ZIGZAG

PE HARTĂ

Vânătarea lui Buteanu 2507metri

Timp citire articol: 5 minute

Lungimea traseului este de aproximativ 4 km dus/întors.

Diferența de nivel este de 470 metri. Durata traseului parcurs de noi, cu pauze a fost de 1h45 minute/sens.

Ultima drumeție programată și realizată în anul 2019 în planul de cucerire a piscurilor de peste 2500 metri, a fost Vânătarea lui Buteanu.

Vânătarea lui Buteanu

De ce am lăsat-o la urmă? Pentru că spre deosebire de alte ascensiuni, acesta ne părea a fi cea mai ușoară, pentru că distanța traseului este cea mai scurtă și nu aveam nevoie de așa de mult timp ca în cazul celorlalte vârfuri.

În 20 octombrie, într-o zi minunată de toamnă, am plecat să ne bucurăm de frumusețea neasemuită a munților, de la Cârțișoara, unde am fost cazați.

Drumeția către Vânătarea lui Buteanu

La ora 9:30 am fost în parcarea amenajată de la Bâlea. Taxa de parcare este de 5lei/oră. Drumeția noastră a durat 5 ore cu o pauză mare la coborâre pentru a ne bucura de peisajul minunat și am plătit o taxă de 25 lei.

Vânătarea lui Buteanu 2507metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 72889220 2480762125577953 5001623079869218816 o

Cu o săptămână înainte ninsese, la ora la care am început noi să urcăm era răcoare, cam 2 grade Celsius, dar la prânz se încălzise bine, cam 12 grade Celsius ne arăta termometrul din bordul mașinii. Se simțea mult mai cald pentru că bătea soarele.

Pe parcursul coborârii noastre ne-am întâlnit cu o mulțime de oameni care urcau mai mult sau mai puțin echipați corespunzător, mare parte fiind însoțiți de copii, unii chiar foarte mici. Parcă era luat cu asalt muntele, era ca un bulevard aglomerat... nu cred că aveau de gând să urce la ora aceea până în vârf, mă gândesc că poate doar până la Lacul Capra.

Dacă la urcare se înscrie toată lumea indiferent de încălțămintea din dotare, nu știu ce vor face la coborâre, pentru că pietrele sunt ude și se alunecă bine... dar poate data viitoare vor veni echipați. Bețele sunt utile la coborâre când apare durerea de genunchi.

La prima oră am avut parte de porțiuni cu gheață și zăpadă iar la coborâre o mare parte din traseu era cu noroi și apă, in urma topirii zăpezii.

Am început urcarea pe drumul marcat cu triunghi albastru, indicatorul informându-ne că spre Șaua Caprei trebuie să urmărim marcajul triunghi albastru timp de o jumătate de oră. Noi am urcat până în Șaua Caprei timp de 45 minute cu toate pauzele aferente de hidratare, admirare a peisajului minunat și de fotografiere a acestuia. Lacul Bâlea este superb de la înălțime iar peisajul de la orizont cu serpentinele Transfăgărășanului care urcă spre acesta, este magnific. Pe măsură ce urcam apăreau alte vârfuri care de jos de lângă lac nu se zăreau, tot mai multe piscuri se întreceau să ajungă la cer.

Vânătarea lui Buteanu 2507metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - 25917 97691 33

Pe indicator scrie că ne aflăm la 2037metri, deci până la Vârful Vânătarea lui Buteanu 2507 metri, aveam de urcat cca. 470 metri, puțin zic eu.

Prima parte a urcușului până la Șaua Caprei 2315 metri este cea mai solicitantă, aici se urcă cel mai mult și destul de abrupt. Se poate urca pe oricare parte, oricum tot în Șaua Caprei ajungeți. Eu am urcat pe partea dreaptă și am coborât pe partea stângă a muntelui, acolo era apă și noroi, dar dacă pe acolo era marcajul...

Din Șaua Caprei un alt indicator ne informează că urmând marcajul cu cruce albastră ajungem la Vf. Vânătarea lui Buteanu într-o jumătate de oră, de data aceasta așa a fost.

Traseul este unul ușor, pe o cărare care taie muntele, având în permanență imaginea Lacului Capra pe partea dreaptă în vale iar la orizont numeroasele creste ale Făgărașilor. Peisajul este superb, frumusețea muntelui trebuie văzută, simțită, savurată, nu povestită. Îl vom duce anul viitor și pe băiatul nostru cam peste tot pe unde am urcat noi anul acesta, cred că e cel mai frumos cadou pe care noi ca părinți il putem oferi și astfel sa învețe să iubească muntele.

Pe traseu nu este apă, trebuie să luați cu voi în rucsac.

Din Șaua Caprei am zărit o capră neagră cum urca agilă pe peretele stâncos.

Cu zece minute înainte de a ajunge în vârf, se dă proba eliminatorie, trebuie să parcurgeți o porțiune expusă, să intrați printr-o porțiune strâmtă, după care să vă cățărați pe o stâncă uriașă ținându-vă de aceasta. Nu este amenajat nimic ajutător, lanțuri sau cablu de prindere.

Aici eu am spus că nu mai continui pentru că nu sunt învățată să mă țin cu mâinile de stâncă, eu nu am forță în mâini, iar cu picioarele trebuia să găsesc niște locuri din stâncă pe care să mă sprijin. Până la urma am urcat, am găsit/dibuit locurile pentru picioare și mâini. De acolo, de pe stânca pe care eram lipită am rămas nemișcată, pentru că nu vedeam la picioare nimic și nu aveam curajul să înaintez pe bâjbâite. M-am coborât și am spus tare că eu nu pot merge mai departe pentru că nu mi se părea o treabă sigură și mă găndeam cum să cobor dacă nici să urc nu pot.

Norocul meu a fost că de pe partea opusă a venit un bărbat care mi-a spus că e păcat să nu merg până la capăt acum când sunt atât de aproape de vârf, mai erau cca. 10 minute. El m-a încurajat să continui și m-a sfătuit unde să așez picioarele și de unde să mă țin cu mâinile. Datorită lui am reușit să urc. Pentru mine a fost un consum nervos foarte mare, multă adrenalină.

La coborâre am fost ajutată de soțul meu care a coborât înaintea mea și mi-a așezat efectiv piciorul în scobiturile stâncii ca să pot călca.

După depășirea acestui obstacol, traseul continuă pe creastă, cu prăpăstii de o parte și de cealaltă. Am văzut și câteva cruci cu nume, până să ajung în vârf.

Platoul din Vârful Vânătarea lui Buteanu este destul de mic, bine că nu am prins aglomerație. De acolo se văd multe dintre vârfurile de peste 2500m ale Făgărașilor, dar trapezul Moldoveanu – Viștea Mare care domină înălțimile se remarcă imediat, sau l-am recunoscut pentru că am fost acolo?

Recomandarea

Acesta este unul dintre cele mai frumoase trasee pe care le-am parcurs în cucerirea vârfurilor de peste 2500 metri, pentru că este ușor se urcă doar cca. 470 metri cu excepția celor 10 minute de sub vârf, este scurt, se parcurge rapid, panoramele sunt superbe, cele două lacuri Bâlea și Capra încadrate de piscurile Făgărașilor sunt nestematele traseului.

Vom mai merge, dar cele 10 minute din finalul traseului nu știu dacă le vom mai parcurge, pentru că drumeția este o plăcere, nu trebuie să ne fie frică și să riscăm inutil.

Da, vă recomand acest traseu ușor și minunat, chiar dacă nu mergeți până la capăt.

articole asemănătoare

Vârful Omu, Bucura Dumbrava și Capul Morarului
26 ianuarie 2021
-
2 comentarii
Timp citire: 4 minute
Sâmbătă dimineața ne-am trezit devreme, doream să pornim pe traseul Vârful Omu, Bucura Dumbrava și Capul Morarului înainte de ora 8, ca să ajungem la destinație pe la ora 12. […]
Rafting pe Nera
8 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
iulie 2020 Rafting... poate puțin cam mult spus, pentru că Râul Nera era la cote foarte scăzute, noi am prins, după cum zicea instructorul, ultima cursă până în toamnă. Raftingul […]
Lacul Ochiul Bei, Cascada Văioaga, Cascada Beușnița, La Tunele și Lacul Dracului
28 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Cascada Văioaga este foarte frumoasă, apa cade de la 6 metri în două trepte, cu repeziciune, căpătând o culoare albă oglindită într-un ochi turcoaz de apă
Traseul spre Cabana Valea Sâmbetei din Făgăraș
10 mai 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Superbele fotografii în care este imortalizat covorul mov de brândușe, care au în fundal Fereastra Mare a Sâmbetei acoperită încă de albul zăpezii
1 2 3 16

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Visit our network

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram