ZIGZAG

PE HARTĂ

Vârful Ciucaș, 1954 metri

Timp citire articol: 7 minute
Articol publicat in: /

august 2021

Pitorescul Masivului Ciucaș, fotografiile superbe cu Tigăile Mari ne-a determinat să-l așezăm pe lista de obiective obligatoriu de vizitat.

Vârful Ciucaș
Vârful Ciucaș

Acum în luna august, i-a venit rândul să-l străbatem și s-au aliniat planetele ca să găsim cazare chiar din ziua următoare după ce am sunat, la Cabana Vârful Ciucaș.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1146 1629295596549 01
Vârful Ciucaș

Accesul

De pe șoseaua din Pasul Bratocea venind dinspre Brașov, înainte de a ajunge în localitatea Cheia, pe partea stângă a drumului este fabrica de apă Keia de unde se poate ajunge la Cabana Vârful Ciucaș, pe un drum forestier.

Mașina am lăsat-o parcată pe marginea drumului, lângă fabrica de apă.

Distanța până la cabană, trecută pe indicator, este de doar 5 kilometri, dar din cauza pantei foarte accentuate și a stării drumului forestier, am preferat să folosim transportul până la Cabana Vârful Ciucaș asigurat de către personalul cabanei.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210818 181902 01
Cabana Vârful Ciucaș

Transportul se face cu mașini 4x4, pentru suma de 15 lei/adult și 10 lei /copil. Durata transportului este de 20 de minute și se face la cererea turiștilor anunțată în prealabil. Noi nu am așteptat deloc nici la urcare nici la coborâre și vă recomand acestă variantă pentru că am observat multe mașini chiar și 4x4, care au abandonat urcarea pe parcurs.

Am văzut de asemenea mulți turiști care urcă pe jos pe drumul pietruit spre Cabana Vârful Ciucaș, care se derulează pe lângă pârâul Berii, marcat cu cruce albastră.

Cazarea

Am fost cazați imediat ce am ajuns, cu toate că era mult mai devreme decât ora oficială de cazare.

Condițiile pentru o cabană aflată la altitudinea de aproximativ 1600 metri, sunt foarte bune, este curat, camera este spațioasă, sunt consumabile și apă caldă non stop. Camera noastră a avut balcon mare, nu știu celelalte camere cum sunt, dar noi am fost încântați de condițiile găsite aici în vârf de munte.

Mâncarea

Cazarea are înclusă în tarif și micul dejun sub forma de 7 meniuri prestabilite. Noi am mâncat aici trei zile și ne-am convins că bucătarul este iscusit, ne-a plăcut tot ce am consumat și vă recomand să încercați delicioasa saramură de păstrăv și tigaia picantă.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210819 145519 01

Drumețiile

Dacă vă spun că am urcat în fiecare din cele trei zile cât am fost cazați acolo, la Vârful Ciucaș, veți crede că suntem duși cu pluta, dar de fiecare dată am parcurs altfel traseul.

Trebuie să recunosc că linia superbă de la orizont pe care o admiram zilnic de la cabană, anume Culmea Gropșoarele – Zăganu, m-a făcut să poftesc la ea.

Astfel în a doua zi ne-am pornit doar eu cu soțul și băiatul nostru spre Gropșoarele. Traseul este foarte frumos, bine marcat și intră în scurt timp prin pădure, pe la umbră. Totul este minunat, dar la un moment dat au început să apară pe potecă urme de urs și ne-am întors speriați, renunțând la acest traseu. Sper să ne întoarcem odată cu mai mulți prieteni și să-l parcurgem, pentru că este așa cum îmi place mie, un traseu de creastă, cu vedere 360 grade.

Ziua I

Drumeția: Cabana Vârful Ciucaș - Vârful Ciucaș

În prima zi ne-am pornit să cucerim Vârful Ciucaș, cel mai înalt vârf din Munții Ciucaș, urmând indicatorul bandă roșie, pe care scria că trebuie să ajungem într-o oră și un sfert.

Trebuie să știți că nu este apă pe traseu, vă puteți umple recipientele și de la robinet de la cabană, pentru că apa este potabilă.

Traseul se derulează exculsiv pe sub soare sau nori, în orice caz, ideea este că nu aveți umbră deloc.

Peisajele sunt spectaculoase, după curbe apar noi formațiuni stâncoase care ne-au smuls de câteva ori un WOW!! din tot sufletul. Nu ne mai săturam să fotografiem și să admirăm aceste creații uimitoare ale naturii.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210818 135034 01
Vârful Ciucaș

La început veți parcurge traseul trecând peste niște pajiști, după care cărarea vă va urca tot mai sus spre pietriș, stâncării și bolovăniș.

O urcare mai lungă, abruptă și solicitantă printre stânci este cea care trece printr-un horn. Pare greu dacă-l priviți de jos în sus, dar dacă vă concentrați doar pe unde trebuie să pășiți, reușiți să îl parcurgeți, încetișor și cu pauze de odihnă.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210818 140957 01
Hornul spre Vârful Ciucaș

În timp ce urcam prin horn, băiatul meu m-a întrebat dacă trebuie să coborâm tot pe acolo. Eu știind că există varianta tip circuit, i-am spus:” Doamne ferește! nu o să coborâm pe aici că ne rupem picioarele”...și ce credeți că s-a întâmplat?

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1112 1629295697394 01

Am coborât prin horn, nu ne-am rupt piciorele, doar am derapat pe praf și pietricele care se răstogoleau sub tălpi, dar a fost cea mai rapidă variantă de coborâre în condițiile în care ploaia se apropia.

Nu am scăpat de ploaie, dar am avut pelerine și nu ne-am udat. Când am ajuns în dreptul cabanei ploaia s-a oprit și a ieșit soarele.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1120 1629295671604 01

Să revin la traseu.

După horn, urmează o urcare domoală, veți trece pe lângă megaliți în forme diferite, ciopliți cu grijă de natura maestră, purtând diverse denumiri, dar care totodată vă pun imaginația la treabă.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210818 143804 01

„Babele la sfat” este o grupare de doi megaliți, pe lângă care odată trecuți, mai aveți un hop, adică o ultimă urcare mai susținută și ați ajuns la cel mai înalt vârf din munții Ciucaș.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210818 150230 01
Vârful Ciucaș

De aici aveți o priveliște superbă cu munți,piscuri, văi și cu localitatea Cheia în vale.

După ce am făcut fotografii, ne-am grăbit din cauza ploii prognozate și care se pregătea să înceapă, astfel am pornit să ne întoarcem pe calea pe care am urcat, adică pe cea mai scurtă variantă.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210818 145047 01
Vârful Ciucaș

Coborârea am făcut-o într-o oră.

Seara pe la ora 21 a început o furtună cu tunete și fulgere și ne-am bucurat că nu am avut parte de așa ceva mai devreme, în drumeția noastră.

Date tehnice

Traseu tip  dus-întors, același traseu

Distanța totală – 5 km

Durată – aproximativ 2-3 ore

Diferență de nivel – aproximativ 350 m

Marcaj – bandă roșie

Dificultate – ușor

Accesul –  Cabana Vârful Ciucaș

Nu este apă pe traseu.

 Ziua II

Drumeția: Cabana Vârful Ciucaș – Șaua Tigăile Mari – Cabana Vârful Ciucaș

Dacă urmele de urs ne-au făcut să renunțăm la traseul spre Vârful Gropșoarele, al doilea ca înălțime din munții Ciucaș, ne-am hotărât să reconfigurăm traseul și să urcăm spre Vârful Ciucaș prin Șaua Tigăilor.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1178 1629374489535 01

Traseul a fost în prima parte identic cu cel din prima zi, am pornit pe bandă roșie, după care la prima intersecție, în loc să ne îndreptăm spre Vârful Ciucaș, am coborât prin Șaua Tigăilor, urmărind marcajul cruce roșie.

Șaua Tigăilor vă oferă peisaje incredibil de frumoase, grandioase, surprizătoare, spectaculoase cu măreția megaliților.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210819 124749 01

Traseul este unul ușor, prin soare și lipsit de apă.

Nu am reușit să ajungem în vârf din Șaua Tigăilor pentru că s-a întunecat brusc, ceața a acoperit orizontul și având încă proaspătă în minte furtuna din seara precedentă, ne-am grăbit spre cabană.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1190 1629374458528 01 01

Se pare că a fost o zi în care a trebuit să renunțăm la ceea ce ne-am propus, dar am fost foarte fericiți că am parcurs pitoreasca Șaua Tigăilor.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210819 130420 01

Ziua III

Drumeția: Cabana Vârful Ciucaș -  Vârful Ciucaș - Șaua Tigăile Mari -  Cabana Vârful Ciucaș

Acesta a fost ultima noastră zi și ne-am gândit să urcăm doar noi adulții, adică eu cu soțul meu și să facem circuitul integral, că parcă era ceva incomplet să ajungem acasă fără acest circuit.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210820 113210 01

Aceasta a fost cea mai frumoasă dimineață pe care am avut-o pe muntele Ciucaș: cer senin fără nori, fără vânt, dar cu frig mare. Am citit pe net că în timpul nopții temperatura a coborât pănă la un grad.

Am pornit în trombă pe traseu, știam acum despre ce este vorba, fotografii aveam suficiente, cam din 80 la sută din circuit, deci trebuia să ne concentrăm pe parcurgerea rapidă a acestuia...trebuia să predăm camera până la ora 12.

Astfel am ajuns pe Vârful Ciucaș în aproximativ o oră, pe marcaj bandă roșie și de acolo am coborât pe poteca care se făcea imediat după vărf la dreapta spre Bratocea, marcaj bandă roșie.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210820 115440 01

Am coborât prin poieni superbe, ne-au apărut alte structuri gigantice de forme ciudate și totodată interesante și spectaculoase. Aici pe această porțiune am mai făcut fotografii și am mai cules din mers afine.

La un moment dat, pe partea stângă se face o bifurcație unde indicatoarele separă poteca și începem să urmăm marcajul cu cruce roșie prin Șaua Tigăilor.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210820 114102 01

Aici peisajul este de o frumusețe indescriptibilă.

La capătul Șeii Tigăilor întâlnim o bifurcație, de unde urmărim marcajul bandă roșie spre cabana Vârful Ciucaș, traseu identic cu cel pe care am început drumeția.

Mi-a plăcut enorm acest circuit, pe care îl voi reface cu mare plăcere și entuziasm data viitoare.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20210819 130304 01

Durata circuitului a fost de trei ore.

Nu uitați să luați apă la voi, protecție solară, bocanci pentru că traseul trece prin bolovănișuri și eventual bețe de trekking care vă sunt de mare folos.

Vârful Ciucaș, 1954 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - GOPR1161 1629295510788 01

Date tehnice

Traseu tip  circuit

Distanța totală – 6,5 km

Durată – 3 ore

Diferență de nivel – aproximativ 460 m

Marcaj – bandă roșie și cruce roșie

Dificultate – ușor

Accesul –  Cabana Vârful Ciucaș

Traseul nu are porțiuni expuse.

Călătorii plăcute spre Vârful Ciucaș!

articole asemănătoare

Peștera Porțile Bihorului
13 noiembrie 2022
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
De aici traseul continuă prin partea dreaptă, pe o cărare îngustă care trece prin pădure, pe lângă ruinele unei clădiri și în câteva minute ajungem în față la Peștera Porțile Bihorului.
Traseu nou în Munții Gilăului: Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești
28 martie 2024
-
0 comentarii
Timp citire: 6 minute
Traseul Rusești – Dâlboacă - Colții Șoimului - Rusești, are o lungime de 12,5 km si o diferență de nivel de aproximativ 600 m.
Trasee ușoare de iarnă spre Piatra Secuiului, 1129 metri
15 decembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 7 minute
Pentru că în această perioadă a anului, iarna, am întâlnit pe Piatra Secuiului mai multe persoane care ne întrebau pe unde să coboare în siguranță de pe munte, m-am hotărât să scriu mai jos două variante ușoare (atât pe urcare cât și pe coborâre).
Vânătarea lui Buteanu, 2507metri
26 ianuarie 2021
-
3 comentarii
Timp citire: 5 minute
Pe indicator scrie că ne aflăm la 2037metri, deci până la Vârful Vânătarea lui Buteanu 2507 metri, aveam de urcat cca. 470 metri, puțin zic eu.
1 2 3 35

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram