1 iunie 2024
Au trecut 4 ani de când am fost împreună cu Dan la Rezervația Geologică 12 Apostoli (1760 metri), din Munții Călimani pe varianta traseului scurt (de la Schitul 12 Apostoli) și ne-am zis că trebuie neapărat să-l aducem și pe băiatul nostru aici ca să vadă stâncile uriașe cu forme ciudate de oameni și animale.
Traseul începe din satul Gura Haitii, comuna Șarul Dornei din județul Suceava, derulându-se pe poteca tematică 12 Apostoli, într-un ținut de vis, marcat cu punct albastru.
Din Gura Haitii, un indicator spre 12 Apostoli vă îndrumă să ieșiți de pe drumul principal și să intrați pe un drum forestier, unde după aproximativ un kilometru ajungeți la o poartă din lemn sculptat, pe sub care vă teleportați într-o lume de basm, străbătând traseul tematic spre 12 Apostoli.
Odată trecuți pe sub poarta magică din lemn, vă așteaptă o drumeție ușoară cu câteva urcări scurte mai solicitante, presărate pe o distanță de aproximativ 12 kilometri dus-întors.
La scurtă distanță de la intrarea pe traseu, apar primele panouri informative și un pod de lemn peste pârâul Haitii pe care-l traversăm continuându-ne deplasarea pe poteca marcată.
Urmează să ne delectăm privirea si simțurile la început pe o ușoară urcare, cu peisaje frumoase pe fundalul un verde crud.
Poteca, ne conduce apoi, printr-o pădure unde vedem un alt panou tematic, care ne atenționează că ne aflăm pe Drumul laptelui.
Vitele sunt crescute în văcării amplasate pe plaiurile munților, asemeni stânilor de oi, sunt construcții care contribuie la pitorescul peisajului, de unde văcarii se coboară cu căruța în sat pe drumul laptelui, cu produse cum ar fi: caș proaspăt și caș afumat, brânză de burduf, urdă, unt, smântână.
La lecturarea acestui panou, cu siguranță am salivat toți, cu gândul la cel puțin unul dintre produsele care sunt transportate pe acest drum, din luna iunie până în septembrie, anual.
Când am fost noi în drumeție, nu a trecut niciun văcar cu bunătăți pe lângă noi, căci nu ar fi scăpat așa ușor de noi, pofticioșii, fără să-i gustăm produsele din lapte de vacă, din căruță.
Pe cărarea noastră, am trecut și pe lângă o barieră din lemn, unde era o avertizare: ,,Închide poarta că iese vaca’’...nu știu dacă este o glumă, dar noi am fost ascultători și am pus bariera la loc.
De aici, ieșim la un drum de pământ lat, care urcă destul de mult și ne scoate pe o pășune largă, cu mai multe parcele îngrădite.
Poteca ne poartă pașii pe o pajiște de un verde crud, pe care sunt construite câteva colibe din lemn, frumos integrate în superbul peisaj înconjurat de piscurile și văile munților Călimani.
Aici decorul natural ne oprește din mișcare și ne smulge sunete de admirație, lăsându-ne într-o contemplare prelungită... parcă am ajuns într-o lume de vis!
Pajiștea este încărcată cu flori colorate și cu mii de păpădii pline de puf, gata să plutească în aer la o adiere de vânt mai puternică.
Cu toate că urcarea mai solicitantă continuă, energia cu care ne încarcă natura cu peisajele deosebit de încântătoare, ne susține efortul depus în descoperirea de alte frumuseți ale traseului.
Un alt panou tematic ne atrage atenția și ne învață despre geneza Munților Călimani, cei mai noi munți vulcanici din Romania, care acum 5-7 milioane de ani, au format un lanț ,,stratovulcan’’.
O probă atletică de sărit gardul, face parte din drumeție! Nu e chiar așa de dificil, pentru că de o parte și de alta a gardului sunt improvizate niște trepte.
După ce sărim gardul, urmează o altă urcare pe o pantă mai solicitantă, care ne conduce la o porțiune cu pădure de brazi uscați.
Intrăm iar în pădure, unde citim informațiile de pe un alt panou tematic, care ne prezintă marcajul care reprezintă limita Parcului Național Călimani, fauna și un test sub formă de ghicitori ale urmelor animalelor, adică despre amprentele animalelor pe care le putem întâlni pe traseul nostru.
Sunt foarte educative și interesante aceste panouri tematice, fiind o modalitate practică de a învăța din mers, într-o stare de bucurie, relaxare și curiozitate.
Aici toată pădurea este populată de brazi uriași uscați, or fi oare bolnavi, pentru că nu au ace deloc?
După ce mai urcăm prin pădure, observăm o primă stâncă uriașă, care mie îmi sugera a fi o figură umană.
După ce ieșim din pădure, urmează o porțiune cu jnepeniș, dar și cu vedere la piscurile Călimanilor, pe care le putem identifica de pe un panou tematic expus aici.
Recunoaștem cu ușurință cel mai înalt vârf din Munții Călimani, Pietrosul Călimanilor 2.102 metri, pe care am fost mai demult, dar ne preocupă și două piscuri asemănătoare și alăturate, parcă sunt o imagine în oglindă, ca gemenii, Vârful Bistriciorul 1990 metri și Vârful Strunior 1963 metri.
Aveam să le vedem și să le urcăm weekendul următor, iar de pe Vârful Bistriciorul și Vârful Strunior am privit cu bucurie rezervația 12 Apostoli, amintindu-ne clipele frumoase de acolo.
Din doi pași am ajuns pe platoul cu cei 12 Apostoli, unde prima piatră uriașă care ne iese în cale chiar pe lângă potecă, începe să ne pună imaginația la treabă.
După mai multe fotografii, continuăm explorarea ținutului din priviri, admirând rezervația geologică cu figuri misterioase și pășind pe poteca marcată cu punct albastru, care trece pe lângă Mareșalul care ne stătea chiar în drum.
Galeria de figuri zoomorfe și antropomorfe rezultate din fragmentarea lavei cimentate și modelate ulterior de acțiunea naturii prin: precipitații, vânt, fenomenul de îngheț – dezgheț, datorat oscilațiilor mari de temperatură, dar probabil sculptate și de oameni de-a lungul timpului, de întinde pe o arie de 200 metri.
Aici veți descoperi blocuri de stâncă care de-a lungul timpului au fost botezate astfel: Moșul, o figură cu trei fețe ale unui bătrân, Gușterul, Mucenicul, Mareșalul, Ramses, Godzila, Dragonii, Cezar, Nefertitti.
Te simți ca un copil într-o lume de poveste cu personaje mitice, sau ca un vizitator curios care vrea să descopere statuile enigmatice, expuse la un muzeu în aer liber.
Această destinație din Munții Călimani aș putea spune că este una dintre cele mai frumoase, unice, interesante, iar traseul a fost unul dintre cele mai pitorești și educative totodată trasee pe care am fost, poteca tematică trecând prin pădure, pășuni și fânețe, jnepeniș, o bucată de vreme pe lângă pârâul Haitii și finalizându-se cu Rezervația Geologică 12 Apostoli.
Vă recomand din suflet să mergeți la Rezervația 12 Apostoli împreună cu copiii, care cu siguranță vor fi fascinați de stâncile mistice dar și de sublimul peisajului care oferă panorame largi spre alte piscuri ale Munților Călimani, dar și din Munții Rodnei și Munții Suhard.
Date tehnice
Distanța totală – 15 km
Durată – 6 ore
Diferență de nivel – 730 m
Marcaj – puct albastru
Dificultate – ușor/mediu
Accesul – Gura Haitii.
Călătorii plăcute!
[…] la orizont Rezervația geologică 12 Apostoli pe care am fost cu o săptămână […]