26.07.2024 – 01.08.2024
Anul acesta am hotărât să ne plimbăm iar prin Europa cu mașina, cu cortul și să stăm atât cât ne permite bugetul de vacanță.
Pare o vacanță destul de liberă, fără nicio rezervare, fără planuri precise și date concrete, practic excludem dezamăgirea legată de așteptările care decurg organizării prealabile.
Acum doi ani am procedat la fel și ne-a surprins bucuria libertății de a hotărî pe loc dacă mai stăm sau plecăm din locul respectiv, în funcție de cum ne simțeam, dar mai ales în funcție de condițiile meteo.
Bineînțeles că în mare am avut câteva puncte în care trebuia să ajungem, în drumeții prin Dolomiți și la mare în Istria, pentru că vara fără bălăceală nu e vară.
Din cauza vremii, în Dolomiți am făcut doar 2 zile drumeții, după care am coborât spre Istria căutând cazare din mers. Am scris cazare pentru că acum doi ani am stat în Croația în Insula Pag, la camping și am murit de cald în cort.
Perioada a fost și anul acesta cam aceeași, cu coduri de caniculă și furtuni. Poate data viitoare vom reuși să evităm miezul verii, cu toate că ne-am simțit foarte bine și de data aceasta în concediu.
În timp ce Dan conducea, eu cu Andrei, băiatul nostru, căutam cazări cu recenzii și prețuri bune în Istria.
Într-un final am ajuns în localitatea Rijeka din Croația, la o pensiune perfectă pentru noi, Apartmani Mis Floura 3*, unde am dormit foarte bine 6 nopți în liniștite și răcoroase.
De aici ne-am deplasat zilnic cu mașina la plajele pe care le alegeam eu, în funcție de topurile consultate pe net.
Culmea e că cea mai frumoasă plajă era chiar în Rijeka, concluzie la care am ajuns după ce am alegat cu mașina sute de kilometri în căutarea celor mai frumoase plaje.
Ca să ajut și eu în alegerea plajelor, vă voi spune părerea mea despre acestea și vă voi arăta clasamentul meu după ce am fost pe 10 plaje, majoritatea în Istria și Rijeka.
Am vrut de asemenea să ajung la plajele de nisip, dar după ce am văzut cum arată o plajă cu nisip în Istria, am ajuns la concluzia că în România, sunt mult mai frumoase plajele de la Marea Neagră.
Top plaje Istria și împrejurimi
Această plajă se află într-un golf fiind încadrată de două stânci mari, acoperită cu pietre și nisip, deci papucii de baie sunt necesari.
Plaja are o lungime de 40 metri și o lățime de 10 metri, fiind una dintre cele mai largi plaje pe care am fost.
Apa mării Adriatice se adâncește treptat, este limpede, turcoaz, caldă, cu peștișori.
Plaja este amenajată cu bar, toalete și dușuri, cu umbră naturală de la stâncile laterale.
Scările din piatră pe care se coboară la plajă sunt un ornament foarte frumos. Parcarea este gratuită.
Acesta a fost plaja care mi-a plăcut cel mai mult, dintre toate pe care am fost, astfel că v-o recomand să o vizitați.
2. Plaja Kostrena
Plaja se află în localitatea Kostrena, pe riviera Rijeka, la 6 kilometri de aceasta. Parcarea este mare, fără plată. Se coboară 300 de metri la plaja cu multă verdeață, pădure, dușuri, toaletă, terase.
Plaja este cu pietre, largă apa limpede turcoaz, peisajul este cu stânci uriașe și mai multe golfulețe.
Noi am stat într-un golf mic de sub terasa Me Gusta de unde am și mâncat burgeri de o calitate medie.
Am ales să mâncăm acolo pentru peisaj și umbră.
În acest golf la care se coboară pe scări de la terasa Me Gusta, plaja este îngustă, cu pietre, mică, dar aici mi-a plăcut mult decorul de pe peretele din spatele plajei.
Plaja principală era foarte aglomerată, astfel noi am rămas la bălăceală în acest golf mai intim.
Nu am mai văzut așa ceva pe plajă, o reproducere a zidului unei case cu decoruri în relief, obloane, ușă, ghivece cu flori.
Apa era foarte caldă, se adâncește treptat, este cu mulți peștișori.
Ce mi-a plăcut mult la Kostrena e pădurea mare și aleile unde poți sta să te răcoarști la umbra copacilor.
3. Plaja din localitatea Porec, Camping Lanterna, Val Adria
Am ales această plajă cu nisip situată în partea de nord vest a Peninsulei Istria pentru că am citit că este o plajă cu nisip fin.
Da, este plajă amenajată cu tot ce ai nevoie, dușuri, terase, leagăn pe țărm, piscină, tobogane gonflabile în apă, foarte curată, cu salvamari, fiind plaja campingului.
Sunt câteva umbrele pe plajă și umbra de la pădurea cu copaci unde sunt campați turiștii.
Dacă vă este cald vă puteți retrage pe aleile umbrite ca să vă răcoriți.
Ne-am simțit bine aici că am dat în sfârșit de nisip fin, dar foarte fierbinte, deci nici aici nu se poate sta fără papuci.
Parcarea este gratuită.
4. Plaja Brsec (Klancac Beach)
Plaja se află în partea de est a peninsulei Istria, într-un golf cu un perete stâncos abrupt, spectaculos, sălbatic, cu stânci uriașe ieșind din apă, o grotă inundată prin care puteți intra, plaja numindu-se și Cave Beach, adică plaja cu peșteră.
Aceasta este situată la 37 kilometri de Rijeka, unde eram noi cazați.
Plaja este un amestec de nisip cu pietre mari, dar plajă se face și pe un ponton, și pe stânci, peste tot.
Aici am văzut sărituri spectaculoase în apă de pe stâncile înalte.
Apa este curată, caldă, transparentă, fără valuri, când am fost noi, cu pești, deci iubitorii de snorkeling au ce descoperi sub apa turcoaz.
Pentru parcare aveți 3 opțiuni, astfel, prima parcare la care ajungeți în drum spre plajă costă 10 euro/zi, a doua parcare situată cu 15 metri mai jos costă 2 euro/oră, iar a treia parcare situată cu 30 metri mai jos decât a doua costă 25 euro/zi.
Noi am parcat mașina în a doua parcare pentru că am stat doar 3 ore la plajă.
Din parcare urmează să vă deplasați pe jos aproximativ un kilometru pe o pantă destul de înclinată și sinuoasă.
Sunt 10 curbe ,,ac de păr’’ pe care trebuie să le parcurgeți pe jos, dacă doriți să ajungeți la plaja Brsec, din fericire la umbra copacilor coborârea este chiar plăcută.
Nu găsiți pe plajă nimic de băut sau mâncat, dar este o cabină de schimb și toalete foarte curate, situate deasupra plajei.
5. Plaja Hawaii din Pula
Plaja Hawaii este amplasată în sud – vestul Peninsulei Istria, în peninsula Veruda, lângă Pula, golful asemănându-se cu coasta Hawaii.
La Plaja Hawaii am ajuns după ce am căutat pe net cele mai frumoase plaje din Pula, unde am fost să vizităm Arena romană și Tunelurile subterane.
Dacă setați pe GPS Hotel Park Plaza Arena, veți ajunge la o parcare mare, gratuită, de unde traversând aleile unui parc cu pini, mare și frumos ajungeți la Plaja Hawaii.
Plaja cu apa cristalină turcoaz, acoperită de pietre mari, este micuță, nu are dușuri sau cabine de schimb, dar are servicii de salvamar și de închiriat umbrele și șezlonguri.
Intrarea în apă se adâncește treptat și sunt valuri în general. Atunci când am fost noi, marea era liniștită.
Coborârea la plajă se face pe câteva trepte, plaja este acoperită de umbră începând de la partea cu scările.
După ora 12, umbra acaparează rapid porțiuni mari din plajă. Eu m-am mutat de două ori într-un interval scurt de timp, ca să am soare pentru plajă, atât de repede avansa umbra.
Cadrul natural este frumos, golful în care se află plaja fiind înconjurat de pini.
6. Plaja Zambratija Sandy Beach, din Umag, Istria
Plaja Zambratija este localizată în nord-vestul Peninsulei Istria, în localitatea Umag, aproape de oraș.
Aici există două parcări care sunt lipite una de cealaltă și au același tarif de 7 euro /zi.
Aceasta veste o plajă cu nisip foarte fin, de aceea am dorit să o vizităm, apa Mării Adriatice este foarte limpede, fără valuri și caldă.
Intrarea în mare este foarte lină, marea adâncindu-se treptat în larg.
Pe fundul apei este nisip dar și mulți bolovani și stânci mari, pe care la puteți ocoli pentru că se observă prin claritatea apei.
Cu toate acestea am lovit câteva stânci pe sub apă și noi.
Este un bar pe plajă și un centru de închiriat umbrele, șezlong, echipament de natație și de joacă pe toboganul gonflabil ancorat în apă.
Din cauza nisipului, apa deși e curată și limpede nu are aceleași culori turcoaz ca pe plajele cu pietre.
Noi ne-am simțit bine în această apă caldă și mică unde ne-am bălăcit și jucat mult timp.
Această plajă o recomand familiilor cu copii.
7. Plaja Polynesia din Umag
La Plaja Polynesia situată în nord-vestul Peninsulei Istria am ajuns ca urmare a prezentării pe net și a fotografiilor ultra prelucrate.
După ce am văzut realitatea, am plecat spre Plaja Zambratija aflată la mai puțin de un kilometru de aceasta.
Locul de parcare este pe un câmp larg, contra-cost.
Plaja este acoperită cu pietre și stânci, iar culoarea apei nu este așa de frumoasă pe cum ne așteptam. Nu am văzut nisip acolo.
Este multă verdeață de-a lungul țărmului, unde oamenii stăteau la umbră.
După denumire mă așteptam la ceva exotic, dar nu mi-a plăcut deloc ce am văzut la acest golf plin de pietre.
8. Plajele Opatija, situate în nord-estul Peninsulei Istria
În orașul Opatija am fost în două zile și ne-am plimbat pe o porțiune din promenada Lungomare , care are denumirea oficială Promenada Franz Joseph I, construită în 1911, cu o lungime totală de 12 kilometri.
Plimbându-vă pe această promenadă umbrită de specii de copaci exotici vechi de sute de ani, veți putea admira construcțiile vechi și ornamentele deosebit de frumoase constând în fântâni arteziene și statui, aflate de-a lungul țărmului Mării Adriatice.
Mie mi-a plăcut mult să descopăr o parte din istoria acestui al treilea oraș ca mărime din Croația.
Am vizitat Biserica Sfântul Jacob construită în anul 1420, Parcul Sfântul James fondat în anul 1886, numit astfel după protectorul orașului, cu o sculptură din 1889 în stil neo baroc, cu mulți arbori și plante exotice.
Statuia ,,Fata cu pescăruș,, care este un simbol al Opatijei, este amplasată pe stâncile care ies din mare, creând un cadru pitoresc.
Aceasta este poziționată lângă Lungomare, în apropierea Bisericii Sfântul Jacob.
Aici, pe o bancă am făcut plajă, iar pe o altă bancă am stat la umbra copacilor.
Apa Mării Adriatice este turcoaz, caldă, foarte limpede, calmă, mică ca adâncime.
De la Promenadă, din loc în loc sunt construite trepte și pontoane, iar oamenii intră să facă baie, după care fac plajă chiar pe Promenadă. Astfel sunt înșiruite mai multe plaje de-a lungul Promenadei.
Mie mi-a plăcut mult peisajul din Opatija, unde faleza Mării Adriatice este combinată cu istoria locului.
Parcarea chiar în centru, lângă obiectivele menționate mai sus, ne-a costat 1,6 euro/oră, la un preț mai mic decât pe alte plaje.
Vă recomand să mâncați înghețată din Opatija pentru că e foarte cremoasă și gustoasă.
9. Plaja Preluk
Plaja Preluk, se află la 9 kilometri de Rijeka, lângă șosea, unde am parcat gratuit.
Plaja este sălbatică, mică, cu pietre, aglomerată, cu apa limpede și se adâncește rapid de la mal.
Plaja se face pe beton și pietre.
Nu ne-a plăcut și am plecat la Opatija la plajă.
10. Plaja Grcevo din Rijeka
Nu ne-a plăcut această plajă pentru că nu avea decât un țărm îngust cu pietre mari.
Apa era limpede, turcoaz, dar peisajul cu macarale nu era frumos.
Parcarea se face pe marginea șoselei gratuit.
Acestea au fost plajele pe care am ajuns în 6 zile în care am fost cazați în Rijeka.
Deoarece am avut și un weekend intercalat, nu am făcut plajă pe alte plaje recomandate, ca de exemplu: Medveja, Icici, pentru că erau foarte aglomerate și nu erau nici locuri de parcare libere pe marginea drumului.
Alegeri inspirate! Călătorii plăcute!