ZIGZAG

PE HARTĂ

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in:

19 iunie 2022

După mult timp, în care ne-am tot făcut planuri să ajungem pe Vârful Cindrel și la Iezerul Mare (Cindrel), iată că acum, a sosit și vremea lui. Având câteva zile de concediu, ne-am planificat mai multe drumeții, inclusiv pe Vârful Șureanu, Vârful Aușel, Vârful lui Pătru, Iezerul Șureanu și pe Scaunul Domnului.

Lacul Iezerul Mare
Lacul Iezerul Mare

Fotografiile de pe Vârful Cindrel și cele cu Lacul Iezerul Mare văzut de sus, ne-au convins de mult că trebuie să ajungem acolo, așa că am studiat variantele de traseu mai ușoare, în care să putem merge și împreună cu Andrei, băiatul nostru.

Vârful Cindrel
Vârful Cindrel

Astfel am ajuns la traseul care urcă din Șaua (Curmătura) Șteflești (1730 m) spre Vârful Cindrel, pe marcaj cruce roșie. De la bun început trebuie să precizez faptul că drumul de acces spre Șaua Șteflești reprezintă o adevărată provocare atât pentru mașină, cât și pentru șofer.

Șaua Șteflești
Șaua Șteflești

Noi am plecat din Sibiu, iar la dus am trecut prin Păltiniș, iar la întors prin Râu Sadului, dar ambele trasee abordate sunt la fel de rele. Am parcurs cei 25 de km, în aproape două ore, pe drumul județean Transcindrel (DJ106N), care este un drum forestier “bombardat”, plin de gropi și șleauri care pot fi abordate doar de mașini cu garda înaltă (am văzut câteva Loganuri) sau de SUV-uri.

Șaua Șteflești
Șaua Șteflești
Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 120314 01

Din Șaua Șteflești, unde am lăsat mașina, am urcat aproximativ o oră pe un drum bătut de căruțe și de mașini, urmând așa cum am mai spus marcajul cruce roșie.

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 110231 01
Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 115059 01

La un moment dat traseul parăsește drumul de căruță și urcarea se continuă pieptiș pe o potecă, pe același marcaj, care ne însoțește până pe vârf, cam treizeci de minute, aceasta fiind cea mai grea parte din toată drumeția.

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 122158 01

Traseul este tot mai spectaculos, în această perioadă rododendronii plăsmuind o feerie în tonuri de roz.

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 122624 01

Anul acesta am avut de două ori bucuria de a ne relaxa printre frumoșii bujori de munte, atât pe traseul spre Vârful Cindrel cât și pe cel spre Vârful Șureanu, mai precis în partea de belvedere asupra Iezerului Șureanu.

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 123528 01

Anul trecut pentru a vedea bujorii de munte am fost în Munții Rodnei la Vârful Cobășel și la Lacul Lala.

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 122333 01

După aproximativ o oră și jumătate ajungem la Vârful Cindrel, situat pe un platou larg, unde ne facem câteva poze și admirăm crestele munților care ne înconjoară la orizont, acoperite din când în când de norii jucăuși purtați cu viteză de vântul întețit.

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 121622 01

În scurt timp platoul se umple de oameni, dar din păcate și de mașini (SUV-uri) și de ATV-uri care au urcat până sus pe Vârful Cindrel.

Vârful Cindrel
Vârful Cindrel

Înaintăm câteva sute de metri pentru a ajunge deasupra Lacului Iezerul Mare, situat pe locul 7 în ierarhia lacurilor glaciare din România.

Vârful Cindrel
Vârful Cindrel
Lacul Iezerul Mare
Lacul Iezerul Mare

Un oval de culoarea smaraldului, înconjurat de pereți abrupți îmbrăcați în rozul bujorului de munte, creează o imagine spectaculoasă și fascinantă în fața căreia am rămas cu un zâmbet de fericire întipărit pe chip și cu bucurie mare în suflet.

Lacul Iezerul Mare
Lacul Iezerul Mare

 Dacă v-ați hotărât să parcurgeți acest traseu spre Vârful Cindrel, este păcat să nu vă mai abateți puțin ca să vedeți și Lacul Iezerul Mare situat la altitudinea de 1970 metri.

Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20220619 150544 01

Pentru că în zilele următoare aveam mai multe trasee planificate, ne-am hotărât să nu coborâm la lac, așa că am făcut o pauză mai lungă deasupra lui, după care ne-am întors la mașină pe același traseu.

Vârful Cindrel
Vârful Cindrel

Așa cum am spus, partea cea mai grea este drumul până în Șaua Șteflești, atât pentru mașină, cât și pentru șofer, în rest drumeția spre Vârful Cindrel este una ușoară, care ne oferă panorame superbe spre munții Făgăraș, Retezat și Parâng, dar și spre Lacul Iezerul Mare, denumit și “marea de smarald”.

Vârful Cindrel
Vârful Cindrel

Călătorii plăcute!

Date tehnice

Vârful Cindrel

Distanța totală – 10 km

Durată – 4 ore (cu pauze incluse; aproximativ o oră jumătate urcarea)

Diferență de nivel – aproximativ 550 m

Dificultate – ușor, fără porțiuni expuse

Marcaje -  cruce roșie 

Accesul – Șaua (Curmătura) Șteflești

articole asemănătoare

Vârful Bătrâna 2181 m și Vârful Bucșa 1846 m - circuit din Moieciu de Sus
7 octombrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
Traseul spre Vârful Bătrâna și Vârful Bucșa ne-a reaprins dorul de Bucegi și ne-a convins încă odată că și vârfurile mai “scunde” au farmecul lor și nu trebuie ocolite.
Parcul Plitvice, Croația
14 octombrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Parcul Plitvice cu superbele lui cascade și lacuri, prezentat des în mediul on-line în fotografii de vis, mi-a furat și mie inima și mi-a aprins dorința de a ajunge cândva acolo.
Vârful Tâmpa, 960 metri
2 octombrie 2022
-
0 comentarii
Timp citire: 3 minute
La scurtă distanță, după ce am pornit din Vârful Tâmpa, am ajuns la locul unde a fost construită Cetatea Brașovia, acesta fiind demolată complet în anul 1455.
Peștera de mulaj Căsoaia lui Ladaș
13 februarie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 4 minute
Peștera de mulaj Căsoaia lui Ladaș s-a format în urmă cu circa 5,3 milioane de ani, în perioada activă a vulcanului Călimani – Gurghiu.
1 2 3 32

Comentarii

2 comments on “Vârful Cindrel (2244 metri) prin Șaua Șteflești”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram