ZIGZAG

PE HARTĂ

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon

Timp citire articol: 6 minute
Articol publicat in:

24 septembrie 2022

După o pauză lungă din cauza ploilor, în sfârșit s-a prognozat un weekend însorit, așa că ne-am pornit spre Brașov ca să facem o drumeție spre Vârful Postăvaru.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E9486

Pentru că ne-am pornit destul de târziu la drum, ne-am făcut tot felul de planuri în legătură cu punctul de plecare, dar până la urmă am stabilit să urcăm de jos, de la Pietrele lui Solomon până în Poiana Brașov si de acolo să continuăm spre Vârful Postăvaru.

Pietrele lui Solomon
Pietrele lui Solomon

Astfel, pe la ora 10:30 am plecat din parcarea amenajată la intrarea în zona Poiana Ciucaș - Pietrele lui Solomon, urmând marcajul bandă galbenă pe un drum forestier lat, bine întreținut.

Pietrele lui Solomon
Pietrele lui Solomon
Pietrele lui Solomon

La câteva sute de metri de la plecare este un izvor de unde ne-am umplut recipientele.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9388

Am continuat drumul până la o intersecție unde este amplasat un panou al Junilor Brașoveni, marcajul continuând de aici pe partea dreaptă – indicatorul ne anunță că avem încă trei ore jumătate – patru până pe vârf.

Pentru că plouase cu o zi înainte și era noroi prin pădure, eu, aici, am zis că mai bine ne continuăm traseul înainte, pe drumul forestier pe care am venit, chiar dacă e o variantă mai lungă, așa cum am văzut pe hartă, urmând să ne intersectăm cu marcajul ceva mai târziu.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9395

 Traseul urcă domol în serpentine spre Poiană pe drumul forestier Oabenul de Jos și ne intersectăm din loc în loc cu poteca marcată care urcă pieptiș versantul.  

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9397

Dan hotărăște să nu o mai lungim, pentru că oricum am plecat târziu și aveam încă mult de urcat așa că intrăm în pădure pe marcajul bandă galbenă și urcăm până în Poiana Drester situată la altitudinea de 1305 metri.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9406

Pe traseu găsim tufe de mure și nu ratăm ocazia să ne înfruptăm cu delicioasele fructe de pădure și în același timp să ne tragem puțin sufletul.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9421

Dacă pe drumul forestier am mai întâlnit câțiva bicicliști și un domn cu care am schimbat câteva cuvinte, după ce am intrat pe potecă prin pădure nu am mai întâlnit pe nimeni până am ajuns în Poiana Ruia.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9436

În schimb, atât în zona tufelor de mure, dar nu numai, am văzut urme proaspete de urs, semn că nu eram singuri în zonă.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9432

Ne mai oprim din loc în loc să facem fotografii, natura oferindu-ne o grămadă de subiecte în pădure, chiar dacă nu avem o perspectivă largă; gingașele brândușe, rădăcini care se întind la suprafață ca niște degete uriașe, un gândăcel care se chinuie să treacă peste o bucată de lemn, razele soarelui care pătrund printre brazii semeți și o mulțime de ciuperci de toate felurile, apărute după ploile care ne-au ținut în casă atâta timp.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9430
Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E9442

E atât de bine în natură, atât de frumos, descoperi la fiecare pas ceva care te face să zâmbești sau care te uimește – cel puțin eu nu pot să mă plictisesc niciodată și abia aștept weekendurile pe care în general ni le umplem cu drumeții la munte.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E9435
Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9449

Ajungem în Poiana Ruia, trecem pe lângă lacul artificial care alimentează iarna instalațiile care produc zăpadă artificială pe pârtiile de schi și ne continuăm drumul spre Cabana Postăvaru.

Poiana Ruia
Poiana Ruia

Hotărâm să ne continuăm drumul spre vârf și să ne oprim la cabană doar la coborâre așa că urmăm marcajul bandă albastră/cruce roșie, pe care îl părăsim din când în când pentru a găsi un unghi cât mai bun pentru a face fotografii.

Cabana Postăvaru
Cabana Postăvaru

În aproximativ o jumătate de oră ajungem pe Vârful Postăvaru, care este cel mai înalt punct din masivul muntos cu același nume.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9487

Ultima urcare spre Vârful Postăvaru este puțin mai dificilă, datorită stâncii care alunecă destul de tare, dar pe care este amplasată o balustradă care ne ajută să ajungem în siguranță sus.

Vârful Postăvaru
Vârful Postăvaru

Deși pe vârf era multă lume, nu pierdem ocazia să facem fotografii de jur împrejur, având în față Piatra Craiului, Bucegii, Piatra Mare și multe alte creste, enumerate pe cele două hărți amplasate pe partea vestică și pe cea estică.

Vârful Postăvaru
Vârful Postăvaru

Eu, deși am schiat de mai multe ori în Poiana Brașov, până acum nu am urcat niciodată până pe Vârful Postăvaru, dar Dan a mai urcat din Poiana Brașov până pe vârf iarna, pe zăpadă, fotografiile făcute atunci fiind foarte spectaculoase.

Vârful Postăvaru
Vârful Postăvaru iarna

Acum, în partea superioară am găsit câteva petece de zăpadă și nu am ratat ocazia de a face primul bulgăre de zăpadă din sezonul acesta de toamnă… sau iarnă?

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG E9586
Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9579

Ne întoarcem la Cabana Postăvaru pe marcajul cruce roșie, unde din păcate nu mai aveau salam de biscuiți care am înțeles că este la “concurență” cu cel de la Cabana Piatra Mare, așa că ne mulțumim cu câte un suc înainte să o luăm din loc pe traseul care coboară spre Poiana Brașov  pe marcajul cruce roșie.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9581

Traseul coboară prin pădure și acompaniază pârtia de schi Drumul Roșu și pista de mountain bike cu care se intersectează în multe locuri, așa că trebuie să fim atenți să nu deranjăm cicliștii care coboară în viteză.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9618
Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9625

La un moment-dat poteca trece prin plasa de protecție pentru schiori care este decupată în zona respectivă și ne conduce pe lângă un izvor amenajat unde ne reîmprospătăm proviziile de apă.

Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 9627
Drumul Roșu

În puțin peste o oră de la plecarea de la cabană ajungem în Poiana Brașov, lângă Pârtia Bradul/Secția de Poliție.

 Poiana Brașov
Poiana Brașov

 Traversăm stațiunea urmănd marcajul bandă roșie amplasat pe stâlpii de iluminat și pe copaci, fiind aproape imposibil de pierdut.

Ajungem pe Drumul Vechi al Poienii (tot marcaj bandă roșie) care ne conduce spre Pietrele lui Solomon unde ne-am lăsat mașina, în aproximativ o oră.

Drumul Vechi al Poienii
Drumul Vechi al Poienii
Drumul Vechi al Poienii

Drumul Vechi al Poienii a fost o surpriză plăcută pentru noi, fiind un drum pietruit, închis circulației vehiculelor, care coboară prin pădure din Poiană până la Pietrele lui Solomon. Acesta a fost deschis circulației publice până in anul 1966, când s-a construit noua șosea care face legătura dintre Brașov și Poiana Brașov.

Drumul Vechi al Poienii
Drumul Vechi al Poienii

 Am ajuns înapoi la mașină la ora 18:00, după o drumeție de 7 ore și jumătate, în care am parcurs 22 de kilometri care ni s-au părut parcă prea puțini după pauza lungă în care vremea nu ne-a lăsat să ieșim la munte.

Drumul Vechi al Poienii
Drumul Vechi al Poienii

Sincer, nu vreau să induc în eroare pe nimeni, dar poate din cauza frumuseții traseului sau poate din cauza pauzei destul de lungi de când nu am mai fost pe munte, circuitul pe care l-am făcut de la Pietrele lui Solomon până pe Vărful Postăvaru și înapoi, ni s-a părut ușor, deși a avut o diferență pozitivă de nivel de aproape 1300 de metri - așa că seara, când ne plimbam prin centrul vechi și ne uitam spre Tâmpa, locul unde sunt luminate literele care formează numele orașului “Brașov” i-am spus lui Dan că dimineață trebuie să urcăm neapărat și acolo.

Și așa am făcut…

Călătorii plăcute!

Date tehnice:

Vârful Postăvaru 1799 m – traseu tip circuit

Distanța totală – 22 km

Durată – 7:30 ore

Diferență de nivel – 1.200 m

Dificultate traseu – ușor/mediu, fără porțiuni expuse

Marcaje:

  • Pietrele lui Solomon – Poiana Brașov - bandă galbenă
  • Poiana Brașov – Cabana Postăvaru - bandă galbenă comună cu bandă albastră
  • Cabana Postăvaru - Vârful Postăvaru - bandă albastră/cruce roșie
  • Vârful Postăvaru – Poiana Brașov - cruce roșie
  • Poiana Brașov – Pietrele lui Solomon, pe Drumul Vechi al Poienii - bandă roșie 

Accesul – Pietrele lui Solomon, Brașov.

articole asemănătoare

Crucea Eroilor de pe Muntele Caraiman, 2291 metri
4 decembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
Din copilărie, în drumurile cu părinții spre litoral, aceștia îmi arătau pe geamul mașinii Crucea Eroilor de pe Caraiman. La fel am făcut și continui să fac și eu, cu Andrei băiatul meu, de câte ori trecem prin Bușteni.
Munții Baiului - Vârful Baiul Mare 1895 metri, Vârful Baiul Mic 1827 metri și Vârful Cazacu 1754 metri
4 octombrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Încă o ultimă urcare mai abruptă până la destinația finală a traseului nostru, și am ajuns la Vârful Baiul Mare 1895 metri.
Țara Luanei și misterele Așezărilor Rupestre din Nucu și Aluniș
1 decembrie 2021
-
6 comentarii
Timp citire: 8 minute
În Țara Luanei, între localitățile Nucu (comuna Bozioru), Aluniș (comuna Colți) și Ruginoasa (comuna Brăești) se găsesc o multitudine de vestigii rupestre
Căsuța MGS din Munții Cindrel
21 aprilie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Nu mă așteptam să mă acapareze instant atmosfera și energia pozitivă pe care am descoperit-o la Căsuța MGS
1 2 3 35

Comentarii

5 comments on “Traseul spre Vârful Postăvaru 1799 m de la Pietrele lui Solomon”

  1. Eu nu știu cat curaj sau poate doză de inconștiență trebuie să ai să pleci pe un traseu atât de lung cu șanse fff mari să întâlnești fiare sălbatice și aici mă refer la urși care colcăie în zona. Aceste trasee ar trebui facute sub supravegherea strictă a unui ghid montan și în grupuri de cel puțin 8-10 persoane. Vă jucați cu focul domnilor sau doamnelor

    1. Nu încurajez pe nimeni să umble singur pe munte - eu fac drumețiile împreună cu soțul meu și (mai rar în ultimul timp) cu băiatul nostru. Orice drumeție pe munte implică riscuri (de accidentare, de întâlnire cu animalele sălbatice, etc), dar cu respectarea unor reguli aceste riscuri pot fi diminuate/evitate. În ceea ce privește excursiile organizate, cu ghid, nu este genul nostru de activitate, preferăm să ni le planificăm singuri și să nu depindem de alte persoane. Am fost în aproape toți munții României și până acum nu am avut experiențe neplăcute, dar, într-adevăr nimeni nu poate oferii garanții.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram