mai 2018 și mai 2019
De această dată o să vă povestesc aventura cu bicicleta a soțului meu împreună cu fratele lui și alți doi prieteni, pe malul Dunării, de la Passau la Viena.
Donauradweg (pista de biciclete a Dunării) face parte din EuroVelo6, cunoscută sub numele de „Euro velo ruta fluviilor”, care leagă Franța de România pe o distanță de peste 3600 de kilometri, traversând nu mai puțin de 10 țări. Porțiunea dintre Passau și Viena este considerată cea mai frumoasă parte a EuroVelo6.
Inspirați fiind de prietenii noștri și de cele scrise pe blogul lor https://peisajelecalatorului.com/, au început să își facă planuri cu câteva luni înainte. În primul an, soțul meu a fost împreună cu doi prieteni și au urmat întocmai traseul descris de Geta aici: https://peisajelecalatorului.com/2017/10/29/cu-bicicleta-pe-langa-dunare-de-la-passau-la-viena/.
În al doilea an, respectiv în 2019, soțul meu a fost împreună cu fratele lui și cu un prieten, și au schimbat parțial modul de organizare și localitățile în care s-au cazat.
Au plecat sâmbată 25 mai, în jurul orei 7:30 dimineața din Târgu Mureș, și au ajuns în Viena în jurul orei 17. Au lăsat mașina în parcarea Erdberg din Viena, lipită de autogara de unde urmau să ia autobuzul până la Passau.
Pentru că aveau rezervate bilete la Flixbus doar târziu în noapte, au avut timp să se plimbe cu bicicletele prin Viena și să se odihnească în mașină.
Ulterior, după un drum cu autobuzul de circa 4 ore până în Passau, Germania, au ajuns la punctul de plecare în aventura pe două roți. Deși vremea era urâtă, ploua, faptul că erau pe biciclete și aveau de parcurs aproximativ 340 kilometri pe piste, pe malul Dunării i-a făcut să uite de oboseală și să se bucure de peisaje și de ordinea caracteristică țărilor vestice.
Traseul este unul foarte bine organizat și pus la punct din toate privințele. Nu veți întâmpina probleme de orientare, acesta fiind foarte bine marcat, traversează localități de unde vă puteți procura alimente și apă, iar în cazul în care nu mai puteți continua, există un tren care vă poate transporta împreună cu bicicleta spre punctul dorit de pe traseu.
Aproape peste tot, atât în localități, cât și în afara lor, sunt piste de biciclete, iar unde nu sunt, șoferii sunt foarte disciplinați și atenți la bicicliști. Pistele de biciclete sunt în stare foarte bună, asfaltate și semnalizate, fiind separate de traficul auto.
Și de o parte și de cealaltă a Dunării sunt amenajate piste, traversarea râului făcându-se pe poduri sau cu ambarcațiuni special concepute pentru transportul bicicletelor, numite și taxi de biciclete.
Ca și în primul an, băieții au parcurs traseul de la Passau la Viena în patru zile, după cum urmează:
În prima zi, 26 mai 2019, după o noapte nedormită, au stabilit să facă mai puțini kilometri și să se oprească în localitatea Aschach an der Donau.
Au pornit așadar din Passau, denumit “orașul celor trei râuri”, pentru că aici se întâlnesc râurile Dunărea, Inn și Ilz. La ieșirea din Passau, pe malul Dunării au întâlnit-o pe Sirena Isa, o sculpură drăguță din lemn pe care au imortalizat-o în fotografii.
După foarte scurt timp, fără să îți dai seama, se trece granița din Germania în Austria – în primul an băieții nici nu au știut când au trecut dintr-o țară în alta, nefiind un indicator mare sau ceva să îți atragă atenția în acest sens.
La aproximativ 50 de kilometri de la plecare, se ajunge în zona Cotului Dunării de la Schlogen,unde râul face o întoarcere de 180 de grade. Această zonă, de o frumusețe deosebită a fost numită “Minunea naturii din Austria Superioară”.
În localitatea Aschach an der Donau, băieții s-au cazat la hotelul Aschacher Hof, situat la câțiva metri de pista de biciclete de pe malul Dunării. Aproape toate locațiile de cazare au amenajate locuri pentru depozitarea bicicletelor în siguranță.
A doua zi pe biciclete, băieții au pedalat aproape 90 kilometri până în cochetul orășel Grein, în care s-au cazat și cu un an înainte.
Pe traseu au traversat și orașul Linz, un oraș industrial frumos, care a fost fondat de romani, fiind denumit și “orașul artelor media”.
Din păcate pentru băieți, ploaia i-a însoțit pe tot parcursul celor patru zile de pedalat, având puține momente în care au văzut razele soarelui –dar cu toate acestea, ei zic că s-au simțit foarte bine.
Au făcut o plimbare până la Castelul Greinburg, construit în anul 1493, dar care din păcate era închis pentru vizite la ora la care au ajuns acolo.
S-au cazat la Pensiunea Martha din Grein și au mâncat foarte bine, după spusele lor, la fast-food’ul Cipo’s.
În această parte a traseului au văzut în trecere clădirea Abației din Melk, unul din cele mai importante locuri istorice ale creștinismului monahic european. Aceasta este construită în stilul baroc, pe un deal, cu vedere spre Dunăre, între anii 1702 – 1736. Abația de la Melk este una dintre puținele locașuri care au funcționat permanent de la înființare din anul 1089 până în prezent.
Traseul parcurge o regiune foarte pitorească, în această zonă pista trecând printre culturi de viță de vie și livezi de pomi fructiferi.
De asemenea, ceva mai încolo pe celălalt mal al Dunării se văd ruinele Castelului Durnstein, construit in jurul anului 1150.
În a treia noapte s-au cazat la Casa de oaspeti Ilse Brauneis din Mautern an der Donau.
Mautern an der Donau – Viena (aproximativ 95 kilometri)
Ultima zi din traseul pe biciclete pe malul Dunării de la Passau la Viena a fost una ploioasă și friguroasă, cu vânt puternic.
Hainele și încălțămintea băieților nu apucaseră să se usuce din zilele anterioare, așa că atunci când au dat de o porțiune din pista de biciclete inundată nu au ezitat să o traverseze, unii pe biciclete, alții pe lângă.
Cea mai frumosă localitate din această etapă a traseului a fost orașul Tulln an der Donau, denumit și “orașul florilor”. Tot aici admirăm și frumoasa Fântână a Nibelungilor.
Și cum tot ce e frumos se termină repede, în scurt timp au ajuns în Viena, unde s-au îmbarcat în mașină și au pornit spre Ungaria.
S-au cazat încă o noapte la Pensiunea Paprika din Ungaria, iar a doua zi s-au întors acasă.
Câteva concluzii și sfaturi dacă doriți să parcurgeți traseul pe biciclete pe malul Dunării, de la Passau la Viena:
[…] de tura de la Passau la Viena, circuitul în jurul Lacului Balaton este un traseu care merită parcurs atât pentru frumusețea […]
Foarte frumos și interesant!
Salutare! Mulțumesc frumos!
AM o lucrare de licenta exact pe acest traseu de bicicleta pe care si eu l-am facut acum 2 ani, am zis sa citesc sa ma mai inspir putin, si am vauzt ca sunteti din Tg Mures...Ce fain !!! Si eu am urmat acest traseu impreuna cu 2 prietene, intr-adevar e superb
Frumos subiect pentru lucrarea de licență! Sper că ți-a fost de ajutor ce am scris pe blog, iar dacă ai întrebări și pot să îți răspund, o fac cu mare drag, chiar dacă cu întârziere:).
Baftă multă la examene!