30 septembrie 2023
Ne-am adunat cu mic, 12 ani, cu mare... nu se spune vârsta doamnelor 😊, pe o vreme superbă, ca să admirăm Bucegii de pe traseul de creastă al Munților Baiului. Obiectivele pe care ni le-am propus să le atingem erau Vârful Cazacu, Vârful Baiul Mic și Vârful Baiul Mare.
Pantele munților, îmbrăcate în mantia brună a toamnei cu aspect catifelat, ne acaparau admirativ privirile în timp ce le străbăteam cu bucurie cărările.
Panorama pe care am avut-o pe tot parcursul traseului m-a lăsat fără cuvinte, am admirat Crucea Eroilor, Vârful Coștila, Vârful Omu din Munții Bucegi care sunt paraleli cu Munții Baiului, acești doi masivi fiind despărțiți de Valea Prahovei.
Cu toate că este un traseu de creastă, acesta nu este dificil, diferența de nivel cumulată nu a depășit 650 de metri, dispusă pe o distanță de 23 de kilometri, pe care noi i-am parcurs agale, cu multe pauze, timp de 9 ore.
Pentru a face excursia mai interesantă pentru cei 9 copii, ne-am cazat în Bușteni pentru a merge cu trenul o stație din gara Bușteni până în gara Azuga.
Din gara Azuga unde am ajuns după aproximativ 5 minute, am luat taxiurile, până la Telegondola Azuga cu care am urcat pe munte, ca să scurtăm din traseul propus care era estimat la o lungime de 20 kilometri, adică destul de lung pentru mulți participanți.
Astfel, am început drumeția de la Pârtia Sorica unde am coborât din Telegondola Azuga, la altitudinea de 1540 metri, dimineața la ora 9:30, urmând marcajul cu bandă roșie, care a urcat pe lângă Vârful Urechi 1705 metri, apoi ne-am abătut un pic spre stânga ca să trecem pe la Vârful Cazacu 1754 metri.
De aici am început drumeția
Primul loc în care ne-am oprit mai mult ca să ne fotografiem cu primul obiectiv atins al traseului propus, Vârful Cazacu 1754 metri, marcat cu cruce metalică, ne-a delectat cu frumusețea peisajului, Munții Bucegi lăsându-ne într-o contemplare îndelungă.
După o pauză destul de lungă, ne-am reîntors la traseul marcat cu bandă roșie și continuăm să ne minunăm de panorama fermecătoare, traversând Șaua Cazacu care coboară un pic până la altitudinea de 1692 metri.
Bucuria coborârii și relaxarea nu a durat mult, pentru că a urmat apoi să urcăm pe Șaua Băiuțul și să continuăm pe curbe de nivel prin Șaua Baiului 1766 metri. Afinele de pe marginea drumului nu au scăpat neculese și savurate.
Aici avem parte de o surpriză foarte plăcută din partea naturii, pe cărare și pe lângă ea, era plin de brândușe de toamnă. O tușă de culoare mov, în tabloul dominat de arămiul toamnei al Munților Baiului.
Pe lângă panoramele cu masivele Bucegilor, Postăvaru, Piatra Mare, Ciucaș, Piatra Craiului și multe alte creste pe care le vedeam de jur împrejur, gingașele brândușe ne-au umplut sufletele de bucurie.
Încă o ultimă urcare mai abruptă până la destinația finală a traseului nostru, prin Șaua Baiului 1766 metri și am ajuns la Vârful Baiul Mare 1895 metri.
Cum se zice mulți am fost, puțini am rămas, dar cine credeți că au rămas în efectiv complet? Copiii!!! Bravo lor! Cu voie bună, râsete și cântece, ei ajung pe orice vârf și își mai pot adăuga la palmares încă un munte și trei vârfuri din Munții Baiului.
Fotografii, ciocolată, napolitane, dar și șnițele căci avem nevoie de proteine și astfel am mai făcut încă o pauză lungă.
Ne întoarcem pe același traseu, dar nu plecăm de pe Munții Baiului fără a urca în exact 10 minute din Șaua Baiului spre Vârful Baiul Mic 1827 metri.
Din Șaua Băiuțului, unde o parte a grupului a abandonat drumeția, ne reîntregim efectivul și începem coborârea ușoară pe Culmea Zamora marcată cu cruce roșie, care ne conduce, conform indicatorului, în aproximativ trei ore și jumătate în Bușteni.
Coborârea cu Munții Bucegi în față, la orizont, este ireal de frumoasă, imaginează-ți cum este să te îndrepți cu privirea spre un perete stâncos masiv și să vezi tot mai aproape Vârful Omu, pe care facebook-ul ne-a amintit că l-am urcat acum șapte ani în aceeași formulă cu copiii, care atunci erau așa de mici!
Poteca, sub forma unui drum forestier, trece pe lângă Stâna Zamora, unde șase dulăi aparent ascultători și calmi, sunt struniți de un cioban.
În scurt timp întrăm în pădure și continuăm coborârea pe un drum forestier lat.
Din când în când mai trecea câte o mașină sau atv-uri care ne umpleau de praf.
Plimbarea prin pădure în acordul ciripitului păsărilor, a fost foarte plăcută, nu ne mai ardea soarele și nici vântul nu-l mai simțeam.
Am ieșit la asfalt pe lângă Castelul Cantacuzino, care era aproape de pensiunea la care am fost cazați.
Nu am reușit să vizităm castelul pentru că la Castelul Cantacuzino se desfășura un eveniment privat, astfel că am admirat de pe drum grădina și ce am reușit să observăm dincolo de gard, copiii urmând să îl viziteze în ziua următoare.
Traseul parcurs este marcat și semnalizat foarte bine. Nu există apă pe traseu.
Această drumeție a fost una dintre cele mai frumoase și mai ușoare parcurse cu copiii și colegii de serviciu și pe care o recomand pentru peisajele superbe.
Date tehnice
Distanța totală – 23 km
Durată – 9 ore cu multe pauze incluse
Diferență de nivel – 650 m
Marcaj – bandă roșie pe creastă și cruce roșie pe coborâre (Culmea Zamora – Bușteni)
Dificultate – ușor
Accesul – Azuga - pârtia Sorica.
Călătorii plăcute!