22 aprilie 2023
Când Dan mi-a arătat o fotografie cu Stejarul Secular de la Mercheașa și mi-a propus să mergem ca să îl vedem pentru că este pe traseul nostru spre Cheile Vârghișului, am zis:,,bine...’’, dar nu eram prea convinsă că aveam ce vedea nou la un stejar.
Am mai fost la un arbore gigant, Sequoia din Apuseni, plantat în urmă cu mai bine de 100 de ani, în satul Rogojel din județul Cluj și m-a impresionat... dar la un stejar bătrân, care are peste 930 de ani, nu am mai fost.
Acesta a fost declarat câștigătorul concursului ,,Cel mai bătrân arbore din România’’ unde s-a întrecut cu alți 27 de arbori.
Stejarul Secular de la Mercheașa, cunoscut și sub denumirea de Gorunul Secular sau Bătrânul Carpaților este un obiectiv turistic ușor de ratat, așa cum am pățit și noi, pentru că traseul spre acesta deși este marcat cu cruce albastră, nu este semnalizat la șosea cu indicatoare.
La întoarcerea de la Cheile Vârghișului pe drumul spre Rupea, am intrat în satul Mercheașa, dar trebuia ca înainte de intrarea în sat, să ne încadrăm pe un drum neasfaltat care se desprinde pe partea stângă. Nu era niciun indicator pe această parte a drumului.
Nu înțeleg de ce nu este semnalizat acest obiectiv deosebit, Stejarul Secular, care se află la o distanță de doar 9 kilometri de Rupea.
După ce am întrebat sătenii, ne-am întors și am observat că pe partea dreaptă de această dată, imediat la ieșirea din satul Mercheașa, este un cap de pod marcat cu cruce albastră iar un mic indicator pe care scrie ,,Frasinul’’, vă îndrumă să urmați calea peste dealuri aproximativ doi kilometri.
Ajunși în vârful dealului, am parcat mașina pe pășune și am urmat marcajul cu cruce albastră, care ne-a purtat pe pășunea cu stejari seculari.
Plimbarea a fost plăcută, fiind acompaniată de ciripitul păsărilor și de mireasma florilor de câmp.
La un moment dat am ajuns la o poartă sculptată dintr-un trunchi bătrân de stejar, apoi la un panou informativ despre Stejarul Secular, după care l-am observat, pentru că era singurul îngrădit dintre toți stejarii.
Când m-am apropiat de el, mi-am dat seama că nu am mai văzut un trunchi atât de uriaș de stejar. M-a impresionat și emoționat totodată.
Merită să îl vedeți și voi, pentru că în poze nu e ca în realitate, când te simți ca o ființă atât de neînsemnată și minusculă, pe lângă măreția și longevitatea lui. Câte evenimente istorice s-au derulat de-a lungul existenței Stejarului Secular!... și încă la câte va mai asista?
Stejarul de la Mercheașa face parte din specia Quercus Robur, are o circumferință de 9,3 metri măsurat de la înălțimea de 1,3 metri de la sol, un diametru de 2,93 metri și o înălțime de 21,3 metri.
Acesta a fost declarat monument al naturii în anul 2011.
Vizitarea Bătrânului din Carpați poate fi o experiență inedită cu emoții personale diferite, care după părerea mea, cred că trebuie trăite.
Călătorii plăcute!
Pe 22 aprilie 2023 s-au implinit 931 de ani de cand se afla acolo, un obiectiv unic in Romania si cu siguranta merita vizitat. Spre deosebire de Sequoia, acest stejar este mai modest, dar iti transmita putin din odihna veacurilor si coincidenta cu o istorii cu adevarat milenara.
Astfel, pe 22 aprilie 2023, imi propun ca o calatorie pe traseul nostru spre destinatia finala sa include si aceasta bucurie pe care o simte inima si se simte totodata mandru ca ne aflam pe meleagurile in care s-a copilarit Stejarul Secular de la Mercheasa!