ZIGZAG

PE HARTĂ

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

22 aprilie 2023

Când Dan mi-a arătat o fotografie cu Stejarul Secular de la Mercheașa și mi-a propus să mergem ca să îl vedem pentru că este pe traseul nostru spre Cheile Vârghișului, am zis:,,bine...’’, dar nu eram prea convinsă că aveam ce vedea nou la un stejar.

Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa

Am mai fost la un arbore gigant, Sequoia din Apuseni, plantat în urmă cu mai bine de 100 de ani, în satul Rogojel din județul Cluj și m-a impresionat... dar la un stejar bătrân, care are peste 930 de ani, nu am mai fost.

Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6064

Acesta a fost declarat câștigătorul concursului ,,Cel mai bătrân arbore din România’’ unde s-a întrecut cu alți 27 de arbori.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6032

Stejarul Secular de la Mercheașa, cunoscut și sub denumirea de Gorunul Secular sau Bătrânul Carpaților este un obiectiv turistic ușor de ratat, așa cum am pățit și noi, pentru că traseul spre acesta deși este marcat cu cruce albastră, nu este semnalizat la șosea cu indicatoare.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6028

La întoarcerea de la Cheile Vârghișului pe drumul spre Rupea, am intrat în satul Mercheașa, dar trebuia ca înainte de intrarea în sat, să ne încadrăm pe un drum neasfaltat care se desprinde pe partea stângă. Nu era niciun indicator pe această parte a drumului.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6030

Nu înțeleg de ce nu este semnalizat acest obiectiv deosebit, Stejarul Secular, care se află la o distanță de doar 9 kilometri de Rupea.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6037 1
Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6132

După ce am întrebat sătenii, ne-am întors și am observat că pe partea dreaptă de această dată, imediat la ieșirea din satul Mercheașa, este un cap de pod marcat cu cruce albastră iar un mic indicator pe care scrie ,,Frasinul’’, vă îndrumă să urmați calea peste dealuri aproximativ doi kilometri.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6134

Ajunși în vârful dealului, am parcat mașina pe pășune și am urmat marcajul cu cruce albastră, care ne-a purtat pe pășunea cu stejari seculari.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6036 1

Plimbarea a fost plăcută, fiind acompaniată de ciripitul păsărilor și de mireasma florilor de câmp.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6042

La un moment dat am ajuns la o poartă sculptată dintr-un trunchi bătrân de stejar, apoi la un panou informativ despre Stejarul Secular, după care  l-am observat, pentru că era singurul îngrădit dintre toți stejarii.

Stejarul Secular de la Mercheașa

Când m-am apropiat de el, mi-am dat seama că nu am mai văzut un trunchi atât de uriaș de stejar. M-a impresionat și emoționat totodată.

Stejarul Secular de la Mercheașa

Merită să îl vedeți și voi, pentru că în poze nu e ca în realitate, când te simți ca o ființă atât de neînsemnată și minusculă, pe lângă măreția și longevitatea lui. Câte evenimente istorice s-au derulat de-a lungul existenței Stejarului Secular!... și încă la câte va mai asista?

Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa

Stejarul de la Mercheașa face parte din specia Quercus Robur, are o circumferință de 9,3 metri măsurat de la înălțimea de 1,3 metri de la sol, un diametru de 2,93 metri  și o înălțime de 21,3 metri.

Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa
Stejarul Secular de la Mercheașa

Acesta a fost declarat monument al naturii în anul 2011.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6083 1

Vizitarea Bătrânului din Carpați poate fi o experiență inedită cu emoții  personale diferite, care după părerea mea, cred că trebuie trăite.

Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 6043
Stejarul Secular de la Mercheașa

Călătorii plăcute!

Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră spre Stejarul Secular de la Mercheașa:

articole asemănătoare

Cascada Vălul Miresei din Răchițele
8 noiembrie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
O drumeție scurtă și ușoară de aproximativ un kilometru până la Cascada Vălul Miresei pe un drum forestier care poate fi făcută împreună cu cei mici.
Delta Dunării – plimbare cu barca pe Brațul Sfântul Gheorghe
4 august 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
O liniște profundă într-un cadru peisagistic de o frumusețe unică, dâre albe în urma bărcii care perturbă luciul apei, zborul lin al păsărilor, legănări sfioase ale stufărișului și sălciilor
Salina Turda
11 noiembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
În acest lac din Salina Turda s-a omologat un record mondial, fiind efectuată, de către cvadrupla campioană mondială la cliff diving, australianca Rhiannan Iffland și de către săritorul român Constantin Popovici.
Peștera Bolii
29 august 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Picturile rupestre au fost reproduse pe pereții peșterii de către studiourile ZDF din Germania în anul 2007 cu ocazia filmării la Peștera Bolii a filmului Codul Zeilor.
1 2 3 23

Comentarii

2 comments on “Stejarul Secular de la Mercheașa, peste 930 de ani de existență”

  1. Pe 22 aprilie 2023 s-au implinit 931 de ani de cand se afla acolo, un obiectiv unic in Romania si cu siguranta merita vizitat. Spre deosebire de Sequoia, acest stejar este mai modest, dar iti transmita putin din odihna veacurilor si coincidenta cu o istorii cu adevarat milenara.

  2. Astfel, pe 22 aprilie 2023, imi propun ca o calatorie pe traseul nostru spre destinatia finala sa include si aceasta bucurie pe care o simte inima si se simte totodata mandru ca ne aflam pe meleagurile in care s-a copilarit Stejarul Secular de la Mercheasa!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram