26 octombrie 2022
Dacă tot a venit vacanța de toamnă, am început să ne facem planuri unde să ne-o petrecem. După consultări și negocieri îndelungate, am hotărât să mergem din nou în Apuseni, unde aveam câteva restanțe de vizitat, dar și unele locuri pe care ne doream să le revedem.
Unul dintre ele, era și Vârful Bihor, numit și Curcubăta Mare, care este cel mai înalt vârf din Apuseni și din Carpații Occidentali.
Pe Vârful Bihor am ajuns prima dată în anul 2020, dar atunci am urcat cu mașina, pe o vreme rece, cu ceață și vânt puternic și nu am simțit bucuria pe care o simt atunci când ajung cu propriile puteri într-un loc în care îmi doresc să ajung.
Astfel, Curcubăta Mare a rămas pe lista de vârfuri pe care trebuia să ajungem din nou, dar de aceasta pe jos, mai ales că este cel mai înalt din Munții Apuseni, pe care i-am tot bătut în lung și-n lat de-a lungul timpului.
Traseul pe care l-am ales pleacă din satul Galbena, comuna Arieșeni și este marcat cu bandă albastră. De pe DN75, din direcția Arieșeni – Vârtop am luat-o la stânga pe Valea Cepelor și am mai mers cu mașina aproximativ 1,2 km până în fața Pensiunii Zâna Văii, unde este un loc de parcare mai mare, de unde am luat-o pe jos.
De aici, spre bucuria lui Andrei, băiatul nostru, ne-au însoțit tot drumul trei căței prietenoși.
Drumul forestier pe care înaintăm se desparte la un moment dat - în stânga spre Satul turistic Pătrăhăițești și spre Cascada Pătrăhăițești (Buciniș), iar spre dreapta continuă încă 10 km până la Vârful Bihor, acesta fiind practicabil cu o mașină cu garda înaltă.
Înaintăm pe drumul forestier aproximativ o oră de când am plecat de la mașină, până când traseul o ia la dreapta pe o potecă care urcă abrupt prin pădure.
Urmează o zonă în care pădurea este defrișată, unde urcăm printre bolovani mari, întrăm din nou într-o pădure de conifere pentru ca mai apoi să străbatem o zonă de jnepeniș des.
Privirile ne sunt atrase tot mai des de releul TV amplasat pe Vârful Bihor dar și de turbinele eoliene de pe Curcubăta Mică.
În curând ieșim în golul alpin de unde mai urcăm o pantă scurtă dar abruptă până ne intersectăm cu drumul forestier care urcă din Arieșeni.
Vârful este în partea dreaptă, mai sunt doar câteva sute de metri de parcurs până la el, iar de această dată avem noroc de o zi senină, caldă și cu vizibilitate foarte bună.
Până pe Vârful Bihor am parcurs 7 kilometri, cu o diferență de nivel de 865 de metri, în trei ore.
Ne bucurăm că am adăugat pe lista noastră și pe cel mai înalt vârf din Apuseni, mai ales că în decurs de câteva luni am urcat pe Vârful Vlădeasa și apoi pe Vârful Muntele Mare, care sunt al doilea vârf și respectiv al treilea vârf ca înălțime din Munții Apuseni.
Admirăm piscurile și văile care ne înconjoară și ne simțim împliniți de această dată, peisajele fiind cu mult peste măsura efortului.
Împărțim sandwich-urile pe care le aveam cu cei trei căței care au urcat cu noi și ne hotărâm să coborâm pe drumul forestier, chiar dacă este o variantă mai lungă, pentru a evita porțiunile de noroi din pădure care ne-ar putea pune probleme pe coborâre.
La întoarcere trecem pe lângă o stână (mutături – gospodării sezoniere ale moților) unde vara localnicii își aduc animalele la pășunat. Acum aceasta era părăsită, dar data trecută am întâlnit aici mulți cai lăsați liberi.
Tot aici sunt și două izvoare de unde se poate lua apă dacă este cazul.
Coborârea pe drumul forestier nu ne pune probleme și tot în trei ore ca și la urcare, dar de această dată după 11 kilometri parcurși, ajungem înapoi la mașină, unde ne despărțim de grozavii căței care ne-au acompaniat în toată drumeția noastră.
Așa cum am spus mai sus, deși Vârful Bihor (Curcubăta Mare) este accesibil cu mașina, sentimentul pe care îl trăiești când ajungi în cel mai înalt vârf al Apusenilor după ce îl urci pe jos, este unul de bucurie, mulțumire, de împlinire.
Călătorii plăcute!
Date tehnice:
Distanța totală – 18 km ;
Durată – 6 ore ;
Diferență de nivel – 865 m ;
Dificultate traseu – ușor/mediu, fără porțiuni expuse ;
Marcaje – bandă albastră pe urcare, respectiv drumul forestier pe coborâre;
Accesul – comuna Arieșeni, Valea Cepelor, județul Alba .
[…] la stânga pe Valea Cepelor până la o bifurcație, de unde spre dreapta drumul ne duce pe Vârful Bihor, iar spre stânga spre satul Pătrăhăițești (2,5 km), respectiv spre cascada cu același […]
Nice trail!
I have been planning to go to the Apuseni for several years.
Hello! Thank you! I hope you will succed to reach Apuseni because they are very beautiful. Best whishes!