8 mai 2021
Superbele fotografii în care este imortalizat covorul mov de brândușe, care au în fundal Fereastra Mare a Sâmbetei acoperită încă de albul zăpezii, ne-au fermecat și au aprins în noi dorința de a ajunge acolo. Trebuia să vedem această creație magică a naturii care îți umple sufletul cu o bucurie imensă.
Am pornit de acasă dimineața la ora 7 iar la ora 9:15 minute eram în Sâmbăta de Sus, admirând deja Munții Făgăraș îmbrăcați în straie albe, dar cu partea superioară acoperită de ceață.
De la Mănăstirea Brâncoveanu - Sâmbăta de Sus se termină asfaltul și intrăm pe un drum forestier destul de rău, pe care putem înainta cu mașina aproximativ 4 kilometri pâna la o barieră unde este o parcarea improvizată.
În jurul orei 10 am pornit pe traseu spre Cabana Valea Sâmbetei, situată la altitudinea de 1401 metri, aceasta fiind una din principalele porți de intrare în masivul Făgăraș.
Prognoza zilei era cu soare și fără precipitații, dar când am coborât din mașină era rece și ploua mărunt. Ploaia ne-a însoțit aproximativ o oră, cât durează drumeția până la cabană conform indicatorului.
Poteca era plină de apă care se revărsa de pe toți versanții în urma topirii zăpezii și a ploilor din ultimul timp.
Apa pârâului Valea Sâmbetei care ne-a însoțit pe tot parcursul drumeției era albă și învolburată, formând numeroase cascade.
Acum am văzut pentru prima dată urmările nimicitoare ale avalanșei, mai precis a celei de topire de acum două săptămâni, care a ras versanți întregi de pădure. Brazi mari și bolovani au fost aduși de avalanșă în vale.
Noi am călcat în mai multe locuri pe potecă peste stratul gros de zăpadă revărsată în urma avalanșelor.
Poteca nu este greu de parcurs, dar trebuie să aveți încălțăminte impermeabilă pentru că veți trece de multe ori prin șuvoaiele de apă care o traversează.
Marcajul de urmat este triunghi roșu, poteca vă va purta peste și printre bolovani, trunchiuri de copaci doborâți de avalanșă, veți avea și câteva porțiuni mai abrupte dar scurte de urcat, dar încetișor veți cumula o diferență de nivel de aproximativ 400 metri până la Cabana Valea Sâmbetei.
După ieșirea din pădure, cu puțin timp înainte de a ajunge la cabană, încep să își facă apariția miile de brândușe care vă vor însoții de-a lungul potecii până dincolo de cabana Salvamont.
Dacă până acum ați admirat pădurea și pârâul acompaniați de zgomotul puternic al acestuia, de acum peisajul se schimbă, capătă culoare, brândușele și Ferestra Mare a Sâmbetei 2188 metri, Colţul Bălăceni vă vor acapara atenția, vor pune stăpânire pe ființa voastră și vă vor umple sufleul cu o stare de beatitudine.
După sute de fotografii, am început să simțim că ne este foame și nu ne venea să mâncăm sandvișurile afară în frigul amplificat de vântul tăios care ne-a înghețat degetele prin mănuși. Frigul a persistat cu toate că a ieșit soarele și ceața începea să se risipească.
Am intrat în Cabana Valea Sâmbetei să ne încălzim un pic și bine am făcut, pentru că am stat în sala de mese unde mergea focul în teracotă și am mâncat câte o ciorbă de fasole și clătite cu dulceață.
Altă viață! Încălziți și mâncați am mai rămas să admirăm și să fotografiem brândușele și Fereastra Mare a Sâmbetei care acum era perfect vizibilă.
De la Cabana Valea Sâmbetei se poate ajunge, conform indicatorului, în 30 de minute la Chilia Parintelui Arsenie Boca, pe un traseu care nu este recomandat a fi parcurs în condiții de iarnă.
Ne-am întors apoi pe poteca pe care am urcat, privind în urmă cu părere de rău că trebuie să părăsim un paradis care ne-a făcut ziua perfectă.
Date tehnice
Distanța totală parcursă de noi– aproximativ 9 km
Diferență de nivel – aproximativ 400 m
Timp estimat – o oră pe sens
Marcaj – triunghi roșu
Dificultate – ușor
Accesul – de la Mănăstirea Brâncoveanu, Sâmbăta de Sus
În drumeția noastră din toamna trecută spre Vârfurile Dara și Hârtopul Darei am parcurs același traseu în partea de început.
Recomandarea mea este să nu pierdeți momentele de splendoare pe care natura ni le oferă cu generozitate în fiecare anotimp. Mergeți și bucurați-vă sufletele cu lucruri simple dar superbe.
Călătorii plăcute!
[…] mai fost la brândușele de la Cabana Sâmbăta de Sus, iar acum am vrut să mergem într-un loc nou, pe care vi-l recomand din tot […]