20 iunie 2022
După drumeția făcută pe Vârful Cindrel prin Șaua Șteflești, ne-am întors la Sibiu, ne-am împachetat rapid bagajele și ne-am pornit spre cazarea din Poiana Poarta Raiului din comuna Tău Bistra, pentru a urca a doua zi de dimineață pe Vârful lui Pătru, Vârful Șureanu și Vârful Aușel.
Ca să ajungem în Poiana Poarta Raiului am mers pe drumul care leagă localitatea Sebeș de Șugag, am continuat până la Lacul Oașa, iar de aici, am luat-o la dreapta și am mers circa 16 km pe un drum pietruit și denivelat, pe lângă lac, am trecut de Luncile Prigoanei și am ajuns seara, târziu la Pensiunea Poarta Raiului, unde am făcut rezervarea telefonic, de pe drum.
Eu am mai fost iarna în Șureanu la ski și mi-au plăcut mult peisajele, pe care am vrut să le vadă și Dan cu Andrei, astfel că am planificat o drumeție în zonă, în concediul din această lună.
A doua zi dimineața, după micul dejun delicios de la pensiune, ne-am pregătit rucsacii și am pornit în drumeție.
Am pornit de la cazare în jurul orei 10:30, pe marcaj cruce roșie, spre Cabana Șureanu (Iezerul Șureanu), însoțiți de dulăii de la pensiune.
Deja era destul de cald afară, așa că faptul că prima parte a traseului se desfășoară prin pădure a fost un avantaj.
După circa 45 de minute și 2 kilometri parcurși, ajungem la Cabana Șureanu, care aparține din câte am înțeles de MAPN, de unde am mers mai departe spre Lacul Șureanu, situat în Rezervația Naturală Iezerul Șurianul, la altitudinea de 1750 metri.
După ce ne-am bucurat de frumusețea lacului înconjurat de pereți abrupți care se oglindeau în luciul apei cristaline, ne-am continuat traseul, de data aceasta pe marcajul triunghi roșu spre Vârful Șureanu, o porțiune scurtă prin pădure, în rest prin soare.
Ajungem la un indicator care ne îndrumă spre Cabana Prislop, dar de aici, conform hărților de pe telefon, trebuie să părăsim marcajul și să urcăm abrupt, pe poteca conturată printre jnepeni, afini și rododendroni.
Inițial ajungem pe un vârf înalt de 2057 de metri, nedenumit pe hartă, dar marcat cu două momâi mari din pietre, iar la distanță scurtă în partea stângă ajungem pe Vârful Șureanu de 2059 metri, marcat cu o cruce metalică.
Până aici am făcut aproximativ 4 kilometri, ultima urcare spre Șureanu fiind cea mai dificilă din tot traseul.
Am făcut o scurtă pauză pentru fotografii, apoi de la vârful marcat cu cele două momâi am urmat poteca (marcată pe harta din aplicația Mapy.cz) care ne duce la un punct de belvedere, deasupra Lacului Șureanu.
Peisajul pitoresc este peste așteptări, tot versantul era îmbrăcat în rozul rododendronilor, Lacul Șureanu lucea ca un smarald în lumina razelor de soare, pete albe de zăpadă mai colorau muntele din loc în loc, iar în vale se vedea pensiunea unde eram cazați.
După un timp prea scurt de relaxare în acest paradis, ne hotărâm să coborâm pe aceeași cărare pe care am urcat și ne îndreptăm spre Vârful Aușel.
Tot vorbind, trecem pe lângă Apres-schiul Ada situat în Curmătura Șureanu, care iarna este foarte animat, dar acuma era pustiu și ne continuăm traseul spre Vârful Aușel.
Traseul spre Vârful Aușel din Curmătura Șureanu se face pe un drum pietruit, urmând marcajul punct galben.
În curând intersectăm instalația de telescaun care deservește pârtia Aușel și urcăm pe sub ea până pe vârf.
Vârful Aușel este deasupra capătului de stație a telescaunului, nu este marcat, dar îl identificăm cu ajutorul aplicațiilor instalate pe telefon.
Poposim și aici pentru scurt timp ca să facem fotografii de jur împrejur și ne îndreptăm spre Vârful lui Pătru. Aceasta a fost ultima urcare solicitantă de pe circuit.
Vârful lui Pătru este cel mai înalt vârf din Munții Șureanu. De pe Vârful Aușel, traseul este aproape plat și trece pe lângă Castrul roman Șureanu – am fotografiat câteva pietre în acea zonă și am observat un contur dreptunghiular, care iese în evidență.
Tot aici ne-am intersectat cu două turme de oi, însoțite de câini, care din fericire “se certau” între ei și nu ne-au băgat în seamă pe noi.
Mai avem o ultimă urcare scurtă până pe vârf, care însă nu ne pune probleme, așa că în curând suntem pe Vârful lui Pătru de unde admirăm Lacul Oașa care ni se dezvăluie în întregime.
Peisajul este superb, lacul Oașa pe o parte, iar de jur împrejur numai piscuri semețe și văile adânci ale munților Apuseni, Cindrelului, Parâng, Vâlcan și Retezat.
Coborâm din vârf pe același traseu, iar din dreptul Castrului roman Șureanu, urmăm o potecă marcată pe hartă care ne duce până la Stâna Puru Plai, pe lângă un pârâiaș.
De la stână, urmărim poteca marcată cu punct roșu, care trece prin pădure și ne duce până în Poiana Poarta Raiului, scoțându-ne chiar la pensiunea unde eram cazați.
A fost o drumeție foarte frumoasă, cu peisaje minunate, în care ne-am bucurat de bujorii de munte înfloriți, de lacuri, turme de oi, piscuri și de plimbarea pe creastă pe care eu o ador.
Călătorii plăcute!
Date tehnice
Circuit: Vârful Șureanu, Vârful Aușel și Vârful lui Pătru
Distanța totală – 16,5 km
Durată – 7:30 ore
Diferență de nivel – aproximativ 995 metri
Dificultate – ușor/mediu, fără porțiuni expuse
Marcaje - Poiana Poarta Raiului – Lacul Șureanu – cruce roșie
Accesul – Poiana Poarta Raiului din comuna Tău Bistra.
Puteți viziona mai jos un scurt film din drumeția noastră la Vârful Șureanu, Vârful Aușel și Vârful lui Pătru: