ZIGZAG

PE HARTĂ

Vârful Giumalău 1858 metri

Timp citire articol: 3 minute
Articol publicat in: /

august 2020

Pe lângă Pietrele Doamnei și Piatra Șoimului la care am fost în prima zi, ne-am continuat a doua zi planul de descoperire a zonei cu o drumeție la cel mai înalt vârf al Bucovinei, Vârful Giumalău 1858 metri.

Vârful Giumalău
Vârful Giumalău

Drumeția

De la Hotelul Alpin unde am fost cazați, am parcurs cu mașina aproximativ 2 kilometri pe Transrarău până la Șaua Fundu Colbului, de unde se intră pe traseul spre vârful Giumalău. Aici pe partea dreaptă cum se coboară, veți observa un foișor și o parcare unde am lăsat mașina.

Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 093035

Vis-a-vis de parcare este un indicator care ne informează că spre vârful Giumalău avem de parcurs un traseu marcat cu bandă roșie timp de două ore și jumătate.

Mie mi-a plăcut foarte mult acestă drumeție, care a fost în prima parte ca o plimbare pe o potecă din pădure, la umbră - ce bine e vara să nu te ardă soarele în timp ce urci! Au fost și aici obstacole de trecut, adică copaci căzuți și câteva urcușuri mai abrupte, dar acestea au fost scurte.

Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 095550

La un moment dat am întâlnit în pădure o răscruce cu un indicator care ne oferea posibilitatea de  a alege să parcurgem în același interval de timp, de o oră, dacă continuăm urcușul spre cabana Giumalău sau spre vârful Giumalău.

 Noi am urmat calea spre vârful Giumalău, urmând să ne întoarcem în acest punct coborând pe la cabana Giumalău.

Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 145728

După ieșirea din pădure, a urmat urcarea pe o potecă mai îngustă, printre jnepeni și tufe de afini cu ale căror fructe ne-am înfruptat... erau așa de dulci și de gustoase.

Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 112929

Când am ajuns în vârful Giumalău și la Monumentul eroilor, vântul bătea foarte tare, astfel încât mi-a zburat și șapca de pe cap de două ori.

Cu toate că era splendidă panorama cu munții Călimani, munții Rodnei, localitățile Pojorâta și Vama, Valea Bistriței iar noi obișnuim să ne odihnim câteva minute când ajungem la destinație și să mai mâncăm câte ceva în timp ce admirăm peisajul, de data aceasta am părăsit destul de rapid platoul datorită vântului puternic.

Vârful Giumalău

 De aici ne-am îndreptat spre cabana Giumalău, urmând direcția indicatorului și marcajul cu punct albastru - timpul trecut pe indicator era scurt, adică 30 minute, fiind hotărâți să nu coborâm exact pe unde am urcat, cel puțin în partea superioară a traseului.

Aici se face un fel de buclă pe pășunea plină de afinii cu fructe gustoase, înainte de a intra din nou în pădure la umbră și de a reveni la traseul pe care am urcat.

Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 124054
Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 125455

 De la cabana Giumalău ne încadrăm pe traseul marcat cu cruce roșie, până în  Polița Caprelor unde acesta se intersectează cu  cel cu bandă roșie, pe care-l urmăm  prin pădure, până la capătul acestuia, pe Șaua Fundu Colbului.  Pe traseul de întoarcere este un izvor.

Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 135330

Date tehnice Vârful Giumalău

Traseu tip  semi-circuit

Distanța totală – 16 km

Durată – aproximativ 6 ore cu pauze incluse

Diferență de nivel – aproximativ 800 m

Marcaj – bandă roșie - punct albastru – cruce roșie – bandă roșie

Dificultate – ușor / mediu

Accesul – Șaua Fundu Colbului

Vârful Giumalău 1858 metri - Blog de calatorii - ZIGZAG PE HARTĂ - IMG 20200806 135807

În concluzie, drumeția a fost una ușoară spre medie, cu un traseu foarte plăcut, pe la umbră și printre afini, cu panorame superbe și pe care m-aș mai duce oricând fără să stau pe gânduri.

Călătorii plăcute!

articole asemănătoare

Traseul spre Cabana Mălăiești, 1720 metri
21 octombrie 2021
-
0 comentarii
Timp citire: 4 minute
Noi am ales cel mai scurt traseu spre Cabana Mălăiești prin Valea Glăjăriei, cu plecare din Râșnov,
Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt de la Racoș
4 iunie 2022
-
3 comentarii
Timp citire: 4 minute
La Racoș, puteți petrece câteva ore într-un peisaj unic, spectaculos, parcurgând un traseu foarte ușor între Vulcanul Stins, Lacul de Smarald și Coloanele de Bazalt.
Vârful Zespezel 1278 m
8 februarie 2021
-
1 comentariu
Timp citire: 3 minute
Vârful Zespezel din munții Gurghiu, este un rest de platou vulcanic, cu o suprafață destul mică și de îngustă, de unde puteți admira celelalte vârfuri ale munților Gurghiu și Călimani. […]
Vârful Lespezi, 2517 metri
19 septembrie 2023
-
0 comentarii
Timp citire: 5 minute
În timp ce contemplam măreția Făgărașilor, ajungea pe Vârful Lespezi câte un copilaș pe care îl felicitam și îl întrebam câți ani are.
1 2 3 35

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Salut!

Mă numesc Dana și declar că sunt dependentă de călătorii. Îmi plac ieșirile în natură, ador să descopăr locuri noi și întotdeauna sunt încântată de ceea ce are natura de oferit.

Împreună cu soțul și băiatul meu obișnuim să ieșim la sfârșit de săptămână în drumeții, inspirați fiind de prietenii noștri și de diversele postări de pe net.

Like my Facebook page

Caută pe blog

SUNTEM PE INSTAGRAM
magnifiercross linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram