fost noi pentru că și pârtia era închisă.

Înainte să intrați pe drumul forestier care duce spre pârtie, este un indicator care ne arată că sunt 250 m. până la pârtie.

Aici este o construcție din lemn, de unde puteți închiria echipament, cu un program de funcționare între orele 10-17.

Pârtia de schi Băișoara, jud. Cluj - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 84138 14

Găsim în stațiune un centru de informare turistică. Aici este o hartă și un afiș cu traseul Scărița Belioara-cu pornire din Stațiunea Muntele Baisorii, cu o lungime de 8,5 km., traseu ușor, a cărui parcurgere durează 2,5-3 h doar dus.

Stațiunea este mică, în mare parte destinată activităților în natură.

Sunt două unități de cazare și restaurant: Hotelul Alpin și Pensiunea restaurant Montana (vezi impresii).

Obiective turistice în apropiere sunt: Mănăstirea Lupșa, Biserica de piatră, Peștera Huda lui Papară, Rezervația Scărița - Belioara -Ocoliș, Ghețarul de la Scărisoara, Muzeul Etnografic, Munții Apuseni.

Se pot practica sporturi montane atat iarna cât și vara, cum ar fi: schiul alpin, snowboarding, schiul de tură, alpinism, speologie, drumeții pe trasee montane marcate, parapanta, ciclism montan, plimbări cu ATV, etc.

În stațiune pe un stâlp este un indicator care ne arată calea spre un traseu Baisoara- Moara de Pădure, cu o lungime de 20,5 km și timpul parcurgerii 5 1/2 h.

Pârtiile

Există două pârtii în stațiune, deservite de o instalație de teleschi.

1. Pârtia Baișoara (Mare), cu o lungime de 1200 m., cu o diferență de nivel de 247m. și un grad de dificultate medie

2. Pârtia Slalom cu o lungime de 300 metri, destinată schiorilor avansați.

Pe Pârtia Băișorii (Mare) se organizează anual concursul național de schi ale Palatelor Copiilor.

Stațiunea este deservită de Salvamont și de un detașament de jandarmerie montană.

În încheiere vă spun că depinde de fiecare ce pârtie alege, eu prefer sa ajung cu mașina până la parcarea pârtiei în loc să merg cu schiurile pe umăr și clăparii în picioare până la pârtie.

În acest caz, nu se poate ajunge cu mașina până la pârtie, nu este loc de parcare. Cu toate acestea am înțeles că pârtia este plină în week-end, prețurile sunt mai mici decât pe pârtia Buscat aflată la 3 km. de Stațiunea Muntele Băișoirii.

articole asemănătoare

Ski pe Ghețarul Hintertux, Zillertal, Tirol est, Austria
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 8 minute
Acum mi s-au îndeplinit simultan două dorințe foarte vechi: să văd Alpii și să schiez pe pârtiile din străinătate, care mi-au fost lăudate mereu... tânjeam ca un copil mic după […]
Pârtiile din Straja
14 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Pârtiile din Straja
Pârtiile domeniului schiabil Roata din Cavnic, județul Maramureș
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Am participat în perioada 19-21 februarie 2017 la Concursul Național al Sporturilor de Iarnă "Trofeul Gutâi", care s-a desfășurat pe minunatul domeniu schiabil Cavnic, mai exact pe pârtiile Roata. Traseul: […]
Schi în Sovata
15 ianuarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Am fost în Sovata, pentru prima oară pe pârtia modernizată, unde am schiat pe o ploaie deasă și măruntă. Nu voiam să cobor din mașină pentru că nu credeam că […]

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram