ZIGZAG

PE HARTĂ

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena

Timp citire articol: 7 minute
Articol publicat in:

mai 2018 și mai 2019

          De această dată o să vă povestesc aventura cu bicicleta a soțului meu împreună cu fratele lui și alți doi prieteni, pe malul Dunării, de la Passau la Viena.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190529 153552 01

          Donauradweg (pista de biciclete a Dunării) face parte din EuroVelo6, cunoscută sub numele de „Euro velo ruta fluviilor”, care leagă Franța de România pe o distanță de peste 3600 de kilometri, traversând nu mai puțin de 10 țări. Porțiunea dintre Passau și Viena este considerată cea mai frumoasă parte a EuroVelo6.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190526 083555
Cu bicicleta de la Passau la Viena

          Inspirați fiind de prietenii noștri și de cele scrise pe blogul lor https://peisajelecalatorului.com/, au început să își facă planuri cu câteva  luni înainte. În primul an, soțul meu a fost împreună cu doi prieteni și au urmat întocmai traseul descris de Geta aici: https://peisajelecalatorului.com/2017/10/29/cu-bicicleta-pe-langa-dunare-de-la-passau-la-viena/.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190526 100430 01

          În al doilea an, respectiv în 2019, soțul meu a fost împreună cu fratele lui și cu un prieten, și au schimbat parțial modul de organizare și localitățile în care s-au cazat.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190525 180335
Parcarea Erdberg

          Au plecat sâmbată 25 mai, în jurul orei 7:30 dimineața din Târgu Mureș, și au ajuns în Viena în jurul orei 17. Au lăsat mașina în parcarea Erdberg din Viena, lipită de autogara de unde urmau să ia autobuzul până la Passau.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190525 183247
Pe două roți prin Viena

Pentru că aveau rezervate bilete la Flixbus doar târziu în noapte, au avut timp să se plimbe cu bicicletele prin Viena și să se odihnească în mașină.  

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180929 WA0035

Ulterior, după un drum cu autobuzul de circa 4 ore până în Passau, Germania, au ajuns la punctul de plecare în aventura pe două roți. Deși vremea era urâtă, ploua, faptul că erau pe biciclete și aveau de parcurs aproximativ 340 kilometri pe piste, pe malul Dunării i-a făcut să uite de oboseală și să se bucure de peisaje și de ordinea caracteristică țărilor vestice.

Traseul este unul foarte bine organizat și pus la punct din toate privințele. Nu veți întâmpina probleme de orientare, acesta fiind foarte bine marcat, traversează localități de unde vă puteți procura alimente și apă, iar în cazul în care nu mai puteți continua, există un tren care vă poate transporta împreună cu bicicleta spre punctul dorit de pe traseu.

Passau la Viena
Dunărea

Aproape peste tot, atât în localități, cât și în afara lor, sunt piste de biciclete, iar unde nu sunt, șoferii sunt foarte disciplinați și atenți la bicicliști. Pistele de biciclete sunt în stare foarte bună, asfaltate și semnalizate, fiind separate de traficul auto.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180929 WA0074

Și de o parte și de cealaltă a Dunării sunt amenajate piste, traversarea râului făcându-se pe poduri sau cu ambarcațiuni special concepute pentru transportul bicicletelor, numite și taxi de biciclete.

Ca și în primul an, băieții au parcurs traseul de la Passau la Viena în patru zile, după cum urmează:

 • Passau - Aschach an der Donau (aproximativ 70 kilometri)

În prima zi, 26 mai 2019, după o noapte nedormită, au stabilit să facă mai puțini kilometri și să se oprească în localitatea Aschach an der Donau.

Passau la Viena

Au pornit așadar din Passau, denumit “orașul celor trei râuri”, pentru că aici se întâlnesc râurile Dunărea, Inn și Ilz. La ieșirea din Passau, pe malul Dunării au întâlnit-o pe Sirena Isa, o sculpură drăguță din lemn pe care au imortalizat-o în fotografii.

Passau la Viena
Sirena Isa din Passau

După foarte scurt timp, fără să îți dai seama, se trece granița din Germania în Austria – în primul an băieții nici nu au știut când au trecut dintr-o țară în alta, nefiind un indicator mare sau ceva să îți atragă atenția în acest sens.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190526 100453 01
Pista de biciclete de pe malul Dunării de la Passau la Viena

La aproximativ 50 de kilometri de la plecare, se ajunge în zona Cotului Dunării de la Schlogen,unde râul face o întoarcere de 180 de grade. Această zonă, de o frumusețe deosebită a fost numită “Minunea naturii din Austria Superioară”.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180929 WA0131
Pista de biciclete de pe malul Dunării de la Passau la Viena

În localitatea Aschach an der Donau, băieții s-au cazat la hotelul Aschacher Hof, situat la câțiva metri de pista de biciclete de pe malul Dunării. Aproape toate locațiile de cazare au amenajate locuri pentru depozitarea bicicletelor în siguranță.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180529 205436
 • Aschach an der Donau – Grein (aproximativ 90 kilometri)

A doua zi pe biciclete, băieții au pedalat aproape 90 kilometri până în cochetul orășel Grein, în care s-au cazat și cu un an înainte.

Pe traseu au traversat și orașul Linz, un oraș industrial frumos, care a fost fondat de romani, fiind denumit și “orașul artelor media”.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190527 194906 01

Din păcate pentru băieți, ploaia i-a însoțit pe tot parcursul celor patru zile de pedalat, având puține momente în care au văzut razele soarelui –dar cu toate acestea, ei zic că s-au simțit foarte bine.

Au făcut o plimbare până la Castelul Greinburg, construit în anul 1493, dar care din păcate era închis pentru vizite la ora la care au ajuns acolo.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190527 201529 01

S-au cazat la Pensiunea Martha din Grein și au mâncat foarte bine, după spusele lor, la fast-food’ul Cipo’s.

 • Grein – Mautern an der Donau (aproximativ 85 kilometri)

În această parte a traseului au văzut în trecere clădirea Abației din Melk, unul din cele mai importante locuri istorice ale creștinismului monahic european. Aceasta este construită în stilul baroc, pe un deal, cu vedere spre Dunăre, între anii 1702 – 1736. Abația de la Melk este una dintre puținele locașuri care au funcționat permanent de la înființare din anul 1089 până în prezent.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190528 141718 01 01
Abația de la Melk

Traseul parcurge o regiune foarte pitorească, în această zonă  pista trecând printre culturi de viță de vie și livezi de pomi fructiferi.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190528 161715
Durnstein

De asemenea, ceva mai încolo pe celălalt mal al Dunării se văd ruinele Castelului Durnstein, construit in jurul anului 1150.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190528 162034 01

În a treia noapte s-au cazat la Casa de oaspeti Ilse Brauneis din Mautern an der Donau.

Mautern an der Donau – Viena (aproximativ 95 kilometri)

Ultima zi din traseul pe biciclete pe malul Dunării de la Passau la Viena a fost una ploioasă și friguroasă, cu vânt puternic.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190528 151252

Hainele și încălțămintea băieților nu apucaseră să se usuce din zilele anterioare, așa că atunci când au dat de o porțiune din pista de biciclete inundată nu au ezitat să o traverseze, unii pe biciclete, alții pe lângă.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190529 142030
Pista de biciclete inundată
Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190529 142050

Cea mai frumosă localitate din această etapă a traseului a fost orașul Tulln an der Donau, denumit și “orașul florilor”. Tot aici admirăm și frumoasa Fântână a Nibelungilor.

Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20190529 120037
Fântâna Nibelungilor

Și cum tot ce e frumos se termină repede, în scurt timp au ajuns în Viena, unde s-au îmbarcat în mașină și au pornit spre Ungaria.

S-au cazat încă o noapte la Pensiunea Paprika din Ungaria, iar a doua zi s-au întors acasă.

Câteva concluzii și sfaturi dacă doriți să parcurgeți traseul pe biciclete pe malul Dunării, de la Passau la Viena:

 • nu faceți cu foarte mult timp înainte rezervare online la Flixbus, pentru deplasarea de la Viena la Passau, pentru că vremea vă poate juca feste. Cu un an înainte, în aceeași perioadă am prins timp bun, dar de această dată, nu.
 • de asemenea, noi am mers fără să rezervăm dinainte cazări, pentru a nu fi legați de anumite locații, astfel încât să fim liberi să ne oprim și să pedalăm cât dorim.
 • puteți să lăsați mașina in Parcarea Erdberg la intrarea în Viena. Stația de autobuz care vă duce din Viena la Passau este lipită de parcarea menționată mai sus.
 • traseul este unul ușor, în sensul de curgere al Dunării, cu diferențe mici pozitive de nivel. Cu toate acestea, deși traseul poate fi parcurs de un ciclist bine antrenat și într-o zi, părerea mea este că e păcat dacă tot ai ajuns până acolo să nu te bucuri de frumusețea naturii și a localităților pe care le străbați.
 • într-un sătuc de pe traseu am făcut pană de la un cui aruncat pe drum, așa că e bine să aveți la voi câteva camere și scule de bicicletă.
 • în primul an au avut un portbagaj care se prindea pe tija de la șaua bicicletei, de care prindeau cu chingi elastice un rucsac. În anul următor și-au cumpărat portbagaje clasice și câte un set 3 în 1 de genți de bicicleta, ieftine (aproximativ 110 lei), dar ușor de montat și demontat, pe care le și recomand.
Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20180528 172006 01

Îmi este destul de greu să scriu aventura trăită de soțul meu împreună cu prietenii lui, dar pot să vă spun că am trăit alături de el bucuria parcurgerii acestui traseu, prin intermediul pozelor și a “rapoartelor zilnice” amănunțite pe care mi le-a transmis. Acum că băiatul nostru este mai mare, așteptăm să treacă nebunia și restricțiile provocate de covid19 și să mergem împreună, toți trei, cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena.

articole asemănătoare

Cu bicicleta la Marea Neagră
22 iulie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Băieții au fost foarte încântați de tura cu bicicleta la Marea Neagră, încât chiar se gândesc să reediteze ieșirea și la toamnă, așadar nu pot decât să vă recomand și vouă o ieșire pe două roți pe litoralul românesc.
Muzeul Astra din Sibiu, plimbare pe biciclete
22 februarie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
O lume arhaică, estetic creată la Muzeul Astra, un loc magic dincolo de lumea agitată, vă va ajuta să gustați din calmul vremurilor de demult, departe de obsesia cotidiană pentru tehnologie...
Circuitul Lacului Balaton pe bicicletă
11 noiembrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
Alături de tura de la Passau la Viena, circuitul în jurul Lacului Balaton este un traseu care merită parcurs atât pentru frumusețea locurilor, cât mai ales pentru siguranța pe care ți-o oferă pistele de bicicletă, de care din păcate țara noastră nu dispune.

Comentarii

5 comments on “Tură cu bicicleta pe malul Dunării, de la Passau la Viena”

 1. AM o lucrare de licenta exact pe acest traseu de bicicleta pe care si eu l-am facut acum 2 ani, am zis sa citesc sa ma mai inspir putin, si am vauzt ca sunteti din Tg Mures...Ce fain !!! Si eu am urmat acest traseu impreuna cu 2 prietene, intr-adevar e superb

  1. Frumos subiect pentru lucrarea de licență! Sper că ți-a fost de ajutor ce am scris pe blog, iar dacă ai întrebări și pot să îți răspund, o fac cu mare drag, chiar dacă cu întârziere:).
   Baftă multă la examene!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram