Grandioasa statuie Inima lui Isus care îți direcționează automat gândul către bine-cunoscuta statuie a lui Isus din Rio de Janeiro, o puteți vizita dacă treceți prin apropierea orașului Odorheiu Secuiesc, aceasta aflându-se la o distanță de doar 10 kilometri.
Statuia Inima lui Isus, este situată în satul Bisericani, comuna Lupeni, jud. Harghita și este amplasată pe Dealul Gordon, la o altitudine de 946 metri.
Statuia se observă de la mare distanță, poate fi vizitată oricând și nu se percepe nicio taxă.
Pentru a ajunge la ea, noi am intrat în satul Bisericani și am urmat drumul asfaltat. La un moment dat, drumul se bifurcă. De acolo trebuie să o luați pe partea stângă. Veți observa indicatoare care vă îndrumă spre statuie. Pe aceste indicatoare scrie “Kilato”.
Distanța până la Statuia Inima lui Isus este de aproximativ 5 kilometri și se poate parcurge atât pe jos, cât și cu mașina.
Drumul se transformă într-unul forestier, pe alocuri destul de înclinat. Trebuie doar să urmați calea, care deși pare a se îndepărta de statuie, ocolește și vă duce exact la destinație.
Traseul Via Transilvanica trece pe lângă drumul spre Inima lui Isus.
Lângă statuie sunt bănci dar și multe pietre masive așezate, bănuiesc, după un anumit plan.
Panouri mari cu niște schițe ale statuii și cu informați despre ce se poate observa de acolo, sunt amplasate în fața statuii.
Noi am urcat pe scările metalice prevăzute cu balustrade, toate cele 7 nivele până în vârful statuii. Panorama de acolo asupra ținutului este cuprinzătoare, fiind o experiență interesantă.
Astfel, “Belvederea Inima lui Isus”, din punct de vedere al destinației are funcțiunea turnului de observație, iar din punct de vedere spiritual, este un loc de reculegere, unde vizitatorul poate rosti o rugăciune către Isus.
În apropierea statuii Inima lui Isus trece și traseul de pelerinaj anual organizat de bisericile catolice, Via Mariae sau în traducere Calea Fecioarei Maria. Acesta se desfășoară între localitățile Mariazell din Austria și Șumleu Ciuc, pe direcția est-vest.
Pentru a forma o cruce, mai există traseul de pelerinaj pe direcția nord-sud, între localitățile Czestochowa din Polonia și Medjugorje din Bosnia și Herțegovina.
Să vă relatez câteva date tehnice despre statuie. Fundația ei are o înălțime de 1,2 metri, iar suprafața acesteia este sub formă de piramidă și are 121mp.
Cadrul este din oțel zincat iar mantalele, mâinile și capul sunt din oțel inoxidabil.
Sfințirea acesteia a avut loc în data de 17 august 2013.
Statuia este luminată cu o instalație alimentată de panouri solare.
Lucrarea Inima lui Isus aparține artistului Zavaczky Walter din Odorheiu Secuiesc, iar cheltuielile pentru realizarea acesteia au fost suportate de patronul Fabricii de Lactate Gordon.
Noi am ajuns la statuie prima dată când ne-am întors de la Piatra Singuratică și de la Vârful Hășmașul Mare. După aceea am mai urcat la statuie de câteva ori, iar părerea mea este că dacă treceți prin zonă merită să vă abateți din drum pentru a vedea acest obiectiv și chiar să urcați până în vârful acesteia pentru a admira peisajul.
Călătorii plăcute!