23 iulie 2024
Înainte cu aproximativ o oră și jumătate sau cu circa 60 de kilometri cât mai aveam până la Campingul Marmolada unde ne-am propus să campăm câteva zile, pentru a străbate ulterior traseele spre vârfurile Seceda și Piz Boe, Dan se abate de la drum, fără să ne anunțe, în direcția spre Val di Funes.
Aceasta a fost o surpriză extrem de plăcută, peisajul din Val di Funes îmbrăcat în verde crud cu piscurile gri contrastante ale Dolomiților învăluite într-o ceață mistică, înălțându-se în fundalul peisajului, ne-au cucerit instant și iremediabil, lăsându-ne într-o stare de fascinație contemplatoare cât timp am stat acolo.
Paradisul Val di Funes este cunoscut pentru multe trasee pitorești, dar cele mai populare și accesibile ca durată și efort sunt cele care ne conduc spre cunoscutele biserici Santa Maddalena și St. Johann, amplasate în peisaje de vis.
Cele două biserici mici ca dimensiuni, sunt cele mai cunoscute biserici, fotografiate și mediatizate din Tirolul de Sud.
După ce am parcat mașina în parcarea cu plată amenajată, ne-am încadrat pe traseul Sfânta Magdalena ca să ajungem la biserică și apoi la punctul cu vedere panoramică, traseu accesibil doar pe jos.
Biserica Sfânta Magdalena nu se știe cu exactitate când a fost construită, dar existența acesteia a fost menționată ca datând din anul 1394, în documentele istorice.
Potrivit legendei, această biserică a fost dedicată Sfintei Magdalena, după ce apariția miraculoasă a acesteia a fost sesizată în zona Val di Funes.
Sfânta Magdalena a fost prima persoană care a văzut și răspândit Învierea lui Isus și simbolizează puterea iertării.
Biserica este construită și decorată în stil baroc, ornată cu aur, cu marmură și picturi din plafon până la podea.
Deasupra altarului este o pictură care o înfățișează pe Sfânta Magdalena și o statuie cu acesta la baza crucii.
Biserica este deschisă publicului și se poate vizita pe tot parcursul zilei.
Traseul spre panorama St Magdalena Panoramaweg începe de la Biserica Sfânta Magdalena (Santa Maddalena) din satul Val di Funes.
Urcarea spre belvedere a fost mai degrabă o plimbare plăcută și relaxantă, în care privirea acaparată de priveliștile din Val di Funes, ne-a oprit des pentru poze și admirarea peisajului fermecător.
Drumeția nu este grea, chiar dacă am urcat o diferență de nivel de 157 de metri, dispusă pe o distanță de 2,4 kilometri, în aproximativ o jumătate de oră.
Eram atât de fericiți că suntem în acel paradis al Dolomiților!!!
În locul de belvedere Panorama Val di Funes veți admira tabloul perfect creat de pajiștile alpine de un verde crud din sudul Tirolului, traversate de potecile care urcă ondulându-se ușor spre culmi, călcate de pașii turiștilor, trec pe lângă pâlcuri de păduri, lăsând biserica Sfânta Magdalena și câteva unități de cazare să se piardă în vale, cu piscurile munților Odle /Geisler construind un fundal pitoresc.
Panorama Sfânta Magdalena oferă una dintre cele mai frumoase priveliști din Val și Funes, care te îmbată cu frumusețea ei, inducându-ți o stare de euforie.
Ne-am întors pe același traseu până la parcare. Vis-a vis de acea parcare există o toaletă publică gratuită foarte curată, la care se poate lăsa o donație dacă doriți.
Din această parcare ne-am îndreptat cu mașina, ca să nu pierdem timp, spre următorul nostru obiectiv turistic din localitatea Val di Funes, și anume Biserica St. Johann, ca să imortalizăm și noi acea imagine atât de răspândită cu acesta.
Dacă nu vă grăbiți, puteți ajunge pe jos de la biserica Sfânta Magdalena până la Biserica Sfântul Johann în 40 de minute.
După ce am parcat, am urmat direcția indicatorului spre aceasta, la care am ajuns foarte repede.
Deoarece se află pe un teren privat, trebuie să achitați o taxă de 4 euro ca să puteți trece de turnicheții de la poarta de intrare.
Biserica nu se poate vizita înăuntru fiind închisă publicului, doar să vă uitați în interiorul acesteia pe geam printre gratii. Am reușit să facem câteva fotografii în condițiile acestea.
Mica biserică St. Johann a fost construită în anul 1744, în stil baroc cu faimoasa turlă în formă rotunjită ca o ceapă, aducând mai degrabă cu o capelă.
Imaginea splendidă cu biserica pictată pe exterior, situată la poalele masivului Odle, este mai puțin cunoscută decât cea a bisericii Sfânta Magdalena.
Biserica St. Johann decorată cu marmură și poleită cu aur povestește în picturile cu care este împodobită viața Sfântului John de Nepomuk.
El este considerat un martir deoarece a fost condamnat la moarte prin înecare de către regele Wenceslaus IV de Boemia.
Într-o pictură din biserică St. Johann este imortalizat având limba scoasă, în semn de sfidare la adresa regelui.
Noi am avut ghinionul ca atunci când ne aflam acolo să înceapă ploaia care a acoperit munții cu ceață, spulberându-ne șansa de a imortaliza fotografia în care biserica St. Johann are în fundal cel mai mare pisc pietros Sass Rigais 3025 metri al Masivului Odle. Acest pisc se vede pe fața anterioară, din traseul spre Vârful Seceda.
Aceasta a fost plimbarea noastră prin Val di Funes, peisaje care ne-au impresionat și pe care dorim să le revedem mai pe-ndelete data viitoare dacă mai avem șansa de a ajunge acolo.
Călătorii plăcute!